תצהיר נתניהו על הגז: "קיים צורך חיוני בחילוצו המהיר של משק הגז מקיפאון"
את עיקר האשמה מטיל נתניהו על הממונה על ההגבלים לשעבר גילה, שסירב לדבריו לאשר את מתווה הגז הראשון ב-2014; רה"מ ציין 3 פגישות שקיים בינואר המוכיחות כי המתווה יועיל ברמה המדינית - עם סגן נשיא ארה"ב, ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין
ראש הממשלה בנימין נתניהו שלח לפני שעה קלה את התצהיר שהתבקש להעביר לבג"ץ בדבר אישור מתווה הגז הממשלתי, זאת לקראת הדיון שיתקיים בנושא ב-14 בפברואר בבג"ץ.
- שופטי בג"ץ יבחנו היטב את הפעלת הסמכות של המדינה במתווה הגז
- קרקס מתווה הגז הגיע לדיון בבג"ץ
- "אם נעכב את המתווה ב-2020 לא יהיה גז, לא ביטחון אנרגטי ולא הכנסות ממיסוי"
את עיקר ההאשמה מטיל נתניהו על הממונה על ההגבלים העסקיים הפורש דיויד גילה, שסרב לדבריו לאשר את מתווה הגז הראשון שגובש מול החברות עוד בתחילת 2014.
"השתכנעתי כי קיים צורך חיוני בחילוצו המהיר של משק הגז מקיפאון אליו הוא נכנס בעקבות החלטתו של הממונה על ההגבלים העסקיים לחזור בו מטיוטת הצו המוסכם שגובש עם בעלי הזכויות בחזקות תמר ולווייתן ולאחר שהגעתי, על בסיס חוות דעת מקצועיות שהונחו בפני, למסקנה חד-משמעית כי הדבר דרוש, קרי חיוני, מטעמים של מדיניות החוץ ומטעמים של ביטחון המדינה", כותב נתניהו.
מצב זה, טוען ראש הממשלה, הוא שהביא אותו לחתום לראשונה בתולדות המדינה על סעיף 52 לחוק הגבלים העסקים. החתימה נעשתה בכובעו כשר הכלכלה, והיא מאפשר לעקוף את שיקולי התחרות ובתנאי שהנושא על הפרק (במקרה זה הגז וחשיבות מכירתו מדינות שכנות) הוא בעל משקל מדיני שגובר על התחרות במשק.
בהמשך טוען נתניהו שהקיפאון במשק הגז עלול להוביל לא רק לעיכוב משמעותי בפיתוח שדות הגז אלא גם לפגיעה בביטחון המדינה וביחסי החוץ שלה.
בהתייחסו למצב הקיים בו משק הגז נשען על צינור בודד אותו הקימו בכלל חברות הגז, מגלה נתניהו לשופטים את מה שכולם כבר יודעים. "כמחצית מהחשמל במדינת ישראל מיוצר בגז טבעי. לכן תקלה או פגיעה במערכת הפקת הגז הטבעי ממאגר תמר עלולים להביא לפגיעה קשה באספקת הגז לישראל", מה גם שהשארת המצב הקיים על כנו יוביל לדברי רה"מ ללא פחות מאשר הנצחת המונופול "לשנים רבות" עם מניעת התפתחות המשק והנצחת הריכוזיות הכלל-משקית.
נתניהו מציין שלוש פגישות שקיים בסוף ינואר השנה, שמוכיחות כי המתווה יועיל לישראל ברמה המדינית - עם סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, עמו דיבר על החשיבות במדינית של ייצוא גז מישראל; ועם ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס ונשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדס - פגישות שעסקו בעיקר במכירת גז לארצות שכנות. עוד מוזכרים מגעים עם טורקיה.
עוד טען ראש הממשלה כי היציבות הרגולטורית שהובטחה לחברות הגז ל-10 שנים - היא תנאי הכרחי לאישור המתווה.