$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

חשבתם שנמלים חרוצות?

מחקרים מראים שרובן דווקא אוהבות להתבטל, והאבולוציה בעדן

שיזף רפאלי 16:5208.04.16

ההמלצה במשלי היא "לך אל נמלה עצל, ראה דרכיה וחכם", והכוונה, כמובן, היא לעודד חריצות, עבודה קשה ודבקות במטרה. התפיסה המקובלת היא שהנמלה היא עמלנית, מחויבת לצורכי הקהילה כולה, ומשמשת סמל לשקדנות ועבודת צוות המיטיבות עם כל סביבתה. אבל האמת היא שההמלצה המתחכמת, זאת שמשתעשעת עם דברי משלי ואומרת את ההפך, "לך אל נמלה עצל, ראה דרכיה ושב בצל", קרובה יותר למציאות. מסתבר שהנמלים עמלניות הרבה פחות ממה שנראה מהתבוננות בקניהן הרוחשים.

 

במחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה, למשל, נמצא שרק 3% מן הנמלים בקן אכן פעילות ברציפות. בצילומים, שנערכו במשך שבועיים ללא הפסקה, נמצא שרוב הנמלים עצלניות. רבע מן הנמלים לא השתתפו בעבודה אפילו פעם אחת, וכשלושה רבעים מהן התבטלו מעבודה במרוצת יותר מחצי שעות הערות. ברור עכשיו מה שלא היה ברור קודם: יש פרטים לא מעטים שאפשר לומר עליהם שהעבודה אולי חייהם, אבל לא בשבילם.

נמלים. רק 3% מן הנמלים בקן אכן פעילות נמלים. רק 3% מן הנמלים בקן אכן פעילות צילום: shutterstock

התיעוד הזה מעולמן של הנמלים כנראה לא מפתיע את רובנו. כולנו מכירים את תופעת הבטלנים שסביבנו. אולי איננו מודים שאנחנו גם חלק מהתמונה, אבל אנחנו בהחלט מוקפים בדוגמאות - ממסעות האלונקה בצבא עד מי שנעלמים חרש כשמגיע הזמן לפנות ולשטוף את הכלים בסוף הארוחה. "שיר הבטלנים" של זהר לסקוב, בביצועם של דטנר וקושניר, אפילו ייצג אותנו בכבוד באירוויזיון לפני כמעט 30 שנה.

 

מתעוררת השאלה איך הטבע והאבולוציה סובלים את תופעת הבטלנים. איך לא הוכחדו הבטלנים והבטלה? דווקא מיפן, הארץ המפורסמת בחריצות עובדיה, מגיעה תשובה מעניינת. חוקרים מאוניברסיטאות הוקאידו, שיזואוקו וצ'יבה פנו למחקר שקדני של העצלנות. גם הם התמקדו בקני נמלים, וגם הם מצאו, שאם נלך אל הנמלה נמצא עצלנים רבים. אבל הממצא החדש של החוקרים היפנים חושף יתרון אבולוציוני שמביאות הנמלים העצלות. בעוד שהיינו מצפים שעמלנות חרוצה תהיה צו הטבע, מה שמצאו החוקרים הוא תועלת שמביאים דווקא אלה שיושבים בצל. מסתבר שהם מספקים כוח עתודה חיוני לשרידותו של הקן, וקהילות שבהן יש אחוז גדול יותר של פרטים שאינם מתאמצים שורדות זמן רב יותר.

 

החוקרים מדווחים במאמר בכתב העת Nature  על כך שהטבע כנראה מעודד רמות מסוימות של בטלנות. מה שנראה מהצד כבזבזנות רפויה ובזויה, התנהגות נצלנית של אלה שעובדים באמת, הוא, בטווח הארוך, תרומה חשובה לא פחות לפרנסה ולרווחה של הכלל. בטווח הקצר, הבטלנים נראים לא יעילים, "טרמפיסטים" שמנצלים את זיעת אפם של אחרים. אבל בטווח הארוך, זמינותם של היחידים האלה, שאינם עייפים או שחוקים, היא שמצילה את הקן כולו מנזקים כבדים מדי של אסון או אתגר אחר העלולים לצוץ. הבטלה היא דרכו של הטבע לחסוך לקראת ימי מבחן וקושי עתידיים. היא כמו עתודה תקציבית, רזרבה של אמצעי ייצור או מאגרים לשעת חירום. לכן העצלן איננו בהכרח נטל על הקהילה. דווקא הוא עשוי להיות המאגר של אנרגיות, נכונות, ויכולת שיידרשו כדי להציל את הקבוצה כולה. החוקרים היפנים הראו את האפשרות הזאת פועלת בטבע, ולנו נותר רק להיאחז בממצאיהם כדי להצדיק את השעות הנוספות שנישאר במיטה, או נשב בבית קפה. האבולוציה רוצה אותנו בתנוחת מנוחה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x