תחזיות 2016
זאב אלקין: "מספר העולים לישראל חצה לראשונה זה עשור את רף ה-30 אלף"
שר העלייה והקליטה אמר בוועידת התחזיות של כלכליסט כי "למי שמגיע לכאן בגיל 45 אין סיכוי להספיק לצבור פנסיה. אנחנו מאבדים אנשים בגיל יצרני"
אלקין פתח את דבריו דווקא בבשורות חיוביות. "אנחנו שקועים היום בהרבה סוגיות חשובות ובוערות, אבל פספסנו כותרת משמעותית שלפיה מספר העולים לישראל חצה לראשונה זה יותר מעשור את רף ה-30 אלף", הוא אמר. "עוד משהו שקרה, ולא מדובר על משהו נקודתי, הוא בשנתיים האחרונות מספר העולים לישראל גדל ב-50%. וגם כאן, יותר מ-15 שנה לא היה מצב שמספר העולים גדל בעקביות משנה לשנה".
- הרב יחיאל אקשטיין: "בשנה הבאה נעזור ל-40 אלף עולים להגיע לישראל"
- "התהליך של בוץ ורפש בין הביטחון לאוצר נגמר לחמש שנים הקרובות"
- כצמן על ההפסד בחברת דורי: "זה היה כמו ביצה לפרצוף שהרווחנו אותה ביושר"
"שני האירועים האלו מביאים אותנו להבנה שיש לנו חלון הזדמנויות נדיר", אמר אלקין, "אפשר לנצל את זה ואפשר לפספס את זה, כמו שקורה הרבה פעמים כאן במדינה. ואין ספק שלחלון הזה יש משמעות כלכלית גדולה מאוד. מספיק להעיף מבט בשינוי בנתוני הצמיחה ולראות שבתחילת שנות ה-90 יש זינוק גדול קדימה, מתי שהחל גל העלייה הגדול ממדינות חבר העמים, שקידם מאוד את הכלכלה באחוזי הצמיחה ובהרבה תחומים אחרים".
אלקין הוסיף כי "כרגע אנחנו שוב עומדים בפני הזדמנות, אבל את ההזדמנות הזו צריך לדעת לנצל. כשעולה מקבל החלטה לעזוב מדינה, זה לרוב בעקבות גורמים שאין לנו אחריות עליהם. אבל כשהוא מקבל החלטה לאן לעזוב, אנחנו נמצאים בעולם תחרותי. אנחנו מתחרים עם גורמים קבועים כמו ארה"ב, קנדה או גרמניה ועם גורמים חדשים כמו דרום ספרד, שבה יש קהילה של עשרות אלפי יהודים דוברי רוסית, או לונדון, שם גם יש גם קהילה של כמה עשרות אלפי יהודים דוברי רוסית ממעמד ביניים ומעלה שיכול להגיע לכאן. זה הפסד שלנו שהם לא כאן, ועם זה אנחנו צריכים להתמודד".
"כדי שהעולים יגיעו, יש תנאי הכרחי", הסביר אלקין, וחלק מהאתגרים הם לא רק בתחום עידוד העלייה אלא גם הקליטה, ואם ניכשל בהם, לא יהיו יותר עולים וישראל תפספס את הזינוק קדימה. יש מספר סוגיות שמדינת ישראל לא מצאה להן פתרון. הסוגיה הראשונה היא תעסוקה, וכיום מצבנו טוב יותר מאשר בשנות ה-90. באמצע שנות ה-90, שיעורי האבטלה אצל העולים היו גבוהים מהממוצע הארצי. היום הם נמוכים מהממוצע".
"אבל מה לא פתור? אנחנו היום, כמדינה, אין לנו פתרון לאדם בן 40 או 45 שרוצה לעלות לישראל ורוצה לדעת מה יקרה כשיצא לפנסיה. למי שמגיע לכאן בגיל 45 אין סיכוי להספיק לצבור פנסיה. אנחנו מאבדים ככה אנשים בגיל יצרני בעלי מעמד במדינות שלהם, שיגלו שגם אם ייקלטו מצוין - הם יהיו בבעיה. זה אתגר כלכלי שמדינת ישראל חייבת לפתור אותו. אם לא נפתור את האתגר הזה, נקבל או עולים צעירים מאוד או עולים קשישים שאין להם מה להפסיד”.