מחדל החשמל: החברה תפיק לקחים בלי הוועד, המדינה - ללא נציג ציבור
בשתי הוועדות שחוקרות את כשל הטיפול בהפסקת החשמל חסרים אנשי מפתח: בוועדה הפנימית של החברה אין נציגי הוועד שהואשם בשביתה איטלקית, ואילו בוועדה החיצונית יושבים רק נציגי גופים הנושאים באחריות למשק החשמל, ללא נציג נייטרלי מטעם הציבור
ועדת הביקורת של חברת החשמל, שהוקמה בעקבות סופת הגשמים, לא תכלול נציג של עובדיה, אף שהנהלת החברה האשימה אותם ב"חציית קו אדום".
- כך תתבעו את חברת החשמל על נזקי ההפסקות הממושכות
- חברת החשמל: 0 רפורמות, 2,500 עובדים מיותרים
- צרפתי ברח, רון טל מרח, ושטייניץ שכח מי שר האנרגיה
בכירים בוועד העובדים אומרים שהצעד אינו מקרי וכי הנהלת החברה נמצאת עמם בנתק. סכסוך העבודה שהוכרז בסוף ספטמבר בנושא תקנים ועומס עבודה עוד לא לובן טרם הסופה, ובוועד, בראשות דוד (מיקו) צרפתי, טוענים כי "הנהלת החברה פורמלית בלבד ולא רלבנטית, הם לא שולטים על השכר או התקנים. כל רפורמה תיעשה בין הממונה על השכר באוצר, ההסתדרות ואנחנו".
היו"ר המקצועי של ועדת הביקורת הוא סמנכ"ל התקשוב יוסי שנק, וחוץ ממנו ייכללו בוועדה נציג יחידת המערכת הארצית של החברה, נציג מאגף משאבי אנוש ונציגת אגף הלוגיסטיקה.
יו"ר החברה יפתח רון־טל טען בכלי התקשורת שלשום (ו') כי אחדים מעובדי מערך הייצור "מבוגרים ופחות יעילים". ועד העובדים הגיב בטענה ש"מדהים שיו"ר שיושב בתפקידו חמש שנים בוחר לגלגל אחריות לעובדים במקום לקחת אחריות אישית. יפתח רון־טל לא מתבייש להאשים את עובדיו הנאמנים שעבדו ארבעה ימים רצופים בתיקון תקלות במזג אוויר בלתי אפשרי תוך סיכון".
גם שר האנרגיה יובל שטייניץ הקים ועדת בדיקה בראשות מנכ"ל משרדו שאול מרידור. הוועדה, שתצא לדרכה השבוע, לא תכלול נציגי ציבור. בוועדה ישבו רק נציגי גופים מתוך המערכת, האחראים בצורה כזו או אחרת על המחדל עצמו: סגן ראש אגף התקציבים באוצר אודי אדירי, סגנית מנהל רשות החברות הממשלתיות יודפת אפק־ארזי, נציג מינהל החשמל, ככל הנראה מנהל המינהל, יהודה ניב, נציג רשות החשמל ונציג משרד המועצה הלאומית לכלכלה שבמשרד ראש הממשלה.
היעדר נציג ציבורי עלול להעיד על הימנעות מדיון באחריות הדרג המיניסטריאלי על מצבה של החברה. ואולי אין בכך צורך: דו"ח מבקר המדינה יוסף שפירא מיום רביעי חשף בעצמו כיצד הזניחה המדינה את חברת החשמל קרוב ל־20 שנה. המבקר תקף גם את החברה עצמה וציין כי היא מחזיקה עודף של 2,500 איש.
אחת השאלות שהוועדה של משרד האנרגיה תדון בהן היא שדרוג של מערכת הולכת החשמל ומקור המימון. עלות הטמנת כלל הקווים בארץ, עבודה שעשויה להתנהל במשך שנים ארוכות, נעה בין 80–100 מיליארד שקל.
משרד האוצר, שמעולם לא תרם כסף לשיפור מצב החברה, צפוי לנסות ולגלגל את כל עלות הפרויקט לכיסו של הציבור באמצעות העלאת תעריף החשמל. עם זאת, העלאת התעריף לבדה לא תוכל לממן את שדרוג מערכת ההולכה.
אפשרות אחרת למימון השדרוג היא חסימת הוזלות עתידיות בתעריף. רשות החשמל מנעה סיטואציות כאלו עד היום, אולם לאחר הקמת רשות החשמל החדשה בינואר, כשיוזם הרעיון והאחראי לה יהיה שטייניץ, תהיה הדרך לביצוע תוכנית מסוג זה חלקה הרבה יותר.