$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

"היוזמה לפטור ממע"מ על מזון שגויה ובזבזנית"

מזכ"ל ה-OECD אנחל גוריה בראיון לכלכליסט: "עדיף לטפל בבעיית מחירים על ידי צעדים כלכליים ולא על ידי עיוות מערכת המס. לא תצליחו לגבות את כל המע"מ בצורה הזו, והרבה אנשים ינצלו את המערכת. עדיף לגבות את המס ואז להשקיע בשכבות החלשות"

שאול אמסטרדמסקי 06:4919.04.15

"אל תיצרו פטורים ממע"מ, אל תיצרו מערכת של מע"מ דיפרנציאלי. אם תעשו את זה, תחלישו את מערכת המס שלכם, והיא תהיה מחוררת כמו גבינת גרוייר שוווייצרית. אני אומר לך את זה מניסיוני כשר אוצר ומניסיוני כיו"ר ה־OECD בתשע השנים האחרונות. ראיתי מדינות מסתבכות עם זה". כך אמר אתמול בשיחה בלעדית עם "כלכליסט" מזכ"ל ה־OECD אנחל גוריה. השיחה עם גוריה נערכה לרגל מלאת חמש שנים להצטרפות ישראל לארגון.

 

גוריה, השוהה בוושינגטון, הוסיף בשיחה כי "מערכת מע"מ אחידה כמו שלכם קלה יותר לגבייה. אם יש בה חורים, המערכת תהיה חלשה יותר, לא תצליחו לגבות את כל המס שאתם רוצים והרבה אנשים ינצלו את המערכת".

 

“הפטור לא ישיג את המטרות שלשמן הוא יונהג”

 

גוריה אמר את הדברים על רקע המשא ומתן הקואליציוני בין הליכוד לבין השותפות בממשלה העתידית, ובעיקר סביב המשא ומתן על היוזמה לפטור ממע"מ על מוצרי המזון הנמצאים בפיקוח (וייתכן שלא רק עליהם). לפי גוריה, צעד זה הינו שגוי, בזבזני מבחינת העלות שלו ולא ישיג את המטרה שלשמה הוא יונהג.

 

נתניהו. טיפ מה-OECD נתניהו. טיפ מה-OECD צילום: איי אף פי

 

בסוף 2013 השתתף המזכ”ל גוריה בישיבה מיוחדת של הממשלה בה הציג את הסקירה התקופתית שערך הארגון על כלכלת ישראל (סקירה שנערכת אחת לשנה וחצי לערך). הוא ישב בצד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושיבח את הכלכלה הישראלית, תוך שהוא מצביע על חוזקותיה וחולשותיה.

 

אחת מנקודות החוזק של הכלכלה הישראלית, כך לפי אותו דו”ח של ה־OECD, היא הפשטות והאחידות של מערכת המס שלה, ובפרט של המע"מ. בדו”ח נכתב אמנם כי ישראל נסמכת יותר מדי על ההכנסות ממע"מ (שיחד עם ההכנסות ממסים נוספים על צריכה, כמו מס על דלק, סיגריות וכיוצא באלה מגיעות ל־50% מכלל ההכנסות ממסים). אולם באותה נשימה ציינו כלכלני הארגון כי "באופן ראוי להערצה מערכת המע"מ בישראל היא פשוטה ואחידה ואין בה חריגים, להוציא את הפטור ממע"מ על פירות וירקות ואת הפטור ממע"מ באילת".

 

אנחל גוריה אנחל גוריה צילום: עמית שעל

 

זאת בניגוד, לטענתם, למערכת המע"מ בחלק ממדינות ה־OECD, שבהן נהוג מע"מ דיפרנציאלי על מוצרים שונים, צעד שלטענת הארגון הוא "לא יעיל לשינוי חלוקת ההכנסות בגלל שהעשירים מקבלים את חלק הארי של הטבות המס האלה".

 

 

לטענת כלכלני הארגון באותו הדו”ח, הדרך הנכונה להתמודד עם אי השוויון בחלוקת ההכנסות היא על ידי מתן שירותי חברתיים ושירותי רווחה.

בעת פרסום הדו”ח, כמו בעת פרסום דו”חות קודמים, ראש הממשלה נתניהו התגאה בנקודה זו ובחוזקה של מערכת המע"מ הישראלית.

 

ובכל זאת, מחירי המזון בישראל גבוהים מאוד בחלק מהענפים, אולי מע"מ דיפרנציאלי או פטור ממע"מ הם הדרך היחידה לסייע לאנשים להתמודד עם המחירים?

