$
משפט

דיווח חי

דנקנר על הסיוע לשטרום לקבל אשראי: "לא חשבתי שזה בעייתי. זה סופר זניח בעיני"

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי ממשיך בעדותו במשפט הרצת המניות; השופט כבוב מנסה להבין מדוע סייע לברוקר איתי שטרום לקבל אשראי של 15 מיליון מהבנק הבינלאומי ששימשו לרכישת מניות אי.די.בי. דנקנר: "הטלפון הזה היה כלום. שעתיים לפני אני בכלל לא חושב על שטרום"

תומר גנון משה גורלי וזוהר שחר לוי 19:3419.04.15

איש העסקים נוחי דנקנר העיד היום (א') בפעם השלישית והאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב במסגרת כתב האישום נגדו על הרצת מניות אי.די.בי אחזקות בפברואר 2012, וזאת בעת שכיהן כיו"ר החברה. מאז תחילת משפטו של דנקנר מקפיד השופט חאלד כבוב להמעיט בהערות, שאלות והתערבות בדיונים. בניגוד לשופטים פליליים בכירים אחרים כמו דוד רוזן, שדן בתיק הולילנד ובתיק מנופים פיננסים ומרבה להביע דעה בדיונים ואף לתחקר לעתים את העדים בעצמו, כבוב נוקט בדרך כלל מדיניות של התערבות מינימלית.

אלא שבשלושת ימי העדות של דנקנר היה כבוב אקטיבי מהרגיל. הוא הרבה לרשום לעצמו הערות בכתב, להתערב בחקירת התובעת עו"ד חנה קורין ולשאול את דנקנר שאלות בעצמו. כבוב הרבה להקשות על דנקנר בשאלה מדוע הפנה את מקורביו לבעלי חברת ISP איתי שטרום בימי ההנפקה כדי שירכשו ממנו מניות אי.די.בי מחוץ לבורסה, זאת במקום לנתב אותם לרכוש מניות בהנפקה ולהזרים כך כספים לקופת החברה.

 

 

הפרדה בין האפיקים

 

התביעה טוענת כי בתאריכים 21–23 בפברואר 2012 ביצע שטרום, באמצעות עד המדינה עדי שלג, רכישות של מניות אי.די.בי אחזקות בבורסה ב־42 מיליון שקל, זאת כדי לתמוך בשער גבוה בשוק או לחלופין למנוע את קריסתו וכך לסייע בהצלחת ההנפקה.

 

לצורך הרכישות האלה שטרום היה זקוק למימון. אחת הדרכים של דנקנר לסייע לו במימון, לפי התביעה, היתה הפניה של חמישה מקורבים לרכוש ממנו את המניות מחוץ לבורסה בשערים נמוכים מאלה שבהם רכש בבורסה, מה שקרוי בשפת שוק ההון "חילוץ". החמישה הם יוסי ויליגר, אילן בן־דב, שמעון וינטרוב, צביקה בארינבוים (שרכש בשם גלי ליברמן ואיתן אלדר) וגלעד טיסונה. היקף הרכישות הוא כ־19 מיליון שקל.

 

לטענת הפרקליטות, פעילות זו והמניעים שלה מפלילים את דנקנר במימון ההרצה על ידי שטרום. דנקנר טוען להגנתו שהפנה לשטרום רק את המשקיעים שלא היה בטוח בנוגע להשקעתם בהנפקה, ועשה את זה רק לאחר שהיה ידוע לו שסכום הגיוס בהנפקה מובטח.

 

השופט כבוב: אתה טוען שהמניע של שטרום היה לעזור להנפקה ולהרשים אותך. תראה מה אתה אומר בחקירה שלך: "הוא עשה את מה שהוא חושב שנכון כדי לסייע להנפקה". והוספת: "יש שני טעמים לכך - יש יותר קונים ומוכרים ומסת המוכרים אינה ממוטטת את השוק". זה נותן מניע וגם הסבר לקיומו של המניע.

 

נוחי דנקנר (משמאל) וטל אנגלנדר, חתנו, בבית המשפט היום נוחי דנקנר (משמאל) וטל אנגלנדר, חתנו, בבית המשפט היום צילום: אוראל כהן

 

דנקנר: אני לא נותן מניע לאיתי. הקניות שלו מסייעות לכך שהיו קונים.

