$
בארץ

ועדת העבודה אישרה איסור על תשלום ישיר לרופא עבור טיפול פרטי

מדובר בסעיף אחד מתוך שלושה בחוק ההסדרים שנועדו לצמצם את תמריץ הרופאים לעסוק ברפואה פרטית: ייאסר על חולה לשלם באופן ישיר לרופא אלא רק באמצעות הביטוחים או ישירות לבית החולים; יו"ר ההסתדרות הרפואית: "אין ספק שסימנו את הרופאים. לא דורשים את זה מעורכי דין או רואי חשבון"

מיקי פלד 10:1422.10.15

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, בראשות ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אישרה לפני זמן קצר פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את הסעיף בחוק ההסדרים שאוסר על חולה לשלם ישירות לרופא על טיפול פרטי אלא לשלם לבית החולים או המרפאה הפרטית בלבד והם שיעבירו את התשלום לרופא. באוצר סבורים כי איסור שכזה יעזור להוריד את התעריפים שמשלמים החולים לרופאים במערכת הפרטית.

 

הסעיף נוגע לרופאים שמקבלים תשלום לא מהביטוח המשלים של קופת החולים או הביטוח הפרטי של חברת הביטוח, אלא למקרים בהם חולה מתקשר ישירות עם רופא ומשלם לו מכיסו בלבד, או במקרים נפוצים יותר משלם מכיסו ומקבל מאוחר יותר החזר כלשהו מהביטוח הפרטי, מה שקרוי "מסלול החזר". לפי נתוני האוצר, כיום מספר הרופאים שעובדים במערכת הפרטית הוא כ-6,000 וכחמישית מהם עובדים במסלול החזר על ניתוחים פרטיים.

 

ח"כ אלי אלאלוף, יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת ח"כ אלי אלאלוף, יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת צילום: נמרוד גליקמן

 

הדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות הוא על סעיף אחד מבין שלושה שייערכו היום על סעיפים בחוק ההסדרים הנוגעים לתחום הבריאות. מאוחר יותר תידון ועדת הכספים של הכנסת בסעיף שיאסור למעשה על קיומו של מסלול החזר, אלא על מסלול הסדר בלבד, בו החולה יבחר את הרופא מתוך רשימה סגורה של רופאים שהגיעו להסדר עם הביטוח המשלים או הביטוח הפרטי של חברת הביטוח.

 

ד"ר ליאוניד אילדמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אילדמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית צילום: עמית שעל

 

האיסור אמנם מאפשר החרגות מסויימות, אך באוצר מאמינים כי הוא יפחית את מחירי הפרוצדורות ברפואה הפרטית כי קופות החולים וחברות הביטוח ינצלו את כוחם הצרכני כדי להוריד את התעריפים שהן משלמות לרופאים.

 

סעיף נוסף שידון מאוחר יותר בוועדה, הוא לקבוע פרק זמן בין האפשרות של רופא לטפל באופן פרטי בחולה שטיפל בו קודם במערכת הציבורית. יאיר פינס, סגן הממונה על התקציבים אמר כי "אנחנו רוצים לנתק את הקשר הכלכלי בין רופא וחולה, ובשביל זה גם הבאנו עוד מיליארד שקל למערכת הבריאות הציבורית כדי לקצר תורים, לשפר את חדרי המיון ועוד". כלומר באוצר סבורים כי הורדת התעריפים ברפואה הפרטית מחד ושיפור מסויים במערכת הציבורית מאידך יקטין את התמריצים

של החולים והרופאים לעבור למערכת הפרטית.

 

לסעיף התנגדו במהלך הדיון שורה של רופאים שהגיעו לדבר בפני הועדה. ד"ר ליאוניד אילדמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר בדיון: "אין ספק שסימנו את הרופאים. לא דורשים את זה מעורכי דין או רואי חשבון. כלומר נראה כאילו אומרים שרופא מההתחלה הוא לא בסדר. אנחנו גם חושבים שזה דווקא יגרום להתקשרות יקרה יותר כי הכח יגיע רק לידיים של בית החולים הפרטי. השליטה המוחלטת שהחוק הזה נותן למוסד רפואי על הרופא מבחינתנו הוא בלתי נסבל ולכן אנחנו מתנגדים בתוקף לחוק".

 

ד"ר מאיר כהן, בעל מרכזים לכירורגיה פלסטית, אמר כי "הסעיף יעלה את העלויות של המרכזים הרפואיים ומכאן גם את המחיר של הפרוצדורה הרפואית".

 

מארגון רופאים לזכויות אדם נמסר כי "הצעדים בחוק ההסדרים אינם מספיקים על מנת להבטיח את המשך קיומה של מערכת בריאות ציבורית שוויונית ואת תיקון הבעיות שקיימות היום במערכת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x