יום הולדת שנה לריבית 0.1%: ממתינים להחלטת בנק ישראל
הבנק המרכזי יפרסם מחר את הודעתו המוניטרית, שנה בדיוק לאחר שביצע את השינוי האחרון בגובה הריבית - כשהוריד אותה ב-0.15% ל-0.1%. לצד ההערכות כי הריבית תישאר ברמה זו חודש נוסף, מתרבים הקולות הצופים הורדה בתקופה הקרובה
מחר אחר הצהריים, בשעה 16:00 - כמדי יום שני האחרון בחודש - תתפרסם הודעת הריבית של בנק ישראל. ההערכה הרווחת בשוק היא כי הריבית תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.1%.
במידה שאכן הריבית תישאר ברמתה, הרי שבכך נציין שנה ללא שינוי בשיעור הריבית. בדיוק לפני שנה הוריד הבנק המרכזי את הריבית במשק ב-0.15%, ושיעורה ירד מ-0.25% ל-0.1%.
- היחסים בין נגידת בנק ישראל לשר האוצר לפני פיצוץ
- כלכלני סיטי היו מהירים מדי: מדוע הריבית בישראל לא תרד בקרוב
- בנק ישראל: האינפלציה תגיע ליעד רק ב-2017
החלטת בנק ישראל מחר מגיעה שבוע לאחר פרסום מדד ינואר, שרשם ירד ב-0.5%. בחישוב של 12 חודשים לאחור נרשמת המדד ירידה של 0.6%. יניב פגוט מקבוצת איילון אמר לאחר הפרסום כי מדובר בעוד מדד שלילי במיוחד המבטא את תמונת המחירים במשק.
"לאחר שנתיים של אינפלציה שלילית, אנו בדרך הבטוחה לעוד שנה של החמצת יעד האינפלציה זאת כאשר מדד המחירים לחודש פברואר צפוי לרדת אף הוא ב-0.5%. בהינתן הצמיחה המקומית האפסית בתוצר לנפש, עוצמת השקל, סביבת האינפלציה וציפיות האינפלציה לא מפתיע שהערכות כי בנק ישראל בדרך להרחבה כמותית או ריבית שלילית צוברות תאוצה", אמר פגוט.
לפני כשבועיים פרסמו כלכלני סיטי סקירה, שבה נטען כי בנק ישראל יוריד את הריבית לרמה של מינוס 0.1% בשלושת החודשים הקרובים. מחברי הדו"ח בראשות אברהים רהבארי מציינים כי ישראל סובלת מדיפלציה מאז 2014. "בהתחשב בהחטאה המתמשכת של יעד האינפלציה אנו מצפים שהסבלנות תיגמר בקרוב וצופים שילוב כלשהו של מדיניות ריבית שלילית והתערבות אגרסיבית יותר בשוק המט"ח", ציינו כלכלני סיטי.
במיטב דש אמרו כי בנסיבות הקיימות, כשהאפשרות להורדת ריבית בארה"ב עומדת על הפרק, הסיכוי להורדת הריבית ע"י בנק ישראל גם עלה. "בינתיים, מצב המשק די טוב, אך השינוי המהיר שמסתמן בשווקים ובכלכלת העולם עלול להביא את בנק ישראל לנסיבות בהם יצטרך לפעול להרחבה המוניטארית", אמר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש.
"כפי שאמרה הנגידה, "לריבית לא קונבנציונלית צריך תנאים לא קונבנציונליים". נראה, שהסיכוי להיווצרות תנאים אלה עלה. לכן עדכנו את תחזית הריבית של בנק ישראל לסוף 2016 לטווח שבין מ-0% ל-0.1%", הוסיף זבז'ינסקי.
בלאומי אומרים עם זאת, כי "רק התממשות משמעותית של הסיכונים הכלכליים העולמיים יכולה להביא את בנק ישראל לפעול להרחבות מוניטאריות נוספות. עם זאת, לעת עתה, נראה שריבית בנק ישראל תישאר ללא שינוי בתקופה הקרובה" - כך דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון.
לשיטת יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, אין כל הצדקה במצב הנוכחי לאובססיה של הבנקים המרכזיים להשגת יעדי אינפלציה - תפיסה שלשיטתו עלולה להסב נזקים של ממש לכלכלה העולמית.
"היה עדיף לו הבנקים המרכזיים היו מבטלים את יעד האינפלציה לעשור הקרוב ובמקום זאת מתמקדים ביעד צמיחה. האינפלציה אומנם חשובה לניהול הציפיות ולתמיכה בצמיחה לאורך זמן, אך ההתעקשות להשיגה בסביבה הנוכחית היא כנראה חלופה גרועה הרבה יותר. בסופו של דבר הצבת יעד צמיחה מנווטת את הציפיות, זורעת ביטחון אצל המשקיעים ואצל הצרכנים ואפילו עשויה לשלב בין כוחות מוניטריים לבין כוחות פיסקלייים", אמר חברון.