ועידת האנרגיה
מנכ"ל בזן: הביקורת על בתי הזיקוק בחיפה עשתה שירות לחברה
אריק יערי בוועידה הלאומית לאנרגיה: "זה היה מאוד לא נעים, אבל השונאים הגדולים ביותר שלנו גילו שאנחנו עומדים בכל התקנים"
"הסיבוב הזה היה מאוד לא נעים אבל היו לו כמה צדדים טובים. השונאים הגדולים ביותר שלנו גילו שאנחנו עומדים בכל התקנים" - כך אמר מנכ"ל בזן אריק יערי, בהתייחס לעלייה של בתי הזיקוק לכותרות בעת האחרונה על רקע נושא זיהום האוויר בעיר חיפה ואחוזי התחלואה בסרטן בעיר. את הדברים אמר יערי במהלך הוועידה הלאומית לאנרגיה, במסגרת פאנל שעסק באתגרי חברות הדלק, שבו השתתפו גם ישראל יניב, מנכ"ל דור אלון, חן בר יוסף, מנהל מינהל הדלק במשרד התשתיות ושמואל אנצ'ל, מנכ"ל דלק.
- מנכ"לית משרד האנרגיה: "יש הסכמים שמחכים, בסוף לא יהיה עם מי לחתום"
- אמיר לוי: דחייה בהפקת הגז היתה עולה לנו 2 מיליארד דולר
- דיויד גילה בוועידת האנרגיה: "המתווה שמתגבש במשק הגז לא יביא לתחרות"
לדבריו של יערי, "המאבק האמיתי הוא האם נכון שתהיה תעשיה במפרץ חיפה, ולכן השאלה האם אנחנו בתי הזיקוק צריכים להיות שם היא לא הנושא החשוב יותר, כי החברים שחלקם מפגינים פה בחוץ רוצים שהמפרץ יהיה ירוק. אבל לפני 80 שנה הבניין היחיד במפרץ היו שתי הלבניות האלו. בהקשר הזה המאבק הוא יותר על השאלה האם צריכה להיות תעשייה. במובן הזה אני מסתכל על בתי הזיקוק ועל מפעלים נוספים וכל השיח בנושא הזה".
מנכ"ל דור אלון ישראל יניב התייחס לביקורת על משק הדלק בישראל: "אחד האתגרים בפני משק הדלק הוא החיכוך בינו לבין איכות סביבה. מה שמקומם הוא שיש גורמים שתפסו בעלות על הגנת הסביבה ותוקפים את משק הדלק בצורה לא ראויה ופופוליסטית. זה הגיע למצב שרוצים להציג צילום של משהו, מציגים את התמונה של שתי הלבניות של אריק (בזן) בחיפה - שזה כמובן שטות. כי גם כשהן פעלו כמקררי מים, הם היו הדבר הכי לא מזהם בעולם. אבל זה המודל וזה הגיע לשיאו בחודשים האחרונים כשעיריית חיפה הכריזה מלחמה על בתי הזיקוק ושלחה משאיות זבל לחסום את השערים לבתי הזיקוק".
בהקשר הזה אמר יערי: "מבחינתי הדבר החשוב ביותר בנושא הגז והזמינות ויתירות שלו הוא בנושא איכות הסביבה בהמשך להשקעות שעשינו בטיפול בשפכים, איכות האוויר השתפרה. למעלה מ-93% ירידה במזהמים שיוצאים מאזור המפרץ ועל הדבר הזה הישראלי התקומם שחס וחלילה לא נשתמש בדלקים אחרים על מנת להניע את כולנו".
"גם אמבולנסים נוסעים על דלק"
חן בר יוסף, מנהל מינהל הדלק במשרד התשתיות אמר בציניות, כי לפי המתנגדים לתעשיית הדלק, התעשייה צריכה להתנצל על עשרות אלפי מקומות עבודה. בעצם כל מי שמוחה נגד חברות הדלק מוחה נגד 70 שנות תעשייה בישראל. אין אירוע סביבתי בלי שכתבי איכות הסביבה נדרכים וכותבים כותרות ענקיות על המחדלים. מה שהיה לפני חודש וחצי במפרץ חיפה אני הייתי מצפה שכל כתבי האנרגיה יזכירו לציבור ממה הוא חי. כמו למשל בית חולים רמב"ם שמקבל אנרגיה ממפעלי הזיקוק. אבל סביב כמה דוחות לא מעודכנים מ-2007 של משרד הבריאות שמענו הרבה מאוד. אבל כמה הם הצילו חיים על זה לא מדברים למרות שאמבולנסים נוסעים על דלק. ומי שיודע איך מייצרים עוד מפעלים כמו בתי הזיקוק", אמר בר יוסף, "נשמח לשמוע איך עושים את זה".
שמואל אנצ'ל, מנכ"ל דלק התייחס לחסמים בנושא יבוא דלק לישראל: "נכון להיום רוב האספקה של הדלק מבוססת על שני בתי הזיקוק. יבוא הדלקים שואף לאפס. התשתיות לייבוא דלק מאוד יקרות. אין אפשרות כזו. הנושא לא מוסדר רוצים לעשות תחרות אבל אין איך. לבתי הזיקוק יש יכולות אנחנו נמשיך לייצר את התשתיות לאותה חברה שתוכל להתחרות בבתי הזיקוק ואולי להתחרות במחיר זול. לכן צריך להוזיל את הדלקים ובצורה נכונה ומסודרת".