$
בארץ

הפנסיה תגדל, אבל השכירים יכלו לקבל יותר

תיקון לחוק קופות הגמל שאושר בכנסת רק ביולי, קבע שהמעסיקים יגדילו את ההפרשות לפנסיה של העובד ב־3% - אלא אם יגיעו להסכמה אחרת עם ההסתדרות. היום סיכמו הצדדים להעלות את ההפרשה לפנסיה ב-1% בלבד, חצי ממנה על חשבון העובדים

מיקי פלד 15:1523.02.16

מהפכה או החמצה? ההפרשה החודשית לפנסיה שחוסכים העובדים במשק תעלה באחוז, מ־17.5% מתוך השכר הקובע לפנסיה ל־18.5%, כך סיכמו היום (ג') יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ונשיא ארגוני המעסיקים ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש. אלא שההסכם מגיע רגע לפני כניסתו לתוקף של תיקון 12 לחוק הפיקוח על השירותים הפיננסיים שיזם משרד האוצר, וקבע שהמעסיקים יעלו ב־3% את הפרשותיהם החודשיות, כך שההפרשה הכוללת היתה אמורה להיות 20.5%.

 

 

 

העלייה בהפרשה תתחלק בין המעסיק לעובד, שכל אחד מהם יגדיל את ההפרשה שלו לקופת הפנסיה של העובד ב-0.5% מתוך השכר הקובע לפנסיה. ההפרשה תגדל בשתי פעימות של 0.5%, הראשונה במשכורת יולי 2016, והשנייה במשכורת ינואר 2017. ההסכם ייכנס לתוקף אחרי שששר הכלכלה - ראש הממשלה בנימין נתניהו - יחתום על צו שייתן לו תוקף רשמי. נתניהו לא צפוי להתנגד לכך.

 

שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים
שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים צילום: נמרוד גליקמן

 

ההסכם החדש יחול על כל העובדים במשק ששיעור ההפרשות שלהם נמוך מהמינימום החדש שנקבע בהסכם. כך, המינימום של תשלומי המעסיק לקרן הפנסיה יעלה מ-6% ל-6.5% מהכנסת העובד ושיעור ההפרשות המינימלי של העובדים לפנסיה יעלה גם כן ב-0.5% מ-5.5% ל-6%, ויחד עם הפרשה של 6% לפיצויי פיטורים שלא השתנתה תעמוד ההפרשה החדשה על 18.5%. ההסכם קובע כי כבר בחודש יולי הקרוב שיעור ההפרשות יעלה ב-0.5% ובינואר ב-0.5% נוסף. לשם היישום יידרש שר הכלכלה, שכרגע הוא עדיין ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפרסם צו הרחבה בנושא.

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן צילום: עמית שעל

  

 

ההסכם מתייחס להפרשה המינימלית שתקפה לגבי כל העובדים במשק, ולא רק לאלו החברים בהסתדרות או שהמעסיק שלהם חבר באחד מארגוני המעסיקים. כיום המעסיק צריך להפריש לתגמולים לפנסיה של כל עובד, סכום השווה לפחות ל־6% מהשכר של אותו עובד. העובד מוסיף על חשבונו - כלומר מתוך השכר שלו - לפחות 5.5% נוספים, והמעסיק מוסיף עוד 6% לפיצויי פיטורים.

 

יש לציין שהשכר שאליו מתייחסים הוא השכר הקובע לפנסיה, שפעמים רבות נמוך מהשכר ברוטו. השכר של עובדים רבים מורכב מתוספות שונות שאינן נלקחות בחשבון בחישוב לפנסיה, בדיוק מכיוון שהמעסיק מעוניין להפחית ככל הניתן את חלק השכר שעל פיו מחושבת העלות הנוספת של ההפרשה לפנסיה.

 

ההסכם מעלה את הפרשת המעסיק ל־6.5%, ואת הפרשות העובד ל־6%, כך שההפרשה החודשית הכוללת היא 18.5%. עובדים שמקבלים הפרשות גבוהות יותר, כמו לדוגמה העובדים במגזר הציבורי שההפרשה החודשית שלהם היא 20.5% או עובדי שמירה וניקיון שאצלם מופרשים 23%, לא ייהנו מההסכם החדש.

