מינוף שמשרת את גופי החיסכון
אם חשבנו שהלוואות מכספי הפנסיה הם רק כלי שימור, מתברר שבאחרונה גופי הפנסיה משתמשים בהן גם ככלי לגיוס עמיתים
אם חשבנו שהלוואות מכספי הפנסיה הם רק כלי שימור, מתברר שבאחרונה גופי הפנסיה משתמשים בהן גם ככלי לגיוס עמיתים. בשיחה שקיים "כלכליסט" עם מנהלי גופים שהיקף ההלוואות שלהם צמח פחות מאחרים, הם מסבירים כי מדובר בהשקעה לכל דבר של כספי העמיתים, ובשל התחרות בשוק הריביות המוצעות להם אינן אטרקטיביות.
- חיסכון בטויוטה: שתי מעליות הושבתו במטה החברה בטוקיו
- משרד האוצר לבג"ץ: מוכנים לקצר תקופת פנסיית ברירת המחדל לשנתיים, אך נאלץ לצאת במכרז חדש
- "רפורמת האג"ח המיועדות לא תגביר את התחרות"
לטענתם, "הבעיה היא שחלק מהגופים לא משתמשים בכלי הזה רק ככלי שימור אלא גם ככלי גיוס לעמיתים. הם פונים ללקוחות ומציעים להם מינוף פיננסי שמשרת את הגוף עצמו, כך שהלקוח ייקח הלוואה מקרן ההשתלמות ואת הכסף שיקבל ישקיע בשוק ההון דרך פוליסת חיסכון שמוכר אותו גוף".
לדברי מנהלי אותם גופים, מצב שכזה מגביר את הפיתוי ללקוחות: "הלקוח יכול לכאורה להרוויח פעמיים אם שוק ההון במצב טוב: גם מהתשואה שמייצרת קרן ההשתלמות על כל הכסף וגם מהשקעת כספי ההלוואה בשוק ההון".
אלא שאותם מנהלים טוענים כי מי שמרוויח פעמיים הם גופי החיסכון: "הגוף שמציע את ההלוואה מרוויח גם דרך דמי הניהול של קרן ההשתלמות וגם דרך דמי ניהול של פוליסת החיסכון של הלקוח. יש כאן ניגוד עניינים מובנה מול יתר העמיתים. לאותו גוף יש אינטרס להציע את ההלוואה הזו בתנאים מאוד טובים, כדי שהלקוח ירכוש ממנו באמצעותה פוליסת חיסכון בדמי ניהול גבוהים".