חלומו של כל שר אוצר
כחלון צריך לחבק את דו"ח לוקר. אבל הוא לא יוכל לעשות זאת מבלי לחשוש לקבל סכין בגב
- במערכת הביטחון מתלוננים, אך ועדת לוקר קיימה לפחות 17 מפגשים עם אנשיה
- פרופ' בן ציון זילברפרב: "בצבא לא ידעו להסביר את התוספות לתקציב הביטחון"
- מגיע לדו"ח לוקר דיון רציני יותר
אלא שהפעם המנגינה מעט שונה: ועדת לוקר בכלל ממליצה על העלאתו של תקציב הביטחון בתמורה לרפורמות מהפכניות במערכת הביטחון, וההמלצות האלו הן למעשה חלומו של כל שר אוצר.
ועדת לוקר רוצה לתת לצבא יותר כסף, אבל לשנות את החלוקה — לתת פחות לשכר ולפנסיות, ולהעביר יותר לאפודים קרמיים ונמרים. ועדת לוקר רוצה לוודא שהחלוקה תהיה פחות סוציאליסטית ויותר גמישה, עם שקיפות גדולה יותר וניהול קפדני יותר.
זהו לא רק חלומו של כל שר אוצר, אלא גם דבר שתואם את חזונו הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו על האיש השמן והאיש הרזה, כאשר בתפקיד האיש הרזה נמצאת ההתעצמות הצבאית שנשחקת מול תקציב השכר והגמלאות שהולך ומשמין.
נתניהו ולוקר צילום: לע"מ הזדמנות לשינוי אמיתי שכבר נמצאת כאן
אם יאומצו המלצות הוועדה במלואן, נתניהו אמור להיות מרוצה מהתוצאה. גם פקידי האוצר, שר האוצר משה כחלון וכל מי שרוצה לראות יותר משאבים מוקצים לרווחה, חינוך ובריאות בשנים הבאות אמורים להיות מרוצים. כי בטווח הארוך אימוץ ההמלצות אמור להביא לצבא יעיל יותר, עם הקצאה נכונה יותר של משאבים, ובעיקר עם שקיפות ובקרה שימנעו מתקציב הביטחון להתנפח יתר על המידה.
מבחינה זו, ועדת לוקר היא ועדה חשובה ובעלת תרומה גדולה לאין שיעור להורדת יוקר המחיה וצמצום הפערים בחברה — אפילו יותר מזו של כל רפורמה בדיור, בבנקאות או בשוק הגז. ובניגוד לאלה — היא כבר כאן על השולחן, מוכנה לצאת למשימה.
מבחינה זו המלצות הוועדה נפלו לידיו של כחלון כמתנה. יש לו הזדמנות לחבק ולאמץ אותן, ואולי להיות חתום על אחד המהלכים המשמעותיים שיהיו כאן אי פעם.
הפוליטיקאים צריכים לחשוב מעבר לקמפיין הבא
גם נתניהו מבין את החשיבות של ההמלצות, וקרוב לוודאי שהיה רוצה לראות את כחלון נכנס לתפקיד השמור לשרי אוצר — להדוף את המתקפה הצבאית ולעזור לו להוציא אותן לפועל. אלא שכחלון הוא פוליטיקאי משופשף שיודע להסתכל גם אחורה. די לראות כיצד הסתיימו בעבר הקרבות בין משרדי האוצר והביטחון כדי להבין שהתוצאה ידועה מראש: האוצר תמיד הפסיד. ראש הממשלה לעולם לא ייתן לשר אוצר לרוץ קדימה, להצליח במאבק, לנצח את הקרב וגם לקטוף את הניצחון. אם תשאלו את חברי ועדת לוקר, גם הם מסתכלים לאחור, רואים מה קרה להמלצות של ועדות קודמות ולא מאמינים שיש סיכוי שדווקא במשמרת שלהם משהו ישתנה.
לא נותר אלא לקוות שמישהו מהתורנים האחראים במשמרת הנוכחית של הממשלה יחליט לשם שינוי לא להביט לאחור אלא להסתכל קדימה, הרבה מעבר לבחירות הבאות.