 

שכחו מהתאריך הקובע

ההסכמות בין ברוש לניסנקורן נרקמו בתקופה האחרונה לאור האולטימטום שקבעה הממונה על אגף שוק ההון במשרד האוצר דורית סלינגר בתיקון 12 לחוק הפיקוח על השירותים הפיננסיים. התיקון שהתקבל בקריאה שלישית בכנסת ביולי האחרון, קבע שהחל ממשכורת פברואר 2016 - המשכורת הקרובה - המעסיקים יבצעו הפרשה זהה לחיסכון הפנסיוני של העובדים ללא קשר למוצר הפנסיוני שבו בחרו לחסוך. זאת לעומת המצב הנוכחי שבקרן פנסיה הפרשות המעסיקים לפנסיה ולפיצויים עמדו על 6% כל אחד, ואילו בביטוחי המנהלים הן נעו בין 5.5% ל־7.5% לפי החלטת המעסיק והסכמי העבודה.

 

 

 

מטרת התיקון היתה למנוע מהמעסיק לדחוף את העובד למוצר הפנסיוני שדורש ממנו הפרשה נמוכה יותר, ומצד שני למנוע מהעובד לבחור במוצר פנסיוני רק משום שהפרשת המעסיק בו גבוהה יותר. אגף שוק ההון באוצר ציפה מארגוני המעסיקים וההסתדרות להגיע להסכמות לגבי גובה ההפרשה הזהה. אך למקרה שלא יגיעו להסכמה עד פברואר, התיקון קבע סנקציה בפועל, שהמעסיקים יצטרכו להעניק לעובדים את ההפרשה הגבוהה ביותר הקבועה בחוק - 7.5%.

 

ארגוני המעסיקים טוענים שלא שמו לב לסנקציה שממתינה בתיקון 12 עד שלב מאוחר, ואז הקימו קול זעקה וטענו שהיא משיתה עליהם עלויות אדירות של 3 מיליארד שקל בשנה. באוצר הסבירו להם שכדי להימנע מהרף הגבוה שנקבע בחוק, עליהם להגיע להסכמות עם ההסתדרות.

 

בעוד המעסיקים היו מעוניינים לסגור על המינימום, 6% שהם מפרישים בקרנות פנסיה, ההסתדרות היתה יכולה להימנע מהגעה להסכם וכך לאפשר לתיקון להיכנס לתוקף ולחייב את המעסיקים בהגדלת ההפרשה ל־7.5%. שני הצדדים מציגים את ההסכמה היום כפשרה: המעסיקים מפרישים יותר ממה שהתכוונו, ואילו ההסתדרות ויתרה על התוספת הגדולה. מכיוון שההסכם הושג לאחר שהתיקון כבר נכנס לתוקף, סוכם עם האוצר שלא לאכוף אותו עד יולי.

 

הסכימו להסכים

להערכת המעסיקים, העלות השנתית של ההסכם עם ההסתדרות היא 700 מיליון שקל. לכן יש לתהות מדוע ניסנקורן הסכים להסכם שנותן לעובדים פחות ממה שיכלו לקבל בלעדיו. ההסבר של ניסנקורן הוא שתיקון 12 משפיע רק עובדים מעטים - אלו שיש להם אפשרות לבחור בין קרנות פנסיה לביטוח מנהלים - ולא על כלל השכירים במשק. לעומת זאת מההסכם החדש מרוויחים כל השכירים, ונקבע רף חדש שבעתיד יעלה את ההפרשות לפנסיה גם של העובדים שמקבלים הפרשות גבוהות יותר. לדברי ניסנקורן, הפנסיה של עובד שהחל לעבוד כעת תגדל ב־5% כתוצאה מההסכם.

 

 

 

אולם יש סיבה נוספת להסכמה. עוד מתקופת יו"ר ההסתדרות הקודם עופר עיני, הסכימו המעסיקים וההסתדרות בעל פה שיעשו הכל כדי להגיע להסכמות כדי שנושאים שקשורים ליחסי עבודה לא ייקבעו בחקיקה בכנסת או בתקנות. אם ניסנקורן רצה לשמור על ההסדר הזה, הוא צריך להגיע לפשרה עם ברוש על ההפרשות לפנסיה, כדי שתיקון 12 לא ייקבע חד צדדית את המציאות ביחסי העבודה. השיקול שלו הוא שבטווח הארוך, הדבר ישתלם להסתדרות בהסכמות אחרות עם המעסיקים כפי שהיה עם העלאת שכר המינימום או העסקת עובדים בעלי מוגבלויות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x