"זה רק אומר שיש לך בעיה עם המחירים, ולא עם מערכת המס. טפל בבעיית המחירים על ידי צעדים כלכליים מתאימים, ולא על ידי יצירת חורים במערכת המס. פשוט תטיל מע"מ אחיד, תגבה את הכסף, ואז תקצה אותו לפי התפיסה הפוליטית והסוציאלית שלך ותנסה לעזור לשכבות באוכלוסיה שאתה רוצה לעזור להן".

 

בתשובה לשאלת "כלכליסט" הוסיף גוריה כי לטעמו הדרך הנכונה לנהל את הדיון הפוליטי הזה הוא לאור יום, בפני הציבור, ולא במחשכים.

 

הפטור ממע”מ על מזון יחסוך עשרות שקלים בחודש

 

גוריה (64) שימש בסוף שנות ה־90 כשר החוץ של מקסיקו, ומונה לתפקידו הנוכחי באמצע שנת 2005. היחסים שלו עם ישראל נחשבים למצוינים, והארגון שבראשו הוא עומד מנהל קשרים שוטפים עם ישראל מאז צירופה לארגון. ראש הממשלה נתניהו נחשב כמי שמעריך את עמדותיהם של ארגונים כלכליים בין לאומיים חשובים דוגמת ה־OECD, כך שדבריו של גוריה אינם נאמרים בחלל האוויר.

 

למעשה, גם ראש הממשלה נתניהו בעצמו לא מאמין בפריצת מערכת המע"מ האחידה שיש בישראל, לפחות אם לשפוט לפי מעשיו והתבאטויותיו בעבר. הצעד שנידון בימים אלה בצוותי המשא ומתן ־ מתן פטור ממע"מ למוצרי מזון שנמצאים בפיקוח מחירים ־ אמור לעלות כמיליארד שקל בשנה.

 

על פי בדיקת "כלכליסט", המבוססת על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ועל מחירי מוצרי המזון שנמצאים בפיקוח, הצעד הזה צפוי לחסוך עשרות שקלים בודדות לכל משפחה, כשהמשפחות מהשכבות העליונות יקבלו סכום גבוה יותר, פשוט משום שהן צורכות יותר.

 

כך, פטור ממע"מ למוצרי מזון שנמצאים בפיקוח יחסוך למשפחה ממוצעת מהחמישון התחתון סכום של כ־34 שקל בחודש, בעוד שלמשפחה מהחמישון העליון הצעד יחסוך כ־42 שקל בחודש. בממוצע, הצעד יחסוך למשפחה סכום של כ־37 שקל בחודש.

 

מרבית הכלכלנים בישראל, גם מן הימין וגם מן השמאל, מתנגדים למע"מ דיפרנציאלי, כמו גם למתן פטורים ממע"מ למוצרים מסוימים, בדיוק מהטעמים שגוריה ומומחי ה־OECD עומדים עליהם. עם זאת, בשלב זה נדמה כי ראש הממשלה נתניהו לא משתכנע מהעמדות הכלכליות.

 

למרות אישור היועמ"ש - באוצר לא מוכנים לפרסם את חוות הדעת מהמו"מ

 

משרד האוצר לא מתיר את חשיפת המסמכים המקצועיים שהוצגו לצוותי המשא ומתן בנוגע לדרישות התקציביות בסוגיות 0% מע"מ על מוצרי מזון והעלאת קצבאות הילדים, זאת למרות מתן אישור פרסום מצד היועץ המשפטי לממשלה.

 

בשבוע שעבר פנה "כלכליסט" למשרדי האוצר וראש הממשלה בבקשה לקבל את המסמכים הללו, שכוללים גם אלטרנטיבות שהציעו הפקידים למתן פטור ממע"מ על מוצרי מזון, אולם נתקל בסירוב.

 

בעקבות פניית "כלכליסט" נערך דיון נוסף בסוגיה בלשכת היועץ המשפטי לממשלה בהשתתפות שניים מהמשנים שלו - עו"ד דינה זילבר ועו"ד אבי ליכט. בישיבה הוחלט לאשר למשרד האוצר למסור את המסמכים המקצועיים לגורמים שידרשו זאת, למשל העיתונות, אולם המשרד עדיין מסרב להעביר את המסמכים. כך ראש הממשלה מונע דיון ציבורי בנוגע לצעדים חלופיים להורדת המע"מ על מוצרי מזון בלבד.

 

"כלכליסט" פנה שוב למשרד האוצר ולמשרד ראש הממשלה בנושא, אך לא התקבלה מהם תשובה.

 

במקביל פנתה ח"כ סתיו שפיר למשרד האוצר בדרישה לקבל את המסמכים הללו, אבל טרם קיבלה כל מענה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x