$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

מלצר, יש אנטיביוטיקה בהמבורגר שלי

מחקר אמריקאי חדש חושף כי מרבית רשתות המזון המהיר לא עושות כמעט כלום כדי למנוע שימוש יתר באנטיביוטיקה בבשר שהן מגישות. מתן התרופה דרך קבע לבעלי החיים המגודלים למאכל מעודד התפתחות חיידקים עמידים, שסומנו על ידי ארגון הבריאות העולמי כאחד האיומים הגדולים על האנושות. כך המזון המהיר יכול להרוג אתכם, גם אם לא אכלתם אותו

גיל קליאן 19:0828.09.16

חברות המזון המהיר הגלובליות לא פועלות להפחתת שימוש היתר באנטיביוטיקה בבעלי חיים המגודלים למטרות מאכל, ומסכנות את הציבור - זאת המסקנה המהדהדת של דו"ח חדש שפורסם החודש בארצות הברית על ידי שישה מלכ"רים, ובהם Natural Resources Defense Council, Consumers Union Friends of the Earth. 

החקלאים שמגדלים פרות, עופות וחזירים לרשתות המזון המהיר מזינים את בעלי החיים הללו באנטיביוטיקה דרך קבע, כדי לחזק את עמידותם למחלות, הנגרמות מתנאי גידול ירודים, כגון כלובים צפופים ורמת היגיינה ירודה במיוחד. תנאי הגידול המחפירים הללו מאפשרים לרשתות המזון המהיר למכור להמונים בשר בזול, אלא שהמחיר הסביבתי, הבריאותי והמוסרי גבוה. לפי הדו"ח, 96% מהאנטיביוטיקה ניתנת לבעלי חיים דרך קבע, כלומר דרך המזון או המים, ובאופן זה בעלי חיים בריאים מקבלים את התרופה שלא לצורך. תנאים מעודדים התפתחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, שיכולים להתפשט לבני אדם באמצעות האוויר, המים, הפסולת שיוצאת מהחווה ואף עובדי החווה עצמם. בנובמבר 2015 המליץ ארגון הבריאות העולמי על עצירה מוחלטת של שימוש גורף באנטיביוטיקה, ולתת אותה רק לבעלי חיים חולים. חיידקים אלה הוגדרו על ידי ארגון הבריאות העולמי כאחד האיומים המתפתחים הגדולים ביותר למין האנושי. בארצות הברית לבדה נדבקים בכל שנה 2 מיליון בני אדם בחיידקיים עמידים לאנטיביוטיקה, ו־23 אלף מהם מתים מזיהומים.

 

יוזמות וולונטריות

 

מספר חברות מזון מהיר כבר הצהירו כי בכוונתן להפחית או לבטל כליל צריכת בשר שמקורו במשקים תעשייתיים העושים שימוש גורף באנטיביוטיקה, אך הדו"ח חושף תמונה כללית עגומה. לפי הדו"ח, שפורסם בכותרת Chain Reaction, זו השנה השנייה ש־16 רשתות מתוך 25 שנבדקו קיבלו ציון "נכשל", ובהן רשתות שפועלות בישראל כמו ברגר קינג ודומינו'ס פיצה. הרשת הבינלאומית שקיבלה את הציון הגבוה ביותר היא רשת הכריכים סאבווי, 74 נקודות, אחריה מקדונלד'ס, 53 נקודות, ופיצה האט, 35 נקודות.

 

נקודת האור בדו"ח היא שמספר החברות שקיבלו ציון עובר הוכפל לעומת הדו"ח הקודם. הסיבה לכך היא שורה של מהלכים להפסקת שימוש באנטיביוטיקה במקרים שאין בה צורך אמיתי. שתי הרשתות שזכו לציונים הגבוהים ביותר הן צ'יפוטלה ופנרה.

 

9 מתוך 25 רשתות הצהירו על מדיניות ברורה להפחתת שימוש באנטיביוטיקה במוצרי הבשר שהן צורכות. מדובר ביוזמות וולונטריות, שנמצאות בשלבים שונים של יישום. חברות שהציגו תוכנית שקופה וציבורית בנושא זה קיבלו לפחות ציון "עובר", כלומר מעל 25 נקודות. 16 חברות שיתפו פעולה עם המחקר ומילאו שאלונים בדבר מדיניות הבשר שלהן, מספר כפול לעומת הדו"ח של שנה שעברה.

