$
בארץ

דרעי תומך בהצעת החוק של מיכאלי למניעת התעמרות במקומות עבודה

בכנס מיוחד שיזמה חברת הכנסת אמר שר הכלכלה כי הממשלה תתמוך בחוק: "לתופעה יש היבט כלכלי. זה פגיעה של 1.5 מיליארד למשק"; לפי ההצעה, עובד הסובל מאווירה של פחד, צעקות וביזוי ודרישות בלתי אפשריות יוכל לתבוע את מעסיקו ולזכות בפיצוי של 120 אלף שקל בלי הוכחת נזק

אורי תובל 11:5824.06.15

הצעת חוק חדשה של ח"כ מרב מיכאלי מהמחנה הציוני, שעליה חתומים כארבעים חברי כנסת מכל סיעות הכנסת, מנסה להתמודד עם בעיה בעולם התעסוקה, שאינה תמיד מדוברת ועדיין אין לה מענה חוקי: התעמרות בעובדים במקום העבודה. לקראת ההעלאה הצפויה של החוק לוועדת שרים לחקיקה ביום ראשון, ערכה היום (ד') מיכאלי כנס מיוחד בנושא בכנסת בהשתתפות שר הכלכלה אריה דרעי, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג ופעילים חברתיים.

 

החוק מנסה להגדיר התנהגויות שלא מעט עובדים נתקלים בהן, אך לא יודעים כיצד להתמודד איתן כשלעתים הם אף חושבים שזו זכותו של המנהל להתנהג כך: צעקות, האשמות שווא, הצבת דרישות בלתי סבירות בתנאים בלתי אפשריים, שינוי של דרישות בזמן בלתי אפשרי, יצירה של אווירה קשה של פחד ואיומים ואפילו לקיחת קרדיט על הצלחות או הטלת אשמה על כישלונות. לפי הצעת החוק של מיכאלי, בית הדין לעבודה יוכל לפסוק בשל התעמרות פיצוי של 120 אלף שקל, ללא הוכחת נזק.

 

דרעי הודיע כי לאחר שהחוק יעבור בקריאה טרומית במליאת הכנסת, הממשלה תתמוך בקידום החוק. "לדעתי נכון שהממשלה תקדם את החוק הזה. ויש שאלות פתוחות כי לא נרצה לפגוע בשוק העבודה ובמעסיקים", אמר.

 

בפתח הכנס שבו השתתפו גם הח"כים עמיר פרץ, מיקי רוזנטל, עאידה תומא סולימן, מיכל רוזין, רויטל סויד, רחל עזריה, איילת נחמיאס ורבין, עליזה לביא ואחרים, אמרה מיכאלי כי "המטרה היא לשנות את הנורמה במקומות העבודה בישראל. אני מברכת על הצטרפות משרד הכלכלה וההסתדרות, וגם התאחדות התעשיינים מתייחסת לכך בחיוב", והוסיפה: "התעמרות בעבודה היא מסוג הדברים האלה שכולם יודעים וכולן יודעות מה זה, אבל עד עכשיו לא ידעו איך לקרוא לזה ומה לעשות נגד זה. אז עכשיו יש הצעת חוק שנותנת לתופעה הרחבה והחמורה הזת ואומרת בבירור: 'לא יתעמר אדם בזולתו במסגרת עבודה'".

 

 "זה אחד החוקים החברתיים החשובים ביותר שייחקקו בעידן המודרני", אמר הרצוג. "המעסיקים לעתים הורסים לעובד את החיים, והוא מפחד להתעמת או לפרוש כי הוא צריך לפרנס את משפחתו. מאחורי החוק עומדת קואליציה רחבה מכל סיעות הבית, ואני מברך את השר דרעי על הצטרפותו".

 

מימין: הרצוג, מיכאלי ודרעי. הרצוג: "המעסיקים לעתים הורסים לעובד את החיים" מימין: הרצוג, מיכאלי ודרעי. הרצוג: "המעסיקים לעתים הורסים לעובד את החיים"

 

 

דרעי: "11% מהעובדים שהתעמרו בהם הפסיקו לעבוד"

 

מיכאלי בירכה את דרעי על כך שהשתמש במילה "התעמרות" כאשר פנה לחברת אל על בנוגע לדרישתה שהדיילות יילכו בנעלי עקב. "ישבתי באופוזיציה עם מירב ובוז'י, ולא אחזור על מה שעשתה קואליציה הקודמת שהתנגדה אוטומטית לכל הצעת חוק של האופוזיציה", אמר דרעי. "כשיש הצעות חוק ענייניות לטובת האזרח והמדינה אין חשבונות ואדרבא שירבו הישגים לאופוזיציה".

