איך לחמוק בראיון מהשאלה "כמה הרווחת בעבודה הקודמת"?
לא מעט מעסיקים מבקשים להוסיף היסטוריית שכר כחלק בלתי נפרד מהליך הערכת המועמדים, למרות שהשאלה מציבה את העובד במצב מאד לא נוח. כך תצליחו לדלג מעל המוקש
אחד החלקים המלחיצים ביותר בהליך ראיונות העבודה הוא הדיון על השכר. השאלות העיקריות שעולות הן: כמה כסף לבקש? למה המעסיק לא מעלה הצעה ראשון? והגרוע מכל: האם המעסיק הפוטנציאלי ירצה לשלם לכם כפי שהשתכרתם בעבודות הקודמות, גם אם השכר שלכם נחשב נמוך לתחום?
השאלה האחרונה הזו מתחילה לצוץ יותר ויותר, ולא מעט מעסיקים מבקשים להוסיף היסטוריית שכר כחלק בלתי נפרד מהליך הערכת המועמדים. אין זה סוד שהמעסיקים גם משתמשים במידע הזה כדי לקבוע מה תהיה רמת השכר המקובלת על המועמדים.
- השאלות ההזויות ביותר בראיונות עבודה: האם נקניקיה מתפצלת לאורך או לרוחב?
- כיצד תשיבו בראיון עבודה על השאלה - מה היא החולשה הגדולה שלכם
- איך לנהל מו"מ על שכר במקום עבודה חדש ולצאת אלופים?
לדברי עו"ד אורלי אבירם, מומחית בדיני עבודה ושותפה בנ. פינברג, ניתן מבחינה משפטית לשאול שאלה כזו בראיון עבודה, למרות שהיא מציבה את העובד במצב לא נוח. במקרה בו עובד השתכר דווקא שכר גבוה במקום העבודה הקודם, הוא עלול לגרום למעסיק הפוטנציאלי, שמשלם פחות, להחליט שאין סיכוי לקבלו לעבודה, כי הוא לא מעוניין בעובד ממורמר. מן הצד השני, לפעמים שכר נמוך עלול להצביע בעיני המראיין על חוסר הערכה לה זכה העובד במקום העבודה הקודם.
על אף החששות הללו, אי אפשר להתעלם מהשאלה, כך שעכשיו נותר להחליט מה הדרך הטובה ביותר לענות.
"אם רמת השכר הנוכחית דיסקרטית, לבקשת המעסיק הקודם או הנוכחי, על המועמד לבקש בראיון שהנושא יוותר בגדר סודיות, כי התחייב למעסיק הקודם", אומרת אבירם. בדומה, ליז ראיין מייעצת לפורבס כי עליכם להיות מאד נחושים שלא לגלות את השכר שלכם ולמשוך לציפיות השכר שלכם, שהן הרלוונטיות. במקרה שמפעילים עליכם לחץ בנושא והתחמקות לא עוזרת, היא מייעצת להזכיר למעסיק הפוטנציאלי שגם הוא ודאי לא היה מעוניין לחשוף את השכר ששולם לעובד הקודם בתפקיד.
אליסון גרין, מחברת הספר "לנהל את העולם: המדריך של מנהל המלכ"ר להשגת תוצאות", ולשעבר מנהלת מלכ"ר אמרה לאתר יו.אס ניוז אנד וורלד ריפורט כי הדרך הטובה ביותר לענות על שאלת היסטוריית השכר היא למסגר מחדש את השאלה כציפיות שכר. לדוגמה לענות "אני מעוניין בשכר בטווח של 25-15 אלף שקל". בחלק מהמקרים התשובה הזו תספיק והשיחה תמשיך הלאה. אך במקרים אחרים, המראיין עלול להתעקש לדעת מה היה השכר הקודם. במקרה כזה, גרין מציעה לנסות את התשובות הבאות:
"אני שומר את המידע הזה חסוי, אך טווח השכר לו אני מצפה הוא..." או "המעסיק הקודם שלי תמיד התייחס למידע הזה כמסווג, אך אני מעוניין להשתכר...". אפשרות נוספת היא לומר שאתם חושפים את המידע הזה רק לרואה החשבון שלכם.
מרבית המראיינים יפסיקו ללחוץ בשלב הזה, אך אם בכל זאת המראיין מתעקש, עליכם להחליט האם לשמור על העמדה שלכם ולהעמיד בסכנה את הסיכויים שתזכו בעבודה, או לוותר. אם אתם בסיטואציה שבה יש לכם מגוון של אפשרויות, אתם עשויים להחליט שאתם לא מעוניינים לעבוד עבור מעסיק שידחה אתכם מכיוון שלא הסכמתם לחשוף את הפיננסים האישיים שלכם. אך אם אינכם מרגישים שעומדות בפניכם יותר מדי אפשרויות, אתם עלולים להחליט שלא נותר לכם אלא לשתף פעולה. עם זאת, קחו בחשבון כי במרבית המקרים קרוב לוודאי שלא תגיעו לנקודה הזו.
לא משנה באיזו דרך תבחרו בסופו של דבר, זכרו שיש אופציה אחת שעדיף לא להסתכן בה: לשקר. אם אתם מחליטים לחשוף את משכורות העבר, עליכם להיות מדויקים. שכן, אם המעסיקים יגלו ששיקרתם, אתם תפספסו בוודאות את הזדמנות העבודה. למעשה, המעסיק יכול אפילו לפטר אתכם אם יגלה בשלב מאוחר יותר ששיקרתם בטפסי הקבלה.