$
מעסיקים

החברות שלקחו את האיזון בין עבודה לבית צעד קדימה

הצורך באיזון בין עבודה למשפחה גובר, אך שעות העבודה הארוכות אינן מותירות לו די מקום. עדיין יש כמה חברות חריגות בנוף: מהעזרה לחייל הבודד ועד לקיצור יום העבודה להורים

"אמא, מה אעשה כשאהיה גדולה?" שואלת אותי שוב ושוב בתי בת ה-7. "סבתא אומרת שצריך רופאה במשפחה", היא מכווצת גבות בדאגה, "אבל אם אהיה רופאה, מתי אראה את הילדים שלי?"

 

המודעות לצורך באיזון בין עבודה לחיים האישיים ולמשפחה גוברת, ומחלחלת גם אל הילדים. בשנים האחרונות המשק הישראלי עבר שינויים משמעותיים במידת הגמישות של שעות וזמני העבודה, והתפתחויות טכנולוגיות המאפשרות עבודה מהבית או מחוץ למשרד וזמינות גבוהה יותר למקום העבודה.

 

למדור מעסיקים של כלכליסט

 

"איזון בין עבודה לחיי משפחה קשה במיוחד להורים לילדים קטנים", מציינים בסקירת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), שבחנה את שוק התעסוקה בשנים 2001 עד 2010.

 

בסקירה נמצאה עלייה ביציאת אימהות לילדים קטנים לשוק העבודה. חלקן של אימהות לילדים מתחת לגיל גן חובה, מכלל הנשים המועסקות בנות 20–49, גדל ב-3% מ-29% בשנת 2001 ל-32% ב-2010. כלומר, יותר ויותר נשים נדרשות לצורך ללהטט בין גידול הילדים לקריירה.

בלמ"ס מתייחסים לקושי באיזון בין עבודה למשפחה כאל קושי של אימהות בעיקר, אולם הקושי הוא גם של אבות, ובעצם של כלל העובדים, ללא קשר למצבם המשפחתי.

 

מחקרים מראים כי כיום הצורך באיזון נמצא כאחד הנושאים החשובים לעובדים. סקר של אול ג'ובס מצא כי 46% ממחפשי העבודה בכלל ורוב הנשים שנשאלו (51%) היו מעדיפים קיצור או הגמשת שעות העבודה כדי להכיל גם עבודה וגם משפחה. זו ההטבה האפקטיבית ביותר מבחינתם. 76% סברו כי ישראל, שאזרחיה עובדים שעות רבות הרבה יותר מהממוצע במדינות אחרות ב-OECD, הולכת אחורה בכל הנוגע לאיזון זה.

 

מעבר לפן המעשי של הצורך לחלק את הזמן בין העבודה למשפחה, מחקרים מצאו כי איזון בין שני הצדדים משפיע על מידת האפקטיביות והסיפוק של העובדים ואף על מידת האנרגיה שיש להם להשקיע בעבודה. גם בלמ"ס מכירים בכך שיש צורך בהסדרי עבודה גמישים מצד המעסיקים וסיוע מהממשלה בעניין.

 

כמה חברות בולטות לטובה בנושא ומנהיגות מדיניות שמטרתה להקל על העובדים לאזן בין העבודה לחיי המשפחה. להלן חלק מהן, המתמודדות בתחרות המעסיק החברתי המצטיין לשנת 2016 של "כלכליסט" בשיתוף קרן מעגלים.

 

הוועידה הכלכלית הלאומית תתקיים ביום רביעי ה-14.9. לפרטים והרשמה - לחצו כאן

 

"הייתי חייל בודד והרשת בחרה לעזור לי"

 

החברה: פיצה האט

מספר עובדים: 600 תחת טבסקו החזקות, כ-1,800 כולל זכיינים

כיצד דואגים לאיזון: קרן רווחה לעובדים, מלגות, הסכם קיבוצי

 

דוגמא אחת, יוצאת דופן בנוף של ענף חברות המזון המהיר, היא פיצה האט, המונה 77 סניפים, 21 מהם בניהול הישיר של טבסקו החזקות והשאר דרך זכיינים שלה. 82% מהעובדים הם בגילאים 25-16. "רובם צריכים את הכסף כדי לעזור בבית", אומר שמוליק ברוך סמנכ"ל הכספים בחברה. הם חתמו על הסכם קיבוצי עם הסתדרות העובדים הצעירה, הדואג כי תנאי ההעסקה יהיו הוגנים. מעבר לכך, החברה הקימה קרן רווחה בשיתוף עם ההסתדרות. במסגרתה, כל עובד הנתקל בקשיים בבית, יכול לפנות אליה ישירות בבקשה לעזרה, מבלי לעבור דרך המנהלים שלו. הקרן רכשה למשל מכונת כביסה לעובד מסוים. מעבר לכך, הם נותנים מלגות להשכלה גבוהה, מממנים שיעורי נהיגה, מסעות לפולין ועוד. עם זאת, ההטבות הן בעיקר לעובדי הסניפים שבניהול טבסקו.

 

מיכאל דרעי, מנהל סניף של פיצה האט בת"א. החל את דרכו ברשת כחייל בודד מיכאל דרעי, מנהל סניף של פיצה האט בת"א. החל את דרכו ברשת כחייל בודד צילום: צביקה טישלר

 

שמוליק ברוך. קובעים לעובדים את הרושם הראשוני משוק העבודה שמוליק ברוך. קובעים לעובדים את הרושם הראשוני משוק העבודה

ברוך מסביר כי "עבור רוב העובדים, זו העבודה הראשונה בחייהם. איך שיחוו את העבודה אצלנו, כך הם יתפסו שוק העבודה והמשק. לכן חשוב לנו שהתפיסה לא תהיה כי המעביד הוא העושק או הגוזל. הוא בא לעשות טוב, ואם הוא בא לעשות טוב - אז כנראה שהעובד הוא יותר נאמן ומסור".

