$
מעסיקים

בעלי עסקים ועצמאים – כך תאזנו בין עבודה לבית

מרגישים שאתם חייבים להיות זמינים כל הזמן, לא יכולים להרשות לעצמכם או לעובדיכם קצת מנוחה וגמישות בשעות? כך תמצאו זמן למשפחה ותרוויחו עובדים מרוצים, מבלי לפגוע בהכנסות

"אני עובד אחת לשבועיים בסופ"ש ושלושה ערבים בשבוע, ומפספס זמן איכות עם המשפחה", אומר בתסכול א', שותף בסניף של רשת גלידריות. עם זאת, הוא אומר כי "בתחילת הדרך, העבודה היתה מאוד קשה, לא היה זמן למשפחה בכלל. לאט לאט ככל שמתקדמים, יש יותר אפשרות לשחרר ולחיות קצת יותר, במיוחד שיש עוד שותף שמתחלקים איתו במשמרות".

 

המודעות לצורך באיזון בין עבודה לבית גוברת. מחקרים מראים כי כיום הצורך באיזון נמצא כאחד הנושאים החשובים לעובדים. סקר עדכני של אול ג'ובס מצא כי 46% ממחפשי העבודה בכלל ורוב הנשים שנשאלו (51%) היו מעדיפים קיצור או הגמשת שעות העבודה כדי להכיל גם עבודה וגם משפחה. זו ההטבה האפקטיבית ביותר מבחינתם. 21% ענו כי עבודה מהבית תסייע וכי בכל הקשור לשילוב חיי משפחה עם עבודה, ו- 76% סברו כי ישראל, שאזרחיה עובדים שעות רבות הרבה יותר מהממוצע במדינות אחרות ב-OECD, הולכת אחורה בכל הנוגע לאיזון זה. 

עבודה מהבית (אילוסטרציה). תוכלו להרוויח עובדים נאמנים עבודה מהבית (אילוסטרציה). תוכלו להרוויח עובדים נאמנים צילום: שאטרסטוק

 

חלק מהארגונים הגדולים במשק מכירים בחשיבות של איזון עבודה ובית, ויכולים להציע לעובדים הטבות כמו שעות גמישות, חזרה הדרגתית לעבודה אחרי חופשת לידה, ימי כיף לעובדים וילדיהם. עסקים קטנים, לעומת זאת, הנשענים על מעט אנשים, שכל אחד הוא משמעותי לעסק, ולעיתים נאבקים להשאיר את הראש מעל המים, אינם יכולים להרשות לעצמם הטבות כאלה.

 

"אצל בעלי העסקים האתגר של בית וקריירה הוא מורכב יותר מחבריהם השכירים. רבים מהם מרגישים שהם חייבים להיות זמינים כל הזמן, בנייד, במייל וברשתות החברתיות", אומרת מיה לנדאו, מרצה ויועצת לעסקים. "אין להם צוות של קולגות שיכול לחפות עליהם כאשר הם נעדרים מהעבודה, אין להם בוס שיכול לטפל במקרים דחופים. גם כאשר כבר סיימו את יום העבודה, הראש ממשיך לעבוד וחשוב על העסק ללא הפסקה".

 

איך בכל זאת בעלי עסקים אלה יכולים לשמור על איזון בין עבודה לבית?

 

"על ידי שינוי דפוסי העבודה ובעיקר שינוי מחשבתי ניתן לשנות את המצב ולשפר את אורח החיים של בעלי העסקים ועובדיהם. אלה דפוסי המחשבה שצריך לשנות".

 

"אני חייב להיות זמין כל הזמן"

 

"המפתח הראשון לאיזון בין עבודה לבית הוא להבין שלא חייבים להיות זמינים 24/7. רוב העסקים לא עוסקים בחיי אדם ולכן מעטים המקרים שמצריכים טיפול בהול של בעל העסק", אומרת לנדאו. לדבריה, "בעלי העסקים מפחדים שאם לא יהיו זמינים למספר שעות הם עשויים לאבד לקוחות או רווחים. בפועל ההקרבה הזו של זמן שאמור להיות מוקדש לבית ולמשפחה, מקלקלת את הזמן מחוץ לעסק ומטשטשת את הגבולות בין בית לעסק".

 

הפתרון: לצאת מהעסק ולהעביר את הנייד למצב "נא לא להפריע" ואת השיחות להעביר למוקד סינון שיחות אשר יעביר שיחות דחופות בלבד. "עצם הידיעה שיש מוקד אשר נותן מענה ללקוחות ודואג שמקרים דחופים כן יועברו לטיפול מיידי, משחרר את בעל העסק מלהציץ כל הזמן במכשיר הנייד ולהיות פנוי לזמן איכות משפחתי, זוגי או אישי", אומרת לנדאו.

 

"ככל שאעבוד יותר – כך העסק יצליח יותר"

 

ההנחה של בעלי עסקים שהצלחת העסק תלויה במספר השעות שישקיעו בו, לא מפנה להם זמן פנוי כלל. "לא זאת בלבד שההנחה הזו אינה נכונה, אלא היא מעלה את הסיכוי לשחיקה, לטעויות ופגיעה ישירה בפריון העבודה. בעל העסק הוא המשאב היקר ביותר בעסק ויש לשמור עליו", אומרת לנדאו.

 

הפיתרון: כל בעל עסק חייב לקבוע עם עצמו שעות עבודה, ובעיקר מתי הוא מסיים לעבוד. "הפיתוי לעבוד עוד ולהספיק יותר הוא חזק, הבעיה עלולה להתעורר כמה חודשים אחרי במצוקה נפשית או פיזית. כדי למנוע מצבים אלו יש לקבוע שגרת עבודה קבועה המבוססת על ההעדפות והצרכים של העסק ובעל העסק", לפי לנדאו.

