ריבית חודש מרץ נותרה על כנה ברמה של 0.1%
האבטלה הנמוכה, חוסר הבהירות לגבי הכיוון של הבורסה ונתוני צמיחה טובים ברבעון הרביעי של השנה שעברה גרמו לוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית באותה רמה, זה חודש 13 ברציפות
בנק ישראל הותיר את ריבית חודש מרץ ללא שינוי ברמה של 0.1% זה חודש 13 ברציפות, כך החליטה היום (ב') הוועדה המוניטרית של הבנק.
- יום הולדת שנה לריבית 0.1%: ממתינים להחלטת בנק ישראל
- כלכלני סיטי היו מהירים מדי: מדוע הריבית בישראל לא תרד בקרוב
- בנק ישראל: הריבית תישאר ללא שינוי עד אוקטובר 2016 ואז תעלה בהדרגה
למרות תחזיות של אנלסיטים בסיטיבנק לפיהן בנק ישראל יוריד את הריבית לרמה שלילית בתוך שלושה חודשים, החלטתה זו של הוועדה המוניטרית לא מפתיעה, והבנק למעשה נשאר עם אותה תחזית שחזר עליה בחודשים האחרונים לפיה הריבית עשויה לעלות רק ברבעון הרביעי של השנה לסביבה של רבע אחוז.
החלטתה של הועדה המוניטרית נתמכת בעיקר על ידי הנתונים החזקים של שוק העבודה. מוקדם יותר היום פרסמה הלמ"ס כי שיעור האבטלה של ינואר עמד על 5.1%, בדומה לדצמבר, ושיעור ההשתתפות בכח העבודה אף עלה בשלוש עשיריות האחוז. אמנם החלטת הריבית עצמה התקבלה עוד לפני הודעת הלמ"ס, אבל סביר להניח שגם אנשי הבנק לא ציפו לשינוי משמעותי לעומת דצמבר.
ההחלטה של הועדה המוניטרית נתמכת גם על ידי נתוני הצמיחה החזקים של הרבעון הרביעי בשנה שעברה שעמדו על 3.3%, למרות שבהסתכלות על המחצית השנייה כולה חלה האטה קלה, והצריכה הפרטית לנפש גדלה ב-0.9% בלבד.
מנגד, מדד המחירים ממשיך להיות שלילי וירד בינואר בחצי אחוז וגם פברואר צפוי להביא איתו מדד שלילי גם כן, וברור כבר היום כי הבנק לא יעמוד השנה ביעד האינפלציה שנקבע לו, שנע בין אחוז לשלושה אחוזים בשנה.
תגובות
עמית טסלר, תמיר פישמן: "למרות האצה מסוימת בפעילות הכלכלית ברבעון הרביעי של 2015, קיימים גורמים המעכבים את העלאה של הריבית בטווח הנראה לעין. להערכתנו סביבת האינפלציה האפסית עד שלילית, יחד עם התגברות הסיכונים מחו"ל לצמיחה כלכלית מתמשכת, לא יאפשרו לבנק ישראל להעלות את הריבית במשק בחודשים הקרובים".
עוזי לוי, אינפיניטי: "מצבה המאקרו כלכלי של ישראל איננו דורש ריבית שלילית והדיפלציה כאמור נבעה מגורמים חד פעמיים וממחיר האנרגיה בעולם שירד באופן חד. בבנק ישראל מודעים לכך היטב וזאת הסיבה שהבנק גם לא נקט בצעדים מוניטאריים מרחיבים נוספים. להערכתנו סביבת הריבית לא תשתנה בקרוב לפחות עד הרבעון השלישי של
השנה".
גיא יהודה, פסגות: "מקבלי ההחלטות בבנק ישראל להפחית את הריבית לעבר טריטוריה שלילית, אלא רק ממחישים את הסיכונים הקיימים בשימוש בכלי זה ומקטינים את הסבירות לשימוש בו. העלאת ריבית לא תתרחש להערכתנו לפני שהאינפלציה תתקרב יותר לגבולו התחתון של יעד המחירים מה שלא צפוי לקרות לפני תחילת 2017".
שמואל בן אריה, פיוניר: "כחלון ולא באשמתו לא מצליח לעצור את הנסיקה במחירי הנדל"ן ומי שהכי סובל מזה, מלבד הזוגות הצעירים, זה בנק ישראל שלמעשה מסונדל ואין באפשרותו לעשות שום פעולה מוניטרית נחוצה".
נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה יוסי אלקובי: "טוב עשה בנק ישראל שהותיר את הריבית על כנה. העלאת הריבית הייתה מגדילה את הסיכון להאטה נוספת וכניסה למיתון בתנאי המשק הנוכחיים".
יניב פגוט איילן: "לבנק ישראל יש את כל הסיבות להמתין, אולם ההמתנה עשויה להתבהר כאופציה מסוכנת".
ארז צדוק, קרנות אביב: "בנק ישראל יחכה לראות עוד שתי העלאות ריבית של הפד ולאחר מכן הוא עשוי לפעול ולהעלות את הריבית גם כאן, כמובן כל עוד מצב הכלכלה המקומית יהיה סביר".