 

השופט כבוב: קשה לי עם ההפרדה הדיכוטומית שאתה עושה בין ההנפקה שלא צריכה סיוע לבין הפניית החברים לשטרום. זה כאילו מדובר בשתי פעולות שאין סינרגיה ביניהן.

 

דנקנר: זו האמת, כבודו. לא הייתי צריך עזרה בהנפקה. אני לא מתקשר לאיתי.

 

השופט כבוב: אתה יודע על הפעילות. אתה מזמין אותו אליך הביתה כדי להפנות חבר שיקנה מניות שלא באמצעות ההנפקה.

 

כבוב גם הקשה על דנקנר בעניין הפניית משקיעים מסוימים לשטרום, למשל אילן בן־דב. על פי הראיות, בן־דב ודנקנר נפגשו בקפה ג' ברמת אביב בצהרי 22 בפברואר, ובן־דב השקיע 3 מיליון שקל ברכישת מניות משטרום מחוץ לבורסה.

 

השופט כבוב: בנוכחותך בן־דב מדבר עם הברוקר שלו. למה לא אמרת לו "תקנה בהנפקה"?

 

דנקנר: כי הוא אמר שישתתף במכרז הציבורי.

 

השופט כבוב: זה הגיוני שרצה בציבורי כי לא רצה חשיפה תקשורתית, אבל זה עדיין מנוגד לתזה שאתה מציג לתביעה.

 

כבוב התעקש עם דנקנר גם על ההיגיון שבגרסתו ועל שלא התייעץ עם גורמים מקצועיים על פעולותיו.

 

השופט כבוב: יש כל כך הרבה אנשי רשות ני"ע בדימוס ועורכי דין צמודים אליך, ובהתחשב בעובדה שאתה כל כך קפדן ובכל הקריירה שלי לא נתקלתי באדם מסודר כמוך, למה לא התייעצת איתם לגבי הפעולות שעשית?

 

דנקנר: לא חשבתי שמשהו לא בסדר.

 

השופט כבוב: אתה מקל עם עצמך. הרמת טלפון לבנק הבינלאומי כדי לסייע לשטרום, הפנית אליו משקיעים, נתת לו הלוואה של 8 מיליון שקל ימים אחרי ההנפקה. אתה מסייע לשטרום. וכשהתביעה אומרת לך שאתה מעורב, אתה אומר שאין לך מעורבות.

 

דנקנר: הטלפון הזה זה כלום.

 

השופט: בלעדיו הוא לא היה מקבל אשראי של 15 מיליון שקל. לא חשבת שזה בעייתי?

 

דנקנר: זה היה שום דבר. שעתיים לפני אני בכלל לא חושב על שטרום. זה זניח בעיניי. סופר־זניח. אני לא צריך יועץ משפטי כדי לצלצל לבנק.

 

נוחי דנקנר בבית המשפט, היום נוחי דנקנר בבית המשפט, היום צילום: אוראל כהן

 

קודם מקיאים דם ואז נחים

 

מחלץ נוסף שכבוב שאלה את דנקנר עליו הוא יוסי ויליגר, בעלי וילי פוד. ויליגר הגיע בערב 21 בפברואר לביתו של דנקנר ונפגש שם עם שטרום. למחרת בבוקר הפנה דנקנר את ויליגר לרכוש מניות מחוץ לבורסה, אף שוויליגר שאל אותו במפורש אם לרכוש בהנפקה.

 

דנקנר: אני מחשיב את עצמי כישר והגון. כשאדם יבוא להתייעץ איתי אני לא אספר לו מעשיות כי נוח לי שישקיע. לא עשיתי עליו ספקולציות. אמרתי לו דברים אמיתיים.

 

השופט כבוב: מה אמרת לו?

 

דנקנר: את האמת לגבי החברה. פרזנטציה.

 

השופט כבוב: זה עודד אותו?

 

דנקנר: אני האמנתי בחברה וזה מה ששידרתי.

 

השופט כבוב: וזה מה ששלח אותו לשלב הציבורי במקום להנפקה?

 

דנקנר: אין שום קשר בין זה לבין איתי שטרום.

 

השופט: אז למה הזמנת את שטרום הביתה?

