מתווה הגז: הממשלה אישרה המהלך לעקיפת גילה; ליברמן נוטה לתמוך בכנסת
הממשלה אישרה את העברת סמכויותיו של השר דרעי לעקיפת הממונה על ההגבלים - לכלל השרים; השר להגנת הסביבה אבי גבאי התנגד; מחר הנושא יגיע לכנסת – שלושה ח"כים מהקואליציה צפויים להיעדר מההצבעה, ליברמן כנראה יציל את הקואליציה
ממשלת ישראל אישרה לפני זמן קצר להעביר את סמכויותיו של שר הכלכלה אריה דרעי לכלל השרים. בהודעת הממשלה נמסר שלפי סמכות שר הכלכלה להפעיל את סעיף 52 לחוק ההגבלים, זה שמאפשר לו לעקוף החלטות של הממונה על הגבלים, "בכל האמור בפעולות הנדרשות לשם הגדלת כמות הגז הטבעי המופקת משדה תמר ולשם פיתוח מהיר של שדות לוויתן כריש ותנין ושדות גז נוספים". ההחלטה עברה ברוב כאשר רק השר להגנת הסביבה אבי גבאי התנגד.
- מתווה הגז: על שכל ישר אין לאף אחד מונופול
- מתווה הגז: הצומת הקריטי של ממשלת נתניהו הרביעית
- אישור מתווה הגז: האם ליברמן יציל את נתניהו מתבוסה
גבאי, היה גם השר היחיד של כולנו שהשתתף בהצבעה והתנגד להעברת הסמכות. אתמול שלח גבאי מכתב לראש הממשלה ובו מחה על כך שמתווה הגז המלא לא חולק לשרים. "לא יעלה על הדעת שבאחת הסוגיות הכלכליות המרכזיות בישראל, יתקיים דיון טכני בלבד", כתב גבאי.
מחר תתבקש הכנסת לאשר את המהלך, ושם צפויה ישראל ביתנו, מפלגת האופוזיציה של אביגדור ליברמן, לתמוך בקואליציה מחוץ לממשלה. הצבעה כזאת תציל את ראש הממשלה בנימין נתניהו, משום שללא ליברמן לא יהיה לו רוב בכנסת, לאחר שהשרים משה כחלון, יואב גלנט וחיים כץ לא ישתתפו בהצבעה.
בהצבעה היום בממשלה, כמו גם בהצבעה מחר בכנסת, לא השתתפו שלושה שרים: שר האוצר משה כחלון שהודיע שלא יעסוק בנושא הגז בשל קשריו עם קובי מימון, שר הבינוי יואב גלנט שהיה יו"ר חברת קידוחי הגז של בני שטיינמץ, ושר הרווחה חיים כץ המחזיק במניות ישראמקו השותפה במאגר תמר שלא להצביע. סימן שאלה מתנוסס גם מעל הצבעתו של ח"כ אלי כהן מכולנו, עד לאחרונה סגן יו"ר הכשרה אנרגיה שעסקה גם היא בחיפושי גז.
בלעדיהם, רק 58-57 חברי קואליציה יוכלו להשתתף בהצבעה, מול 59 של האופוזיציה. ישראל ביתנו הודיעה כי תקבל את ההחלטה הסופית כיצד תצביע בישיבת הסיעה מחר בצהריים, אולם במפלגה אמרו כי היא "תצביע באופן ענייני". ההצבעה הצפויה של ישראל ביתנו לצד הקואליציה, תוסיף לנתניהו את הקולות החסרים כדי לאשר את העברת הסמכות לממשלה.
חברי הכנסת של הליכוד קיבלו בסוף השבוע הודעה האוסרת עליהם להתקזז בהצבעות עד הודעה חדשה, כשבנוסף נמסר להם שיום שני צפוי להיות "יום ארוך מאוד". בישיבה חזר ראש הממשלה בנימין נתניהו על האמירה כי הוא "נחוש לקדם פתרון ריאלי ולא אכנע להצעות פופוליסטיות שישאירו את הגז באדמה כפי שהיה עד היום. אחרי שנים של דיונים הגיע הזמן להכריע כדי שהגז יגיע לאזרחי ישראל".
שר הכלכלה אריה דרעי הצביע בעד העברת סמכויותיו למליאת הממשלה.
לקראת מעבר נושא הגז לכנסת, פנה יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל, בדחיפות ליועץ המשפטי לממשלה ויועץ המשפטי של הכנסת, על מנת לבדוק ניגודי עניינים של חברי כנסת, עוד בטרם תתקיים הצבעה בכנסת בסוגיה.
ח"כ כבל כתב במכתבו ש"לאור בקשתו של שר הכלכלה, אריה מכלוף דרעי, להעביר את סמכויותיו בנוגע להפעלת סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, לממשלה, ועל בסיס סעיף 31 (א) ו-(ב) לחוק יסוד הממשלה, המחייב את אישורה של הכנסת להעברת סמכויותיו של השר, וכן, לאור הימנעותם של שר האוצר ושר הבינוי מלעסוק ובוודאי להצביע בסוגיית הסכם הגז, ולאור פרסומים בתקשורת בדבר ניגודי עניינים אפשריים של חברי כנסת בעיסוק בשאלת הגז, אבקש את בדיקתך הדחופה בדבר ניגודי העניינים של חברי הכנסת עוד בטרם תעבור הסוגיה להצבעה בכנסת".
בתוך כך, נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה: "בסוף השבוע אישרנו פה אחד בקבינט את האצת הפיתוח והרחבתם של שדות הגז הטבעי שנתגלו מול חופי ישראל. אני נחוש לקדם פתרון ריאלי שיביא גז למשק הישראלי. אני לא אכנע להצעות הפופוליסטיות שישאירו את הגז במעמקי האדמה. כבר ראינו מספיק מדינות שנכנעו ללחצים הללו, והגז נשאר באדמה - אסור לתת לזה לקרות כאן.
"המתווה שגיבשנו מפרק את המונופול, הוא יכניס בעשורים הקרובים מאות מיליארדי שקלים לחינוך, לתרבות, לבריאות, ולעוד דברים רבים אחרים לטובת כל אזרחי ישראל. אחרי שנים של דיונים הגיע הזמן להכריע, כדי שהגז ייצא מהאדמה ויגיע לכלכלת ישראל ולאזרחי ישראל".