בלעדי לכלכליסט
קרן אייפקס נותרה המועמדת היחידה לרכישת רדימיקס
יצרנית חומרי הבנייה הגדולה בישראל שבבעלות תאגיד סמקס המקסיקני מתקשה לייצר תחרות על רכישתה, לאור הרגולציה הקשה על תחום המחצבות שנחשב ריכוזי. קרן ההשקעות הישראלית פימי והקרן הזרה KKR החליט שלא להגיש הצעות
קרן אייפקס צפויה להיות היחידה שתגיש הצעה מחייבת לרכישת יצרנית חומרי הבנייה הגדולה בישראל רדימיקס במועד שהציבה במסגרת המכרז למכירתה בשבוע הבא, כך נודע ל"כלכליסט".
- יצרנית הבטון רדימיקס למכירה ב־1.8 מיליארד שקל
- משפחת שולץ: אייפקס פגעה בשווי מניות חברת הקייטרינג
- מה מחפשת אייפקס ברנואר
איפקס והמנכ"לית זהבית כהן נראות כגורם הרציני ביותר וכהן, שלמדה את הנושא גם באמצעות פגישות עם אנשי מקצוע כמו צבי לבנת, בעל השליטה בנשר לשעבר, כפי הנראה תגיש הצעה. מדובר בהצעה מחייבת שלא ניתן לחזור ממנה, אולם מחיר נמוך מדי עשוי לגרום לתאגיד סמקס (CEMEX) המקסיקנית המחזיקה בבעלות על רדימיקס מ־2005 לסגת מהחלטת המכירה, שכן בחודשים האחרונים הורידה באופן משמעותי את רמת המינוף שלה.
פימי, קרן ההשקעות הישראלית הגדולה ביותר המנוהלת על ידי ישי דוידי, החליטה לאור הקשיים הרגולטורים והעובדה שמדובר במכרז עם מתחרים נוספים, לא להיכנס למשחק בשלב זה, וכך גם הקרן הזרה KKR. אוק־טרי, קרן בריטית בינלאומית שמיוצגת ע"י אסף גפן וגבי פרל, שוקלת את צעדיה, אולם ההערכות הן שלא תגיש הצעה בשבוע הבא אלא תמתין להתפתחויות.
באוגוסט האחרון תאגיד סמקס החליט למכור את החברה במסגרת האסטרטגיה שלו למכור פעילות במספר מדינות, ולהקטין את המינוף של החברה. התאגיד דורש מחיר של כ־1.8 מיליארד שקל ושכר לצורך המכירה לבנקאי ההשקעות מייקל ישראל מבנק ההשקעות הבינלאומי HSBC, שיוביל את המכירה.
מדובר בעיסקה אטרקטיבית של גוף שמייצר תזרים מזומנים קבוע. הסיבה להססנות של הרוכשים הפוטנציאלים נובעת מחוסר הוודאות הרגולטורית סביב ששת המחצבות שבהן מחזיקה רדימיקס.
תוקף הזכיון של החברה לגבי מחצבות אלה מסתיים ב־2025 ולאור הידוק הרגולציה על הענף שנחשב ריכוזי במיוחד לא ברור איזה נתח משוק המחצבות ישאר בידי החברה בעתיד. מה גם שהיא נדרשת עתה למכור שתיים מהמחצבות.
ירידה במספר המחצבות פירושה ירידה ברווחים שגם כך נמוכים בשיעורי הרווחיות מהמתחרה שפיר הנדסה. רדימיקס, שפיר והנסון מחזיקות ב־45% משוק המחצבות בארץ וב־54% ממפעלי הבטון. רדימיקס מחזיקה בשש מחצבות, שפיר בארבע והנסון בשלוש וכל אחת מהן, על פי הדו"ח של רשות ההגבלים שהועבר למשרד התשתיות.היקף ההכנסות של ענף החציבה כולו ב־2014 נאמד ב־1.6 מיליארד שקל.
בשבועות האחרונים נפתחו חדרי המידע של רדימיקס שהציגו הכנסות של כ־2 מיליארד שקל בשנה, מחציתן בתחום המחצבות ומחציתן בבטון. ל"כלכליסט" נודע כי היקף ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) הנו כ־250 מיליון שקל, ואילו הרווח נטו עומד על כ־110 מיליון שקל, מחציתם מתחום הבטון ומחציתם מתחום המחצבות.