 

דנקנר: הגענו לשטרום כי יוסי בא להתייעץ. יצא מבחינתי שהוא מהסס, אחרת לא היה בא. מבחינתי וילי פוד והוויליגרים הם שחקני שוק הון. הם בקיאים בעניין. הם עשו סיבובים בעבר על דסק"ש ועל כור. הם יודעים לעבוד בשוק ההון, הם לא פראיירים. עלה מיוסי שהוא לא קונה לפני שיהיו מחירים בשוק של ההנפקה. ככה התרשמתי, שקניית מניות בשוק כנראה תהיה מועדפת עליהם, כי כלכלית זה הכי נכון.

 

כבוב הקשה על דנקנר גם כאשר עו"ד קורין שאלה אותו על מטרת הכספים שגויסו.

 

קורין: בוא נדבר על הכסף שקיבל שטרום מהפניית הרוכשים. הסכמנו שזה סיפק לו נזילות. אתה מסכים איתי שהכסף שגייסתם בהנפקה זה לא שומנים? זה לא דיבידנדים. זה אומר שגם לכסף הזה יש ערך, מה שכינית פה "שאריות".

 

דנקנר: לכל כסף יש ערך. הסברתי שהיה לנו ביוני כל שנה הר של פירעונות. כדי להגיע לסוף מאי 2013 צריך היה 243 מיליון שקל.

 

השופט: אמרת את זה 22 פעם כבר.

 

דנקנר: אני רק רוצה להסביר פואנטה. כדי לעבור את התאריך הזה צריך 243 מיליון שקל. 480 מיליון היו מעבירים אותנו ליוני 2013. כלומר כל סכום מעל 243 מיליון שקל נכנס לחור השחור של יוני 2013, שכדי להגיע אליו צריך 482 מיליון שקל. אבל זה לא באתגר של ההנפקה.

 

השופט כבוב: משתמע שזה סרח עודף, אבל החלטת לא לוותר על סכומים שמעל 243 מיליון שקל. ידעת כאיש עסקים ממולח שלא הכל שחור־לבן, שלא הכל יכול לזרום עד אז על מי מנוחות.

 

דנקנר: כל כך הרבה הזעתי, הקאתי דם. כל כך הרבה עבדתי על ההנפקה הזאת. מחסומים של אי־נעימות. כשהגעתי לדבר הזה לקחתי את הכסף. ידעתי איזה הרים עברתי כדי להגיע לסכום, אז לקחתי את זה.

 

כבוב הזכיר לדנקנר את הדברים הללו בהמשך היום, כאשר הוא תוחקר שוב על הפגישה עם ויליגר ושטרום בביתו.

 

קורין: מגיע לביתך חבר שראה את ההנפקה כמבצע אישי. נפגשים אצלך בשעת לילה מאוחרת משום שהיית קודם אצל ראש הממשלה. מי שהולך לבית רה"מ ערב פרסום דו"ח הריכוזיות הוא ממש חזק.

 

דנקנר: אומר בסוגריים שאם יו"ר אי.די.בי יכול להקדיש שעה פלוס לנסיעה לירושלים ושעה וחצי לפגישה עם ראש הממשלה ושעה או שעה וחצי פלוס לחזרה - להקדיש ארבע שעות לדבר המיותר הזה, זה אומר שלא הייתי לחוץ. ידעתי שההנפקה סגורה והתנהלתי בשלב הזה יחסית על מי מנוחות.

השופט: לפני שעתיים־שלוש אמרת שירקת דם, עכשיו אתה מציג משהו אחר.

 

דנקנר: לא חוזר בי. זה היה בדיוק כך. אבל מתי? עשיתי את זה כשהדברים עוד לא היו סגורים וידועים שכבר הגעתי ליעדי. מרגע שהגעתי ליעד ההתנהלות שלי היתה רגילה. הפכתי הרים כדי להגיע למצב שתהיה הנפקה סגורה ומובטחת.

 

מחר תחל עדותו של איתי שטרום, שייחקר תחילה על ידי הסנגורית שלו עו"ד איריס ניב־סבאג. בשבוע הבא ייחקר שטרום על ידי התביעה. לאחר מכן יעלו להעיד עדי ההגנה מטעם דנקנר ושטרום, שזהותם טרם ידועה. פרשת ההגנה תיחתם בחקירתו של המומחה הכלכלי פרופ' אבנר קלעי מטעמם של דנקנר ושטרום.

 

נוחי דנקנר בבית המשפט נוחי דנקנר בבית המשפט צילום: זהר שחר לוי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x