$
מחפשי עבודה

דעה

משרד הכלכלה מונע הגנה מהעובדים החלשים

המשרד מעכב את החוק למניעת התעמרות בעבודה בתואנות שווא. מדובר בתופעה אלימה ולא מוסרית, הפוגעת בפריון במשק ובמאות אלפי עובדים המושפלים מדי יום

יריב איצקוביץ' 14:1504.08.16

באופן מקומם ומפתיע למדי, משרד הכלכלה ביטל השבוע את ישיבת ועדת העבודה שהיתה אמורה להתניע את החוק למניעת התעמרות בעבודה. זאת לאור "חילוקי דעות בעיקר ביחס להגדרה המתאימה להתעמרות במסגרת העבודה".

 

לפי ההצעה של ח"כ מרב מיכאלי, התעמרות במסגרת עבודה תיחשב התנהגות חוזרת ונשנית כלפי אדם, באופן שיש בה כדי ליצור עבורו סביבת עבודה עוינת תוך התייחסות מבזה, משפילה או מזיקה לרבות באמצעות קללות, צעקות, האשמות שווא או הפצה של שמועות מזיקות.

בנושא המחלוקת הנוגעת לסוגיית ההגדרה המדויקת של התעמרות בעבודה, הרי ברור לכל מי שעוסק בתופעות והגדרותיהן כי אין הגדרה אחת לתופעות, במיוחד לתופעות מורכבות כדוגמת התעמרות בעבודה, יחד עם זאת, החוק יודע להתמודד גם עם תופעות מורכבות שאין להן הגדרה אחת. האם לא מצליחה החקיקה להתמודד עם תופעת ההטרדה המינית, שהגדרתה לא פשוטה אף היא? לא ייתכן כי אי הסכמה על הגדרת סוגיה מהותית שכזו, גורמת להתנהגות נסיגתית של המשרד והדרתו מבחירה מעצם העיסוק המהותי בתופעה.

 

עובד מושפל (אילוסטרציה) עובד מושפל (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

מצד שני נראה כי הרוח המכוונת כיום את החלטתו של משרד הכלכלה ליוותה גם החלטות קודמות שלו ביחס לתופעת ההתעמרות. בשנת 2012 מנהל המחקר של משרד הכלכלה סקר את הנושא וקיווה להעלות את המודעות לו דרך יום עיון. ההזמנות לכנס יצאו, האולם נשכר וברגע האחרון הכנס בוטל על ידי מנכ"ל המשרד ללא כל הסבר או סיבה הגיונית. משיחות שקיימתי בנושא הובהר לי כי הנהלת המשרד אשר חשופה הייתה ללחצים שונים, בחרה שלא לקדם את הנושא, וזאת למרות שמנהל המחקר של אותו משרד בדיוק הצביע באומץ ולמרות הלחץ, על חשיבותה ועומקה של התופעה.

 

בחירותיו של משרד הכלכלה מעלות תמיהות גם לנוכח העלויות הגבוהות של התעמרות בעבודה. ממחקרים שביצעתי עולה כי התעמרות בסופו של דבר עולה כסף ופוגעת בפריון העבודה של הנפגעים, ושל העומדים מהצד. טענותיהם של ארגוני מעסיקים הטוענים כי במידה שהצעת החוק תתקבל, יווצר פרץ של תביעות כנגדם על ידי עובדים, זורעות פחד, אך גם אלה משוללות כל יסוד. אמירות אלו אינן שונות מאמירות סביב חקיקה העוסקת במניעת הטרדה מינית. באותו אופן, חקיקה כנגד התעמרות, כמקובל בעולם, תסייע ליצירת מקומות עבודה מוסריים ותגדיל את המודעות הציבורית. מדובר בתופעה אלימה, לא מוסרית ולא ראויה. במונחים מספריים מדובר בלמעלה מ-200 אלף עובדים החווים על בשרם השפלות יומיומיות. הבעיה היא שמשרד הכלכלה, האמון על הצבתם של גבולות מוסריים המגובים בחקיקה בתחום התעסוקה, בוחר במקרה הזה שלא לבחור, לא להגן ולא לתת תקווה, לאלה שזקוקים לה יותר מכל.

 

הכותב הוא ד"ר יריב איצקוביץ', מומחה להתעמרות במקומות עבודה וחבר סגל בכיר במכללה האקדמית כנרת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x