 

"לאפשר לעובדים לעבוד בשעות גמישות או מהבית תפגע ביעילות העסק"

 

עינב בוימפלד. "צריך לפתוח קצת את הראש" עינב בוימפלד. "צריך לפתוח קצת את הראש" צילום: שמרית אסף
"הרבה מעסיקים חושבים שלאפשר לעובדים גמישות בשעות, תפגע ביעילות העסק ולכן היא מרתיעה אותם", אומרת עינב בוימפלד, מנהלת המחקר בAllJobs.

 

הפיתרון: "גמישות אינה אומרת שהעובד לא יעבוד בשעות עבודה מוגדרות, או יעבוד רק מהבית. הכוונה בגמישות היא לאפשר מסגרת שעות שבה במקום להתעקש על הנוסחה הגנרית של "9:00-18:00". פותחים קצת את הראש ומאפשרים לעובד לעבוד ימים קצרים לצד ימים ארוכים יותר, ובמקביל נותנים לו להשלים שעות מהבית".

 

"אין לי דרך להתחשב בעובדים בחופשת הקיץ"

 

בתקופת חופשת הקיץ הצורך של העובדים בגמישות מתעצם עוד יותר. "שלא כמו חברות גדולות שיכולות להעמיד לרשות העובד קייטנות מסובסדות, המעסיקים הקטנים והבינוניים נמצאים בבעיה קשה יותר", מסבירה בוימפלד.

 

הפיתרון: להסכים שהעובדים יביאו את ילדיהם לעבודה בשעות מסוימות ביום, עם מפעיל או מדריך חיצוני שלא עולה סכום רב. "יש ליצור פתרון מותאם לקנה המידה של הארגון ולהבין שהעובדים כבר מיצו את רוב הפתרונות כדי שעבודתם לא תיפגע", אומרת בוימפלד.

 

סדנת אפייה לילדים (ארכיון). ניתן למצוא פתרונות לחופשת הקיץ שיתאימו לגודל העסק סדנת אפייה לילדים (ארכיון). ניתן למצוא פתרונות לחופשת הקיץ שיתאימו לגודל העסק צילום: איילת שכטר

 

"העובדים שלי צריכים להיות זמינים 24/7"

 

"בעלי עסקים רבים, מתקשרים עם העובד מחוץ לשעות העבודה בנושאים הקשורים באופן ישיר לעבודה. הם שולחים מיילים והודעות ובגלל שהם נתנו לעובדים מכשירים ניידיים הם מצפים לתגובות מידיות. תופעה זו גורמת לעובדים להרגיש שמזלזלים בהם, שלא מכבדים את הפנאי שלהם ולאורך זמן היא פוגעת בשביעות הרצון של העובדים", אומרת לנדאו.

 

הפיתרון: "מומלץ למעסיקים לכבד את הפנאי של העובדים ולנהל איתם את אותן השיחות לפני שמסתיימות שעות העבודה. אם מעסיקים יתמידו בדפוסים אלו, אז העובד לא יתמרמר כאשר הוא צריך לטפל במקרים דחופים שלא במסגרת שעות העבודה".

 

ישנם גם יתרונות רבים לבעלי עסקים על פני חבריהם השכירים באיזון בית ועבודה. הנה שלושה מהם:

 

להיות קרוב לבית

 

לבעלי עסקים ישנה לרוב אפשרות לבחור את המקום הגיאוגרפי של העבודה. "כשבתי נולדה לא האמנתי שאני 'שורפת' ביום ממוצע למעלה משעתיים בפקקים במקום להיות איתה. גם הלקוחות שלי שהבינו שהם יכולים לייצר הכנסה בלי להיות רחוקים מהבית", אומרת לנדאו.

 

לייצר הכנסה שוטפת לעסק גם כשאתם לא עובדים

 

שירותים פאסיביים הם שירותים שנמכרים ללא צורך בשעות עבודה של בעל העסק בעצמו. לדברי לנדאו, "עסקים מבוססי שירות כגון מאמנים, מטפלים, מדריכי כושר ועוד יכולים לפתח קורסים והדרכות דיגיטליות, יכולים לכתוב ספרים ומדריכים או לקיים קורסים וסדנאות במקום מפגשים אישיים וכך ליצור מינוף של זמן מול רווח".

 

בעלי עסקים מבוססי מוצר יכולים לפתוח חנויות דיגיטליות עצמאיות ולהשתלב בענקיות המסחר המקוון כמו איביי, אמזון ועוד. חפשו מודלים בעולם ובארץ שעשו זאת בתחומים דומים לשלכם.

 

להיות אדון לעצמך

 

לדברי לנדאו, "יותר ויותר הורים בוחרים לצאת לעצמאות כדי להיות יותר נוכחים בחיי הילדים והמשפחה. להיות בעל עסק מאפשר לך לקבוע את שעות העבודה ולא להיות מחויב לשעות משרדיות". היא מספרת כי היא ובעלה עצמאיים. "הבת שלנו, שעולה לכיתה ב', חוזרת כל יום באחת וחצי הביתה. אנחנו יושבים יחד לארוחת צהריים משפחתית, משוחחים, צוחקים ואת המשך היום מחלקים בינינו".

 

א' גם כן מכיר ביתרון זה. "כשכיר השעות קבועות ואין גמישות". "אצלנו הבקרים יותר פנויים וגמישים, אז אם ילד חולה או צריך לעשות סידורים במהלך היום, זה יותר קל. אפשר לתאם משמרות אחד עם השני, כך שאין לי צורך לקחת חופש מיוחד אם אני רוצה לנסוע לסוף שבוע ארוך, פשוט אעבוד בימים אחרים יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x