הסיבות שבגללן הורים הם עובדים טובים יותר
לא מעט מעסיקים מאמינים שכאשר עובדים הופכים להורים, ובעיקר כאשר נשים הופכות לאמהות, הפרודקטיביות והמחוייבות שלהם לעבודה נפגעת. מחקרים מוכיחים אחרת
האם אמהות ואבות הם עובדים טובים יותר? מומחים ופרשנים מצביעים על כך שהתשובה היא ככל הנראה כן, לפחות בחלק מהתחומים. עם זאת, רוב המעסיקים לא מאמינים בכך, בייחוד כשזה נוגע לאמהות.
לא מעט בוסים מאמינים שכאשר אישה הופכת לאם, היא הופכת במקביל פחות מחויבת לעבודה שלה ופחות פרודוקטיבית מכפי שהייתה לפני שילדה. מעטים כמובן יסכימו להודות בכך בקול רם, אך מחקרים גילו את הנטייה הזו של מעסיקים.
על פי מאמר שפורסם בכתב העת לנושאים חברתיים, מחקרים הראו כי ברגע שהמעסיק מגלה שהעובדת היא אם, היא מתחילה להיתפס כפחות מוכשרת. "המשתתפים הביעו פחות התלהבות להעסיק, לקדם ולהכשיר את האם העובדת לעומת אישה ללא ילדים", מסכמים במאמר. לעומת זאת, גברים בדרך כלל לא "נענשים" על הפיכתם לאבות – המחקר מצא שאנשים לא תפסו גברים שהפכו לאבות כפחות מוכשרים כפי ששינו את דעתם כלפי נשים. "נשים פועלות תחת לחץ כתוצאה מסטריאוטיפים כוללנים לפיהם אם אינה יכולה להיות אשת מקצוע רצינית. תופעה זו זכתה לכינוי "מסלול אם" (mommy track).
- אמהות עובדות, הניחו לרגשות האשם - הילדים שלכן יהיו מוצלחים
- המדינות הנדיבות ביותר להורים טריים
- רוצה בת מהנדסת? שטוף כלים
באתר מרקט ווץ' פרסמו שלוש דרכים המדגימות כי הורים הם עובדים טובים יותר:
פרודוקטיביות:
ההנחה היא אמנם שבשל הדרישות המתחרות שנוצרות, ההפיכה להורים גורמת לעובדים להיות פחות פרודוקטיביים. אולם המחקרים לא תומכים בהשערה הזו. מחקר שפורסם בשנה שעברה על ידי הבנק הפדראלי של סנט לואיס מצא כי באופן כללי, האמהות פרודוקטיביות יותר בעבודות שלהן מאשר נשים ללא ילדים. המחקר השווה בין תשובות לסקר של 10 אלף אקדמאיים לבין כמות הפרסומים שלהם לאורך תקופה של 30 שנה. אבות עם ילד אחד ואבות ללא ילדים הפגינו אותה רמה של פרודוקטיביות, בעוד שאבות עם שני ילדים היו פרודוקטיביים יותר.
המחקרים מצאו שישנן תקופות, בעיקר כשהילדים קטנים, שהורים (במיוחד אמהות) היו פחות פרודוקטיביים מאשר העובדים ללא ילדים, אך זהו מצב זמני. "כשיש ילדים קטנים, יש לכך השפעה על העובד", הסביר לוושינגטון פוסט כריסטיאן צימרמן, אחד ממחברי המחקר. "אך לאחר מכן, ההשפעה היא הפוכה". יש לציין כי המחקר עקב אחר הפרודוקטיביות של אקדמאים, שקרוב לוודאי לא זכו למימון הפעוטון או לחופשת לידה ארוכה.
הפרודוקטיביות המוגברת יותר היא כמובן קלה יותר לחלק מההורים מאשר לאחרים, בעיקר לכאלה עם בני זוג או משפחה שעוזרת עם המטלות המסובכות הנלוות לגידול ילדים (כלומר עובדים שקיבלו עזרה כך שיוכלו להתפנות לעמוד בלוחות הזמנים בעבודה או לצאת לנסיעות עסקיות). קל יותר גם לעובדים שמרוויחים שכר גבוה יותר שיוכל לממן עזרה בטיפול בילדים.
ניהול זמן ויכולת ביצוע:
כמעט כל ההורים מתלוננים על אותו הדבר: שחסר להם עוד זמן ביום. לפיכך רבים מהם לומדים כיצד לעשות את העבודה בפחות זמן, לרוב בעזרת ביצוע מספר משימות בו זמנית, כדי לפנות יותר זמן לבלות עם הילדים. קרוב לשני שלישים מהאמהות העובדות מאמינות שמאז שנולדו להן הילדים הפכו טובות יותר בעשיית יותר מדבר אחד בעבודה, כך עולה מסקר שערכו במיקרוסופט בשנה שעברה. היכולת הזו אינה שמורה רק לעבודה. מחקר אחר שפורסם בכתב העת האמריקאי לסוציולוגיה מצא שנשים מעבירות 10 שעות יותר בכל שבוע בביצוע מספר משימות בו זמנית בבית לעומת הגברים. אולם, המחקר מצא עוד שכתוצאה מכך הנשים לחוצות יותר מהגברים. כמו כן, חלק מהמשימות שההורים מבצעים בו זמנית בעבודה נוגעים גם לגידול הילדים.
חום וחיבה:
הורים הופכים להיות אמפתיים יותר כלפי חבריהם לעבודה, ונוהגים להתייחס לאנשים ביותר נדיבות וכבוד. שאר העובדים בהחלט מודעים לכך. על פי מחקר שפורסם בכתב העת לנושאים חברתיים, אמהות ואבות נתפסים כאנשים חמים יותר לעומת העובדים ללא ילדים. אם כי לא ברור אם ההורות גרמה להם להפוך להיות חמים יותר או רק להיתפס ככאלה.
אלה הן ככל הנראה חדשות טובות עבור חברות, שכן המחקרים מצאו שאמפתיה מטיבה עם חברות. לדוגמה, מנהלים אמפתיים מובילים לנאמנות גדולות יותר ומעורבות מצד העובדים. אולם לרוע המזל של הנשים, לחמימות הזו שהן מפגינות יש מחיר: "האם העובדת נחשבה לחמה על חשבון הערכה נמוכה יותר באופן משמעותי של היכולות שלה, לפחות לעומת העובדות ללא ילדים, וכתוצאה מכך סובלת מאפליה נגדה. הכשירות של הגברים לעומת זאת לא נפגעה כתוצאה מכך.