 

דרעי התייחס ליחס של התורה לעבד, וקבע כי "העניין הוא כבוד האדם. מתוך סקר שעשינו במשרד מצאנו שרוב ההתעמרות היא כנגד בעלי שכר נמוך, בצעירים, במקומות עבודה גדולים והיא מתרחשת יותר במגזר הפרטי. לתופעה יש היבט כלכלי כשלפי המחקר יש הפסד של 1.5 מיליארד שקל למשק. 51% מהעובדים שהתעמרו בהם – זה פגע במוטיבציה. 11% הפסיקו לעבוד. אנשים יוצאים מוקדם יותר הביתה, לוקחים הפסקה. כשאנשים שמרוויחים שכר מינימום וחווים השפלה, כל הקשר עם הילדים והמשפחה יורד".

 

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אמר כי "יו"ר הסתדרות שלא מצטרף לחוק – משהו משובש. לא ייתכן שבמקום העבודה יותרו פגיעות כמו התעמרות או הטרדות. מקום עבודה שאדם בא אליו ברצון – זה מוסיף לפריון. החוק מתרגם למסים מעשיים את חוק יסוד כבוד האדם, ואתה שואל את עצמך איך לא חוקקו את זה קודם. אני בטוח שזה יחוקק במהרה. צריך שהחוק יהיה פרקטי ולא יגרום לעיוותים בשוק העבודה".

 

עמיר פרץ אמר כי יש קשר הדוק בין פיקוח על החוק לבין הסכמים קיבוציים. "הדרך הנכונה היא להוציא את חברות כוח האדם מחוץ לחוק. מיד נשמע איומים על אנשים שיישארו בלי עבודה – כך אמרו גם לעבדים בארצות הברית. לא צריך תוכנית כמו 'בוס בהסוואה' כדי להבין מה צריך לעשות. הכנסת צריכה לתת את תחושת הביטחון לעובד שהוא יקבע מה הרגע שמישהו מנצל את מעמדו נגדו, ולתת מספיק מוטיבציה למעסיק שתרבות ארגונית של הערכה הדדית יכולה לתמוך ליעילות ולפריון" .

 

איתן מאירי מחבר הספר "המגפה השקטה במקומות העבודה" שעוסק בהתעמרות, הציג נתונים לפיהם אחד מכל ארבעה עובדים סובלים מהתעמרות שפוגעת בו משמעותית בעבודה, עד כדי כך ש-50% פוטרו או יתפטרו. לדבריו, 45% מהעובדים שבהם מתעמרים סובלים מבעיות בריאות, ו-10% מההתאבדויות נובעות מכך.

 

מאירי אף סיפק "תעודת זהות" למעסיק הפוגעני: "זהו אדם מניפוליטיבי, כריזמטי, חכם ורהוט, אך גם חסר מוסר ועכבות, כוחני ולעתים גם עם אישיות בעייתית". לדבריו, הנפגעים הם אנשים מוסריים, שחקני קבוצה חרוצים ומשקיענים, שיש להם נטייה לרצות ומוכנות לספוג. "קשה להם להאמין שהם נתקלים ברוע ולהציב גבולות", אמר. לטענתו, לפי מחקרים הנזק הוא 1% עד 2% מהתל"ג – 15 מיליארד שקל.

 

נועה בק שעבדה בסביבה אקדמאית, סיפרה על התעמרות שחוותה. "תמיד שואלים למה זה קרה דווקא לך ואולי זה בגלל המעסיק שלך. אבל זה לא נכון, זה פשוט בגלל שהוא יכול וכשעובד שעובר התעמרות מתפטר, מי שמחליף אותו עובר את אותם הדברים", אמרה. "זאת התמודדות עם בריון. המנהלת אמרה לי שאני סובלת ממצוקה נפשית ושאגש לפסיכיאטר. תבעתי את מקום העבודה, וזה הסתיים בגישור כי לא עמדתי בעלויות ובמחיר הנפשי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x