$
בארץ

החשבת הכללית במשרד האוצר: "שראל מצויה בניגוד עניינים"

עבאדי־בויאנג'ו במסר חריף למנכ"ל משרד הבריאות: לא תאפשר לבתי החולים הממשלתיים לרכוש תרופות ללא מכרז דרך החברה הפרטית שראל; הפטור יפוג בסוף ינואר הקרוב

שאול אמסטרדמסקי 22:1929.12.15

החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו לא מתכוונת להאריך במתכונת הנוכחית את הפטור ממכרז שניתן לבתי החולים הממשלתיים לרכוש תרופות וציוד רפואי במרוכז דרך חברת שראל, כך עולה ממכתב חריף ששלחה החשבת השבוע למנכ״ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב.

 

שראל היא חברה פרטית שהוקמה באמצע שנות ה־90 ושייכת לעמותה שמוחזקת על ידי מנהלי בתי החולים.

 

הרציונל מאחורי הפעילות של שראל, שמגלגלת כמיליארד שקל בשנה, הוא לרכוש תרופות במרוכז עבור בתי החולים ובכך להוריד את מחירן. בפועל, כפי שטוענת עבאדי־בויאנג'ו במכתבה, זה לא בדיוק המצב.

 

הפטור ממכרז לבתי החולים לרכוש תרופות דרך שראל יפוג בסוף ינואר הקרוב. עבאדי־בויאנג'ו ממליצה כי בית החולים תל השומר יתחיל לרכוש תרופות באופן מרוכז לא רק עבור עצמו אלא עבור שני בתי חולים קטנים נוספים, בשביל להכניס תחרות לשוק ולהביא לכך ששראל תוריד מחירים או את העמלות שהיא גובה.

 

יחד עם המכתב שלחה החשבת הכללית למנכ״ל משרד הבריאות דו״ח חמור, כהגדרתה, של צוות מיוחד מטעמה שבדק בשנה וחצי האחרונות את פעילותה של שראל ברכישה של תרופות וציוד רפואי עבור בתי החולים.

 

הבדיקה העלתה כי ״מרווחי התיווך של שראל העומדים על פי הצהרתה על כ־4%, גבוהים פי 2.3 מהנהוג בארה״ב ופי 1.3–6.6 מהעמלות הנהוגות באירופה במערכות רכש שאינן בתחום הציוד הרפואי. גם העובדה שמרבית ארגוני הבריאות שאינם ממשלתיים וגם חלק מבתי החולים הממשלתיים כמעט שלא רוכשים משראל, מצביעה על כך ששראל לא בהכרח מצליחה להשיג מחירים מיטביים ביחס לשוק״.

 

שר הבריאות ייעקב ליצמן שר הבריאות ייעקב ליצמן צילום: אוהד צויגנברג

עוד כותבת עבאדי־בויאנג'ו כי שראל נמצאת במצב של ניגוד עניינים בחלק מפעילותה, ששירותים אחרים שהיא נותנת לבתי החולים חורגים מתחום הפטור ממכרז, וכי היא נוטלת לידיה סמכויות שאמורות להיות בידי המדינה.

 

בנוסף מציינת עבאדי־בויאנג'ו כי לממשלה אין מנגנוני פיקוח ובקרה אפקטיביים על החברה, שהינה פרטית לחלוטין, ומביאה לראייה את העובדה כי סירבה למסור את הנתונים המלאים לצוות שבחן את פעילותה. לטענת עבאדי־בויאנג'ו, סירוב זה ״מנוגד להסכם עליו חתמה חברת שראל מול המדינה״.

 

מחר תקיים הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח״כ קארין אלהרר (יש עתיד) דיון נוסף בעניין שראל, על רקע הבדיקת של עבאדי־בויאנג'ו. לפני שבוע הודיע מנכ״ל משרד הבריאות כי הוא מקים צוות חדש לבחינת הנושא, אחרי שנציג המשרד פרש מן הצוות של עבאדי־בויאנג'ו. בראש הצוות עומד הממונה על התקציבים לשעבר רם בלינקוב. ככל הידוע משרד הבריאות מעוניין להמשיך את פעילותה של חברת שראל במתכונת הנוכחית, בעיקר בשל התועלת שהיא מביאה לבתי החולים הקטנים שאין להם כוח מיקוח לרכוש תרופות באופן עצמאי.

 

תגובת שראל: חברת שראל לא קיבלה עד למועד זה את המלצות הצוות בראשות ד"ר שלומי פריזט. חמור שעיקרי ההמלצות מודלפים לתקשורת מבלי שניתנה לחברה האפשרות להגיב לדברים טרם פרסומם. פרסום המלצות מבלי לתת לשראל אפשרות להישמע כדין ביחס אליהן, לא כל שכן אינו אלא מניפולציה חסרת כל תוקף משפטי או ציבורי. שראל היא עמותה ללא כוונות רווח, והיא פועלת בשקיפות מלאה לטובת מערכת הבריאות בישראל. החברה תכבד כל החלטה והנחייה של משרד הבריאות, הרואה לנגד עיניו אך ורק את טובתם של אזרחי ישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x