גפני מפתיע: רוצה שהתקציב יאושר ב-20 בנובמבר - מאוחר יותר ממה שהממשלה ביקשה
הצעת הממשלה ביקשה לעכב את אישור התקציב עד ה-5 בנובמבר, אך בשל תקופת החגים, לכנסת לא יהיו ימי עבודה רבים לדון בתקציב; החשבת הכללית הפתיעה גם היא כשהסבירה שהגבלת התקציב אינה מגבילה את התקציב בפועל
יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, הודיע היום (ב') בישיבת הוועדה, כי הוא רוצה לעכב את אישור התקציב עד 20 בנובמבר, וזאת לעומת ההצעה הממשלתית המבקשת לעכב אותו רק עד 5 בנובמבר. הסיבה לכך היא שבשל תקופת החגים, לכנסת לא יהיו ימי עבודה רבים לדון בתקציב. גפני הודיע שההצבעה על החוק תתקיים בהמשך השבוע. על פי החוק הקיים, הכנסת צריכה לאשר את התקציב בתוך 100 ימים מיום כינון הממשלה החדשה, אחרת היא תתפזר. הממשלה מקדמת עתה תיקון לחוק יסוד: תקציב המדינה, שידחה מאוד את המועד, ויאפשר לה לאשר את התקציב 175 ימים לאחר כינונה, כלומר ב-5 בנובמבר. לפי ההצעה החדשה, הממשלה תגיש את התקציב לכנסת 101 ימים אחרי כינונה, כלומר ב-23 באוגוסט, ואילו לכנסת יינתנו עוד 74 ימים, עד 5 בנובמבר, לאשר אותו.
- "כל יום שהממשלה עובדת בלי תקציב מאושר זו פגיעה במשק המדינה"
- ועדת הכספים החדשה: רוב שברירי לקואליציה
- ועדת הכספים הזמנית אישרה למפלגות דחייה בהגשת הדו"חות הכספיים
חברי כנסת מהאופוזיציה, המוחים על עצם דחיית התקציב ועל כך שהתקציב דו שנתי, הזכירו שבפועל יהיו לכנסת רק 40 ימי עבודה בשל תקופת החגים, ודרשו שהתקופה תחולק אחרת - כך שהממשלה תגיש את התקציב מוקדם יותר, ולכנסת יינתנו עוד ימים לדון בתקציב. גפני הצטרף לביקורת אך הציע פתרון אחר - דחייה נוספת של אישור התקציב עד 20 בנובמבר.
בנוסף, דרש גפני מהאוצר שיכין את חוק ההתאמות, המלווה את התקציב הדו שנתי, וקובע כיצד הכנסת מפקחת על פעילות הממשלה, וכיצד מתבצע המעבר בין שתי שנות התקציב. יו"ר הוועדה הצהיר כי למרות הדחייה המתוכננת, בכוונתו לאשר את התקציב מוקדם יותר. הוא גם הביע את דעתו, שיש להחזיר את משך הזמן הניתן לממשלה למה שהיה עד השנה שעברה - 45 ימים בלבד לאישור התקציב, מיום כינון הממשלה.
מיקי לוי מיש עתיד דרש כי להבא לא יוגשו תקציבים דו שנתיים, אך גפני רמז כי הקואליציה לא תוכל להסכים לדרישה זו. עוד דרשו חברי האופוזיציה לקצר את המועדים: שהממשלה תעביר את התקציב לכנסת כבר ביולי, ושלכנסת יינתנו עוד ימים לדון בתקציב, על חשבון הימים שניתנים לאוצר. אולם גפני, כאמור, מעדיף לתת לכנסת עוד ימי דיונים בהמשך נובמבר, במקום לקצר את משך הזמן שניתן לממשלה לגבש את התקציב.
