בלעדי לכלכליסט
המשטרה חוקרת חשד למרמה בקבוצת אקסיום
החקירה נפתחה בעקבות תלונות של משקיעים שלפיהן הוצגו להם מצגי שווא לצורך גיוס כסף, בין היתר עבור השקעה בקניון עכו ובקניון הראל במבשרת ציון
מפלג הונאה של מחוז תל אביב חוקר חשד לביצוע עבירות מרמה בקבוצת יזמות הנדל"ן אקסיום, שבשליטת דנה תדמור ואורי עצמון, לפני קריסת אחת החברות בה בחודש ינואר, כך נודע ל"כלכליסט". החקירה מתנהלת זה כמה שבועות בעקבות תלונות שהגישו למשטרה חלק מ־300 המשקיעים בחברות השונות בקבוצה, וכוללת בשלב זה תשאול עדים ואיסוף מסמכים.
- במקום כינוס נכסים לקניון הראל - בית המשפט מציע פתרון ביניים
- חברת אקסיום מבקשת את פירוקה בעקבות פרויקט נדל"ני בקנדה שהסתבך
- מליסרון במו"מ למכירת קניון הראל לקרן אקסיום
בחקירה נבדק אם הוצגו מצגי שווא לצורך גיוס כספים בחברות נכסים נוספות שבשליטת אקסיום, דוגמת קניון עכו וקניון הראל במבשרת ציון. בנוסף נבדק השימוש שנעשה בכספים שהושקעו, אם נעשה בהסכמים עם המשקיעים ואם הועברו כספים בין הפרויקטים הרשומים תחת חברות שונות. עד כה תדמור ועצמון לא זומנו לחקירה ואף לא תושאלו. בקרבתם טוענים כי מדובר בתלונות המונעות מנקמה.
אקסיום היא קרן שעוסקת בגיוס וחיבור משקיעים פרטיים לצורך השקעת כספים בנדל"ן מניב ויזמי בישראל ובחו"ל באמצעות חברות נכס במדינות שבהן נמצאים הנכסים. החברה הקימה כמה חברות נכסים שמאגדות עשרות משקיעים, כל אחת במטרה להשקיע בנכסים ספציפיים. כך, חברת אקסיום גלובל אינווסטמנטס שקרסה בינואר השקיעה במרכז מסחרי בקנדה, שהושכר לעשרות שנים לחברת קמעונאות מקומית גדולה.
בבקשה שהוגשה בינואר למינוי מפרק זמני ציין בא כוח החברה עו"ד שולי גולדבלט כי הבנק המממן, שהשקיע כ־21 מיליון שקל ברכישת הנכס הקנדי, סירב להאריך את תקופת ההלוואה. בנוסף הודיע הבנק כי ינקוט הליכי כינוס כדי לגבות את 15 מיליון השקלים שנותרו להחזר ההלוואה. אקסיום טענה כי פעלה להצלת הפרויקט מכינוס, אך הדבר לא הסתייע.
אלא שחברת אקסיום גלובל, שהחזיקה בקניון בקנדה, היא רק אחת מחברות הנכסים בקבוצה. כל חברות הנכס הוחזקו על ידי חברת ניהול בשם א.ג שירותי ניהול ותפעול, המוחזקת בשרשור על ידי תדמור (60%) ועצמון (40%), והעסיקה 17 עובדים. בסוף ינואר, בעקבות בקשת הפירוק לחברת הנכס בקנדה, הוציא נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין צו פירוק הן לאקסיום גלובל והן לחברת הניהול. הוא מינה את עוה"ד יניב אינסל ורם יולוס כמפרקים זמניים, כדי שיפעלו לשימור נכסי חברות הנכס שבהן השקיעו המשקיעים.
חודשים ספורים לאחר מכן הגישו כמה משקיעים תלונות למשטרה בטענה למצגי שווא ומרמה מצד תדמור ועצמון. לדוגמה, לגבי קניון עכו נטען שלחברה אין כלל בעלות בנכס, וכן שתדמור ועצמון העבירו 3 מיליון שקל משותפות הקניון, שנמצאת תחת ניהולם אך לא בבעלותם, לחברות בקבוצת אקסיום. גם לגבי קניון הראל הועלו טענות דומות.
עוד נטען שבוצעו גיוסי כספים ממשקיעים קטנים עבור פרויקטים בשעה שכבר היה ידוע על הבעיות בהם. זאת על סמך מצגות ישנות לגבי היקף וטיב ההשקעה, שכבר לא היו רלבנטיים בזמן הגיוס. בנוסף נטען בתלונות שלפחות חלק מהכספים שגויסו בפרויקטים פשוט התאדו מהקופה.
מדוברות מחוז תל אביב במשטרה נמסר בתגובה: "הנושא נמצא בחקירה". מעו"ד שלום (שולי) גולדבלט, המייצג את תדמור ועצמון, נמסר: "מרשיי בוחרים לא להגיב לידיעה".