 

מקדונלד'ס ישראל טרם הודיעה על תוכנית למעבר לעוף ללא אנטיביוטיקה, אף שהרשת העולמית הצהירה על מעבר לעוף שגדל ללא אנטיביוטיקה בשימוש כזרז גדילה. בנוגע לבקר, הרשת לא השמיעו קול. שתיקה רועמת נרשמה גם מכיוון המתחרות, בורגר ראנץ' וברגר קינג.

 

 

הציבור אדיש

 

לרגולטור תפקיד נכבד במשחק הזה. בישראל למשל כבר נמתחה ביקורת על משרד החקלאות בנוגע לרמת הפיקוח שלו על כמויות האנטיביוטיקה שניתנות לעופות, ובעקבות זאת הוא גיבש יוזמה לביטול שימוש באנטיביוטיקה כזרז גדילה בעופות למאכל, אך זו תיכנס לתוקף רק בעוד שנה. לצד זאת, נראה שבישראל הצרכנים אדישים לנושא האנטיביוטיקה. זוגלובק למשל נכשלה בעבר בהחדרת המותג טבעוף, ולפני שנה וחצי יצאה עוף טוב עם ליין מוצרי עוף ללא אנטיביוטיקה, אך הוא תופס אחוזים אחדים בלבד מהשוק.

 

לפי הדו"ח, בעקבות רפורמות של חברות גידול העופות הגדולות בארצות הברית 40% מהעופות במדינה גדלים ללא שימוש רציף באנטיביוטיקה. ברקע למהלכים אלה קיימים קולות חזקים של צרכנים ומשקיעים שתומכים בהוצאת האנטיביוטיקה מחוות הגידול. כך למשל בשנה שעברה עצומה לאיסור שימוש רציף באנטיביוטיקה הצליחה לאסוף 300 אלף חתימות של צרכנים בארצות הברית.

 

הסיכון של שימוש יתר באנטיביוטיקה: התפתחות חיידקים עמידים הסיכון של שימוש יתר באנטיביוטיקה: התפתחות חיידקים עמידים צילום: בלומברג

 

בנוסף לכך בתחילת השנה שלחו 80 ארגונים מכתב למנכ"ל חברת Yum Brands, שמחזיקה ברשתות KFC, טאקו בל, ופיצה האט, בדרישה להפסיק את השימוש בבשר רווי באנטיביוטיקה. במהלך אותה שנה שינו פיצה האט וטאקו בל את מקורות הבשר שלהן במטרה להפחית את כמות האנטיביוטיקה בבשר שהן צורכות. באפריל שלחו משקיעים שמנהלים הון של 1.4 טריליון דולר מכתבים דומים לעשר חברות המזון הגדולות.

 

בסוף 2015 יצאו מספר ארגונים למחאה גלובלית נגד מקדונלד'ס, KFC וסאבווי, לאחר שחברות הענק הכריזו על מדיניות הפחתת אנטיביוטיקה בצפון אמריקה, אך לא הרחיבו את המחויבות הזאת לשאר מדינות העולם.

 

מברגר קינג ישראל נמסר: "מוצרי הבשר והעוף של ברגר קינג ישראל מיוצרים על ידי ספקים נבחרים מקומיים, בהתאם לסטנדרטים הבלתי מתפשרים ולנהלים מחמירים. חברות אלו לא מוסיפות כלל אנטיביוטיקה למוצריהן. כל חומרי הגלם המשווקים בארץ נרכשים ממשחטות המאושרות על ידי השירותים הווטרינריים". ממקדונלד'ס ישראל נמסר: "החברה רוכשת את מוצרי העוף ממפעל תנובה גליל, שאינו עושה שימוש באנטיביוטיקה המיועדת לבני אדם, ועומד בתקנים אירופים. בחברת עוף טוב, ספקית ההמבורגרים של הרשת, אין שימוש באנטיביוטיקה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x