החשבת הכללית: המצב חסר תקדים אבל החלוקת ל-2014 עומדת בגובה התקציב המתוכנן
בחלקה הראשון של הישיבה התקיים דיון עם החשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג'ו המנהלת כיום את התקציב השוטף, המקציב בכל חודש לכל משרד עד 1/12 מתקציב 2014. עבאדי-בויאנג'ו אמרה כי "זהו מצב חסר תקדים שאין תקציב עד מועד כה מאוחר", אך הפתיעה כשהסבירה שהגבלת התקציב אינה מגבילה את התקציב בפועל.
לדבריה, תקציב 2014 עמד על 401 מיליארד שקל, ובגלל ירידת המדד הוא מעמיד לחשבת 389 מיליארד שקל לניהול השנה הנוכחית. אולם במקרה, זהו גובה התקציב שתכנן שר האוצר הקודם יאיר לפיד ל-2015, וזאת מכיוון שהיקף החזר החובות של ישראל נמוך יותר השנה ב-30 מיליארד שקל. כך שלדבריה החלוקה לפי תקציב 2014, עומדת בגובה התקציב המתוכנן. עם זאת, חלוקת התקציב היא לפי תקציב 2014.
עוד גילתה החשבת, כי בתחום תקצוב בתי החולים הממשלתיים האצילה את סמכותה בוועדת החריגים למנכ"ל משרד הבריאות, ובמשרד הביטחון האצילה את סמכותה בוועדת החריגים לחשב המשרד עד סכום מסוים שבו לא נקבה, וזאת בשל מספר ההתקשרויות הרב. בנוסף ציינה החשבת כי כיום היא מוגבלת להעברת 70% מתקציב התמיכות לעמותות (לעומת תקציב 2014), אולם בכוונתם להעלות את התמיכה ל-90% כי התארכות התקופה פוגעת בהם קשות.
חברי הכנסת מהאופוזיציה תקפו את הצעת החוק, ובעקיפין גם את הסמכות שניתנה לחשבת. ח"כ סתיו שפיר דרשה מעבאדי לפרסם את הפרוטוקולים של ועדת החריגים, ומנתה מספר אישורים שניתנו, כמו 500 מיליון שקל למשרד הבינוי, ו-4 מיליון שקל לשכירת יועץ חיצוני למשרד האוצר. עבאדי השיבה שהתקציב מיועד ליועץ להנפקת מניות החברות הממשלתיות, אך היועץ טרם נבחר.
מיקי לוי מיש עתיד אמר כי "תקציב דו שנתי הוא מהלך שגוי והרסני. אין סיבה עניינית להעביר תקציב כזה גם עכשיו, כשיש תקציב 2015 מוכן שהוסכם על ידי אותו ראש ממשלה, ואושר בקריאה ראשונה בכנסת. הדרישה ל-175 ימים מוגזמת לכל הדעות, וניתן לקצר את הזמן משמעותית".
מרב מיכאלי אמרה כי "המצב הנוכחי מסכן את הדמוקרטיה. החוק קובע שפשוט לא יהיה תקציב ל-2015, מבטל את ריבונות הכנסת ויכולתה לפקוח על עבודת הממשלה. במשך כחצי שנה מיום שהשרים והשרות נכנסו לתפקידם הם לא יוכלו ליזום שום תוכנית או פרויקט".
גם בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי העיר כי אפשר להעביר תקציב ל-2015 בזריזות. מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני העיר כי "צריך להבטיח שיש בקרה אפקטיבית של הכנסת על הוצאות של תקציב 2015, ושתהיה הבטחה שלטונית שלא יהיה יותר תקציב דו שנתי, כי הבדיחה הזאת כבר נגמרה. רק ישראל ובחריין עושות תקציב דו שנתי. כולם אידיוטים רק אנחנו הבנו את זה?" גם מנואל טרכטנברג אמר כי "אין אח ורע ב-OECD לתקציב דו שנתי".
יש לציין שחברי הכנסת של הליכוד – מיקי זוהר, אורן חזן, נורית קורן ונאווה בוקר - כלל לא השתתפו בדיון, ומרגע שהוחלט שאין הצבעה, עזבו את הוועדה. את הקואליציה ייצגו רק שני ח"כים מכולנו, רועי פולקמן ורחל עזריה.