האם טבעונות גורמת אנמיה?
דעה רווחת היא שבבשר יש הרבה ברזל, ולכן צמחונים הם אנמיים. אבל גיליתי שב־100 גרם עוף יש בערך 0.5 מ"ג ברזל, בעוד שבטחינה יש 6 גרם. אז מאיפה המיתוס על בשר וברזל? קונספירציה של תעשיית הבשר? סתם עילה לרדיפת טבעונים? אואיק
אואיק היקר,
לפני כמאתיים שנה כתב הסופר הנודע גתה: "אי הבנה ורשלנות יוצרות יותר בלבול בעולמנו זה מאשר נוכלות וזדון". אז אולי זו קונספירציה (שאיני מודע לה, או שאני שותף לה), אך סביר יותר שמדובר בטעות תמימה, שגם אתה לקית בה. אתה מניח שהברזל שבטחינה זהה לברזל שבעוף, אך האמת היא שיש ברזל ויש ברזל, והגוף שלך יותר בררני משנדמה לך.
רק בין 5% ל־30% מהברזל שנכנס לך לפה נספג בגוף. השאר יוצא בזריזות מהצד השני. אחוז הספיגה תלוי בשלל גורמים, ובהם מצב הגוף (כשחסר לך ברזל אתה סופג יותר), מזונות נלווים (ויטמין C, לדוגמה, עוזר לספיגת ברזל, ואילו חומצה אוקסלית המצויה בשלל מזונות, ובהם זרעי השומשום, מפריעה לה), והאטומים שמחוברים לברזל.
כדי שאטום ברזל ייספג בקלות, הוא צריך להיות מוקף בטבעת של ארבעה אטומי חנקן, שכל אחד מהם יוצר טבעת עם אטומים אחרים, וכל הטבעות מחוברות זו לזו. למבנה המופלא הזה קוראים "הֶם", והוא מאד מאד שימושי. השימוש הכי מפורסם שלו הוא ביצירת הֶמוֹגלוֹבּין, שמשנע חמצן ודו־תחמוצת הפחמן בין הריאות לכלל הגוף.
ההֶם הוא שנותן להמוגלובין ולדם את צבעם האדום. וכשהמוגלובין מתפרק, הוא הופך לבּיליבֶרְדין הירקרק (שנותן לחבורות את צבען), ואז לבּילירוּבּין הצהבהב (שנותן לחולי צהבת את צבעם), לאוּרוֹבּילין הצהוב (שנותן לשתן את צבעו) ואף לסְטֶרְקוֹבּילין החום (אתה יכול לנחש). בלי הֶם החיים היו הרבה פחות צבעוניים. נשימה, כפי שאנו מכירים אותה, לא היתה קיימת כלל. וכיון שאנחנו והחיות שאנו אוכלים זקוקים לבערך אותם חומרים כדי להתקיים, בבשר יש המון הֶם, ובטחינה לא.
לכן אנשים מניחים, לתומם, שצמחונים נמצאים בסכנה. הם אוכלים פחות מהברזל הטוב ומחסור בברזל הוא הגורם העיקרי לאנמיה, מחלת הדם השכיחה בעולם. בערך רבע מאוכלוסיית העולם סובלת ממנה במידה זו או אחרת, ואצל בערך שישית מאוכלוסייתהעולם היא נגרמת בשל מחסור בברזל. וידוע שבמקומות שבהם התזונה דלה בבשר, כמו הודו, למשל, יש הרבה יותר אנמיה.
אך ידוע גם שאחוז חולי האנמיה בקרב צמחונים וטבעונים זהה לזה של האוכלוסייה הטורפת. הבעיה של ההודים אינה שהם לא אוכלים מספיק בשר, אלא שהם לא אוכלים מספיק, נקודה. ועם כל הכבוד לסוגי הברזל השונים וליכולת הספיגה שלנו, אנחנו חיים בחברת שפע. טחינה אינה מקור אופטימלי לברזל, אבל אם יש לך הרבה ממנה, אתה תסתדר.
הגיע הזמן לרדת מהצמחונים. אם אתם חייבים להציק למישהו, סעו להודו.
שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il