בלעדי לכלכליסט
מכבי ניסתה לפתות רופאי מאוחדת בשכר כפול, רק שניים עברו אליה
קופ"ח מאוחדת טוענת שמכבי שירותי בריאות הציעה תנאים משופרים לרופאיה כדי לתפוס נתח בשוק הירושלמי שבו נוכחותה דלילה, אך רק 2 מתוך 23 הרופאים שאליהם פנתה הצטרפו לשורותיה. מנהל המחוז במאוחדת הודה שהדבר "עלה לנו בכסף שאין"
תכתובת פנימית שהגיעה לידי "כלכליסט" בין מנהל מחוז ירושלים בקופת חולים מאוחדת טל שאול למנכ"ל הקופה זאב וורמברנד, חושפת את פרטי הטענות הקשות מצד הקופה כנגד מכבי שירותי בריאות על גניבת רופאים במחוז. מהטענות עולה כי מרב הרופאים שקיבלו הצעות ממכבי החליטו להישאר במאוחדת, אך הדבר עלה לקופה כסף רב.
- "מכבי נקטה אסטרטגיה של גניבת רופאים והעברת מבוטחים על ידם"
- כתב אישום על עבירות מרמה נגד בכירים לשעבר בקופת חולים מאוחדת
- הביטוח המשלים הבסיסי של קופת חולים מאוחדת הכי משתלם למבוטח
התכתובת מרכזת את פרטי 23 ההצעות שנשלחו עד כה לרופאי מאוחדת על ידי מכבי. לפי התכתובת, מכבי ניסתה להעביר לשורותיה בעיקר רופאי משפחה וילדים הנמנים עם מערך הרפואה הראשונית שנחשבים אהודים בקהילה. "לו היינו מאבדים את הרופאים האלו היינו נמצאים בפער של כמעט 10% במספר הביקורים בהתמחויות אלו והיה נגרם נזק כבד ביותר למבוטחים", כותב שאול לוורמברנד. 18 מהרופאים שקיבלו הצעות החליטו להישאר במאוחדת. 9 מהם זכו לתנאים משופרים כתוצאה מהפנייה של מכבי, שניים נמצאים במו"מ עם שתי הקופות, אחד נמצא במו"מ עם מאוחדת על שיפור תנאיו ושניים עברו למכבי.
לפי התכתובת, מכבי הציעה ל־13 רופאי הילדים, 8 רופאי המשפחה, רופא הנשים ורופא שניוני של מאוחדת תנאי עבודה משופרים ושכר גבוה מזה שלו הם זוכים במאוחדת. בחלק מהמקרים אף הוצע לרופאים לקבל שכר כפול לתקופה של עשר שנים.
בסיום התכתובת כותב שאול כי "רופאי מאוחדת קשורים לקופה ורובם המוחלט דחה את הצעות מכבי (או שבא לבקש מאיתנו שנשווה את ההצעות), כך שהעניין עלה לנו בכסף רב מאוד — שאין לנו ושיכניס את המחוז לגירעון בתקציב — אולם נמנעה בדרך כלל פגיעה במבוטחים".
בשבוע שעבר נחשפה ב"כלכליסט" התכתבות פנימית בין מנהל מחוז ירושלים במאוחדת למשרדי האוצר והבריאות, שממנה עולות האשמות קשות כלפי מכבי בנוגע לתחרות על רופאים במחוז ירושלים. במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" מאשים שאול את אנשי מכבי ב"אסטרטגיה של גניבת רופאים והעברת מבוטחים באמצעותם", ומוסיף כי אסטרטגיה זו "תוביל לעליית שכר במערכת כולה". לדבריו, "לא טמונה בה תחרות של קופות שבה מבוטחים עוברים בגלל שירות, אלא בגלל רופאים שעוברים מצד לצד".
אף שקופת חולים מאוחדת היא השלישית בגודלה מבין ארבע הקופות במדינה, היא חזקה יחסית במחוז ירושלים וחולשת על כ־40% מהמבוטחים בעיר. למכבי, הקופה השנייה בגודלה במדינה, שאוכלוסיית מבוטחיה מבוגרת יותר, אין כמעט אחיזה בעיר. לכן היא מנסה לנגוס בשליטת מאוחדת במחוז ולחדור לפלחי אוכלוסייה צעירים כמו המגזר החרדי, כדי להגדיל את נתח השוק שלה במחוז שעומד על 9.6% בלבד.
ממכבי נמסר כי "מכבי שירותי בריאות פתחה חמש מרפאות חדשות בירושלים בתקופה האחרונה. מטופלים רבים בירושלים עוברים למכבי שירותי בריאות וזה גורם ללחץ בקופת חולים מאוחדת. נמשיך לפתח את השירות שלנו בירושלים, ולא נאפשר לקופת חולים מאוחדת לפגוע ולהגביל את התחרות".