 

מיכאל דרעי, בן 21, הוא סיפור הצלחה של הרשת. הוא הגיע מבית חרדי והחל את עבודתו לפני שלוש שנים, תוך כדי שירות צבאי כחייל בודד. הוא התקדם והיום הוא מנהל את אחד הסניפים הגדולים של הרשת בתל אביב. "החברה בחרה לעזור לי ולתת לי בונוסים מתי שהיה צריך. לעיתים היתה גם עזרה ממש פיזית, למשל כשעברתי דירה והחברים והמנהלים מהרשת באו לעזור לי. הם נתנו לי הרבה חום ואהבה שאוכל לשלב את העבודה גם עם הצבא וגם עם חיי היומיום", דרעי אומר בהתרגשות.

 

"אני לא אוהב עובדים שמכבים את האור במשרד"

 

החברה: קליל תעשיות

מספר העובדים: 249

כיצד דואגים לאיזון: אין שעות נוספות, נשים עובדות שעה פחות ביום, גמישות בשעות

 

קליל תעשיות בכרמיאל אף היא מכירה בחשיבות האיזון בין העבודה לבית. החברה המייצרת ומשווקת מערכות אלומיניום לבנייה, דורשת עבודה של 8 שעות ביום, ללא שעות נוספות. "אנחנו מאד גמישים כלפי הורה שצריך להוציא את הילד מהגן, או אם חלילה הילד חולה", אומר צורי דבוש, יו"ר החברה, "אנחנו מעודדים את העובדים להיות חלק מהבית. אני לא אוהב עובדים שמכבים את האור במשרד".

 

צורי דבוש, יו"ר קליל. "לא צריך להמציא ימי מחלה" צורי דבוש, יו"ר קליל. "לא צריך להמציא ימי מחלה"

 

דבוש מוסיף כי "אם העובד טרוד במשימות שיש לו בבית, התפוקה שלו לא תהיה טובה. אבל אם הוא יודע שהכל מתנהל בבית כמו שצריך, שהוא חלק מהתא המשפחתי, נקבל עובד מאושר יותר. אנשים לא צריכים לספר סיפורים ולהמציא ימי מחלה, כשהם צריכים - אנחנו נרתמים לעזור". התוצאות משתקפות לדבריו בין היתר במחויבות של העובדים לחברה. הוותק של העובדים בממוצע הוא 17 שנה. פחות מ-1% עוזבים את החברה, כשרוב אלה שעוזבים הם כאלה שעבדו פחות משנה.

 

קליל מאפשרת לנשים לעבוד שעה אחת פחות ביום. מצד אחד, נשים הן אכן לרוב המטפלות העיקריות בילדים והעזרה היא מבורכת. מצד שני, אי אפשר שלא לתהות האם קריטריון כזה משמר את המצב הקיים בו אבות מעורבים פחות בגידול. על כך דבוש אומר כי " נשים הן בדרך כלל המטפלות אבל אם יש גבר שהוא מעורב, נאפשר לו".

 

החברה מתגייסת כשהבעל בצו 8

 

החברה: חברת החשמל

מספר העובדים: 12,371

כיצד דואגים לאיזון: יום מקוצר לאימהות לילדים עד גיל 12 ולנשים שבן זוגן במילואים, סבסוד מעונות. החברה לא דורשת התחברות מהבית מעבר לשעות העבודה הרגילות

 

בדומה לקליל, גם חברת החשמל נותנת הטבות לאימהות. החברה הידועה בהטבות לעובדיה ובעיקר בחשמל הניתן בחינם, מאפשרת לאימהות לילדים עד גיל 12 לעבוד 8 שעות. אם חזרה מחופשת לידה, היא זכאית לעבוד 7.5 שעות עד למלאות שנה מהלידה. אם בן זוגה נקרא למילואים בצו 8, היא גם כן זכאית לעבוד שעה פחות ביום ואף ליום חופש נוסף. כמדיניות, החברה אינה מאפשרת עבודה מהבית, בין היתר "על מנת לשמר את האיזון בית-עבודה", לדברי עמית אוברקוביץ, סמנכ"ל משאבי אנוש.

 

עמית אוברקוביץ, סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת החשמל עמית אוברקוביץ, סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת החשמל צילום: שאול גולן

 

אוברקוביץ מסביר זאת בכך שהדבר נועד למנוע ערבוב בין הבית לעבודה. עם זאת, ישנה קבוצה קטנה של עובדים המתבקשים לעבוד מהבית וכן מתקיים פיילוט בנוגע לעבודה מהבית למשרת הורה.

 

ענבל חשאי, מהנדסת תעשיה וניהול ומרכזת פרויקטים בחברת החשמל, אם לשלושה ילדים קטנים והרביעי בדרך, אומרת על מקום עבודתה כי "הדבר המייחד את החברה הוא היכולת לשלב בין הדרישה למקצוענות לבין היכולת לזכור שהעובדים הם קודם כל בני אדם ובסוף כל יום עבודה מתחילה משמרת שנייה בבית עם הילדים בחיק המשפחה. היא מוסיפה כי מקום העבודה "נותן ביטוי למקום שלי כאמא עם ילדים קטנים ומתגמש במקומות בהם ניתן וכתוצאה התפוקה שלי כעובדת רק עולה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x