$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הוועדה לתחרות בבנקים דוחה את השימוע הציבורי

שלב השימוע יסתיים בתחילת פברואר במקום ביום ראשון הקרוב, משום שבמערכת הבנקאית טענו שלא ניתן להם מספיק זמן להתכונן אליו

רעות שפיגלמן 06:4519.01.16

הוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית דוחה את שלב השימוע הציבורי בשבוע לפחות - כך נודע ל"כלכליסט". מסקנות הביניים של הוועדה פורסמו בדצמבר האחרון ושלב השימוע הציבורי אמור היה להסתיים עד יום ראשון 24 בינואר, אך כעת הוחלט לאפשר לכל מי שמעוניין להגיש הערות, טענות או שאלות - הבנקים, חברות כרטיסי האשראי, גופי אשראי חוץ בנקאיים, הציבור - לעשות זאת במועד מאוחר יותר בתחילת פברואר.

 

 

בנוסף אומרים בוועדה שלגופים שעלולים להיפגע מהמסקנות הסופיות שלה יינתן זמן רב יותר.

 

מאבק מבחוץ: בין הבנקים לחברי הוועדה

 

הדחייה מגיעה, כך נמסר מהוועדה, משום שחלק מהגופים הפיננסיים טענו שלא ניתן להם מספיק זמן כדי להגיב למסקנות. זאת משום שבעוד שתמצית של דו"ח הביניים של הוועדה פורסמה לציבור כבר לפני יותר מחודש, הדו"ח המלא ו־25 פרוטוקולים (לא מלאים) של ישיבות הוועדה הועלו בשקט בשקט לאתר משרד האוצר רק לפני שבוע וחצי.

 

הזמן שנותר בין פרסום הפרוטוקולים לבין מועד הגשת ההערות, כך לטענת אותם גופים פיננסיים, היה קצר מדי מכדי שיתאפשר להם להתכונן כראוי.

 

בוועדה עצמה טוענים שכל החומרים התפרסמו במועדם לפי לוח זמנים שנקבע מראש, אך לא מתנגדים לאפשר ארכה לקבלת הערות המגיבים.

 

מחלוקת נוספת שהתגלעה בין חברי הוועדה לבין חלק מהגורמים במערכת הבנקאית היא סביב דו"ח של חברת הייעוץ מקינזי שהזמין משרד האוצר.

 

 צילום: עומר מסינגר

 

במערכת הבנקאית הלינו על כך שהדו"ח המלא לא פורסם במקביל לפרסום הפרוטוקולים, וטענו שלמיטב ידיעתם הומלץ בו שלא להפריד את חברות כרטיסי האשראי מהבנקים - זאת בניגוד להמלצות הביניים של הוועדה.

 

בוועדה טוענים מנגד שהדו"ח הוזמן כמה חודשים לפני שהוועדה התכנסה ואינו קשור לעבודתה. עם זאת, חלקים ממנו צוטטו במסמכי הוועדה ובמצגות של משרד האוצר בנושא.

 

מאבק מבפנים: בין האוצר לבנק ישראל

 

המלצותיה העיקריות של הוועדה בדו"ח הביניים שלה הן להפריד את חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ולאומי קארד

מבעלות הבנקים הפועלים ולאומי, ולאסור על הבנקים להנפיק כרטיסים משלהם במשך כארבע שנים לאחר ההפרדה במסגרת הגנת ינוקא לחברות העצמאיות החדשות. ויזה כאל לא תופרד בשלב זה מבעלותם של דיסקונט והבנק הבינלאומי, והנושא ייבדק שוב בהמשך.

 

עוד ממליצה הוועדה שהפיקוח על חברות כרטיסי האשראי יישאר בידי בנק ישראל. הוועדה גם נתנה כמה המלצות לגבי פתיחת שוק הסליקה לתחרות והקמת ממשק אינטרנטי בסגנון אתר זאפ שישמש להשוואת מחירים של מוצרים פיננסיים.

דו"ח הביניים המלא של הוועדה והפרוטוקולים שפורסמו לאחרונה חשפו נתונים מעניינים בנוגע למחלוקות שעלו בין הצדדים הנוגעים בדבר - משרד האוצר, אנשי בנק ישראל והרשות להגבלים עסקיים. כך למשל עולה מהפרוטוקולים שהפשרות שהושגו לגבי אלו חברות כרטיסי אשראי יופרדו, מי יפקח עליהן והאם תינתן הגנה לחברות העצמאיות - הושגו בהצבעות שהתקיימו לגבי כל סוגייה ושההכרעות התקבלו במאבקים צמודים מאוד ולוו בהתנגדויות רועמות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x