הלמ"ס: ירידה של 15.5% בייצוא הייטק ותרופות בשלושת החודשים האחרונים
נמשך הדשדוש בייצוא הסחורות הישראלי בהובלת אינטל וטבע - יצוא רכיבים אלקטרוניים ירד ב-32% והתרופות ב-22%. כלל הגירעון בסחר סחורות גדל פי 6.5 מאשר בשנה שעברה
יצוא ההייטק והתרופות ירד בחודשים ספטמבר-נובמבר ב-15.5% (בחישוב שנתי), כך מסרה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יצוא הסחורות של מה שאמור להיות הקטר של המשק הישראלי ממשיך לדשדש, לאחר ירידה של 9.8% בשלושת החודשים של יוני-אוגוסט. הירידה המשמעותית ביותר היתה בענף הרכיבים האלטרוניים, המורכב בחלקו הארי מהייצוא של אינטל, שירד בכ-32%, בעיקר עקב עבודות השדרוג המפעל של החברה בקרית גת. גם יצוא התרופות, בו החברה המרכזית היא טבע, ירד ב-22.4% בחודשים הללו.
- יצוא הייטק והתרופות לא מתאושש: ירד ב-13.4% ב-3 חודשים
- "חברות הייטק צעירות לא יכולות להתחרות בשווקים בחו"ל בגיוס הון אנושי"
- מכון היצוא: שפל של 6 שנים ביצוא הסחורות מישראל
כלל גירעון הסחורות של ישראל (ללא אוניות, מטוסים, יהלומים ואנרגיה) הסתכם בחודשים ינואר עד נובמבר בלא פחות מ-29 מיליארד שקל, לעומת 4.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. זאת למרות ירידה של 4% בייבוא של מוצרי צריכה, מה שעשוי גם ללמד על התמתנות במגמת הגידול בצריכה הפרטית שחווה המשק בשנים האחרונות.
נתון מדאיג נוסף מגיע מייבוא חומרי הגלם. אלו צנחו בספטמבר-נובמבר ב-10.5%, בהמשך לירידה של 5.5% ביוני-אוגוסט 2016. פירוט לפי קבוצות מראה כי יבוא ברזל ופלדה ירד ב-25.3% בחישוב שנתי, יבוא חומרי גלם לתעשיות מכונות ואלקטרוניקה ירד ב-23.5% בחישוב שנתי ויבוא עץ ומוצריו ירד ב-17.9% בחישוב שנתי.
סחר הסחורות בחודש נובמבר 2016 הושפע בין היתר משינויים בערך השקל לעומת המטבעות בהם נערכות עסקאות הייבוא והייצוא. בחודש נובמבר 2016 נחלש השקל ביחס לדולר ב-0.6% וביחס ללירה שטרלינג נחלש ב-1.4%. לעומת זאת, המשיך השקל להתחזק ביחס ליורו זה חודש חמישי ברציפות, בשיעור של 1.4%.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, מסר בתגובה, "הנסיגות הנמשכות ביצוא הן איום ממשי על עתיד הצמיחה ורמת החיים בישראל. זה הזמן לייצר בישראל את סביבת המס הטובה בעולם ליצואנים כדי להביא לגידול מחודש ביצוא ובצמיחה"