בג"ץ מעכב את רפורמת 'ברירת המחדל'
הוציא צו בעתירה שהגיש איגוד חברות הביטוח נגד הרפורמה, האוסר על המפקחת על הביטוח לפרסם את שמות הזוכים במכרז. הדיון בעתירה יתקיים בחודש יוני
איגוד חברות הביטוח מול המפקחת על הביטוח דורית סלינגר: אתמול (א') הגיש האיגוד בג"ץ נגד רפורמת 'ברירת המחדל' של משרד האוצר וביהמ"ש הוציא צו ארעי האוסר על הפיקוח לפרסם את שמות הזוכים במכרז לכשיבחרו ואת דמי הניהול שהציעו. הדיון בעתירה יתקיים עד 22 ביוני.
- מנורה מתייחסת לראשונה לפנסיית ברירת המחדל: "החרפה של התחרות"
- מכרז ברירת המחדל: קרנות הפנסיה לא יוכלו שלא לגבות דמי ניהול מצבירה
- דיברת עם סוכן הביטוח? רפורמת ברירת המחדל לא רלוונטית עבורך
רפורמת ברירת המחדל נועדה לסייע לחוסכים החלשים, נעדרי כוח המיקוח שהמעסיק שלהם לא דאג להם לדמי ניהול מוזלים בפנסיה. אותם חוסכים אמורים להצטרף אוטומאטית לקרן פנסיית ברירת המחדל שתיבחר בהליך תחרותי בין קרנות הפנסיה על ידי אגף שוק ההון באוצר על בסיס קריטריון של דמי ניהול. למעשה אמורות להיבחר שתי קרנות זוכות שהמעסיק יוכל לבחור ביניהן.
לטענת איגוד חברות הביטוח, מדובר במעקף לא תקין של ההליך החקיקתי שכן הרפורמה מבוססת על חוזר ולא על חקיקה ראשית. לעומת זאת סלינגר טוענת שלא היה צורך בחקיקה ראשית כיוון שבסך הכל האוצר מקל על מעסיקים תוך ביצוע מכרז תחרותי בין קרנות הפנסיה במקומם וללא עלות.
אלא שחברות הביטוח חוששות מהרפורמה שכן בטווח הרחוק היא עלולה לפגוע לדבריהם בקרנות הפנסיה הגדולות שנמצאות בשליטתן. זאת משום שהמכרז ייתן עדיפות לקרנות הפנסיה הקטנות. כמו כן, דמי הניהול שיקבעו במכרז אמורים להוות סמן ימני לדמי הניהול וללחוץ את דמי הניהול מטה בכל התעשייה.
חברות הביטוח ניסו לטרפד את הרפורמה דרך רתימת חברי הכנסת בוועדת הכספים נגדה, אך למרות התנגדות רחבה לרפורמה בוועדת הכספים, סלינגר יחד עם שר האוצר משה כחלון הוציאו אותה לדרך ללא התייחסות לטענות הח"כים ולחברות הביטוח לא נותר אלא לפנות להליך המשפטי.
מדובר בבג"ץ המשמעותי השני השנה שהגישו חברות הביטוח נגד סלינגר. לפני שבועיים פסק בג"ץ בעתירת האיגוד נגד רפורמת הוזלת תעריפי ביטוחי הרכב חובה, כי הרפורמה, במסגרתה תאגיד הפול שהקימה המדינה מכוח חוק יתחרה בחברות הביטוח ויציע תעריפי ביטוח מוזלים, תקפה אך אסר על האוצר לדרוש מכלל חברות הביטוח להציע תעריפים נמוכים מאלו של הפול החל מ-2017. עם זאת אפשר לו שלא לאשר תעריפים באופן פרטני כפי שעשה עד כה. באוצר ראו בכך הישג שכן ממילא הם מפקחים על תעריכי ביטוחי החובה ומתכננים שלא לאשר לחברות הביטוח תעריפים גבוהים מאלו שהגדירו לפול.
את חברות הביטוח מייצג משרד ש. הורוביץ.
שר האוצר, משה כחלון, מסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "אנחנו מכבדים את החלטת בית המשפט אבל אנחנו בטוחים שנצליח לשכנע את השופטים כי במדינת ישראל אין מקום לניצול של עובדים חלשים ובלתי מאוגדים. זאת לא הפעם הראשונה שחברות הביטוח עותרות כנגד הרפורמות שלנו לבג"ץ, רק בחודש שעבר בג"ץ דחה עתירה שלהן נגד הרפורמה שלנו להוזלת ביטוחי החובה לרכב בעשרות אחוזים. נמשיך להוביל מהלכים שמטרתם להוריד את יוקר המחייה בישראל וגם את דמי הניהול לפנסיה".