גדעון תדמור: "מחייבים אותנו לפתח את לווייתן וזה 'צלב' במשקל 6.5 מיליארד דולר"
יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט אמר בוועידה הלאומית לאנרגיה כי הסתייגותו של דיויד גילה ממתווה משק הגז, "היתה 'פליק פלאק' ששינה את ההסדר שהיה טוב לרשות ההגבלים העסקיים והכניס את משק הגז לקיפאון מוחלט"
"מבחינתנו כקבוצת דלק, המתווה המוצע על ידי הרגולטורים להסדרת חלקה ומעמדה של דלק במשק הגז המקומי הוא קשה מאד", כך פתח את דבריו גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט בפאנל בוועידה הלאומית לאנרגיה.
- מנכ"לית משרד האנרגיה: "יש הסכמים שמחכים, בסוף לא יהיה עם מי לחתום"
- אמיר לוי מצדד בדרג הפוליטי: דחייה בהפקת הגז היתה עולה לנו 2 מיליארד דולר
- דיויד גילה בוועידת האנרגיה: "המתווה שמתגבש במשק הגז לא יביא לתחרות"
"נאלצנו לקבל את כל מה שהממונה על הגבלים רצה", אמר תדמור. "השקענו הון עתק בפיתוח תגלית תמר - 3.5 מיליארד דולר ואנחנו עומדים להשקיע עוד 2.5 מיליארד דולר. במרץ 2013 התחלנו להזרים גז והיום רוצים לחייב אותנו לצאת מהתגלית הזאת. המתווה שמתגבש כרגע הוא מתווה שמחייב אותנו לצאת מהתגלית הזו - לצאת מכריש ותנין ולשאת 'צלב' של פיתוח לווייתן שזה עוד 6.5 מיליארד דולר, אבל אנחנו מחוייבים למצוא פתרון כי אנחנו מחוייבים למשק הגז במדינת ישראל".
תדמור התייחס להתפטרותו של דיויד גילה והביע צער על הדרך שבה עבודת המטה הסתיימה. עם זאת הוא מתח ביקורת על החלטות הממונה: "הקמתו של משק הגז הטבעי הכולל את תגלית תמר ושבע תגליות נוספות נעצר כשעמדנו לפני הפריצה הגדולה. וזאת לאחר השקענו שנה וחצי במשא ומתן כדי לפתור את הטענה לכאורה של הסדר כובל בלווייתן וחתמנו על צו מוסכם והיינו על אותו מסלול המראה שכולם מייחלים לשוב אליו במהרה".
לטענת תדמור, הבלימה של המהלך על ידי גילה "היתה 'פליק פלאק' ששינה את ההסדר שהיה טוב לרשות ההגבלים ושאנשי הרשות הגנו עליו לאורך כל הדרך וגם לאור השינויים הציבוריים, והכניס את משק הגז לקיפאון מוחלט שעלה ללווייתן בעיכוב של שנה בפיתוח".
למרות שדלק קידוחים מצהירה שמבחינתה מדובר במתווה קשה עדיין נשמעים קולות רבים שסבורים שהמתווה הנוכחי אינו תחרותי מספק ששומר על האינטרס הציבורי. יוסי רוזן, יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה התייחס להפגנה שנערכה מחוץ לכנס ע"י פעילי המאבק במונופול הגז שקראו לפירוקו ולפיקוח על מחירי הגז, ואמר: "קל מאוד להפגין אבל אני לא רואה עשרה מועמדים עומדים בתור להשקיע עשרה מיליארד דולר כל אחד כדי לפתח פה את שדות הגז. נשאר פה משקיע זר אחד – נובל, בואו לא נבריח גם אותו. צווים לא מורידים מחירים רק תחרות ושדות נוספים".