$
מחפשי עבודה

נמאס לכם מהעבודה: האם הגיע הזמן לעשות שינוי בקריירה?

השאלות שיסייעו לכם להחליט אם אתם צריכים להחליף עיסוק או אולי לעבור למקום עבודה אחר, לצאת לעצמאות או לפתח את כישוריכם המקצועיים

מעין מנלה 16:0217.12.16

אתם יושבים בשבת בערב והמחשבה על כך שמחר יום ראשון, ומתחיל שבוע חדש בו תופיעו לעבודה שאתם שונאים גורמת לכם לדכדוך. אתם יודעים שאתם לא אוהבים את העבודה אבל מתלבטים אם זו רק תקופה שחולפת, או אולי החברה שבה אתם מועסקים לא מתאימה לכם או שאתם צריכים בכלל לשנות כיוון, ללמוד מקצוע חדש, לפתוח עסק שונה או במילים אחרות, לעשות 'שינוי קריירה'.

 

 

 

לפי נתונים של הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקה מהשנה שעברה, אנשים מחליפים עבודה בממוצע כל 4.5 שנים. אין נתונים לגבי כמה פעמים במהלך חייו אדם עושה שינוי קריירה מכיוון שישנם חילוקי דעות לגבי מה נחשב שינוי שכזה, אך חלק מ-12 מעברי העבודות שעושים בממוצע בארבעים שנות עבודה, מיוחסים לשינויי קריירה.

 

ד"ר דפנה שקד ד"ר דפנה שקד

כיצד מחליטים על שינוי קריירה על פני שינוי מקום עבודה, מתי ואיך עושים אותו? השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את עצמכם, אומרת ד"ר דפנה שקד, מנטורית לקריירה ולמציאת עבודה, היא האם אתם אוהבים את המקצוע, העיסוק והעשייה. אם התשובה היא כן אז יכול להיות שמה שאתם לא אוהבים הוא רק מקום העבודה שלכם וזה יכול להיות מסיבות שונות. למשל, אולי אתם לא אוהבים את האנשים, לא מסתדרים עם הבוס, או שהעבודה עצמה בארגון שבו אתם מועסקים היא מונוטונית ומשעממת. אם החלטתם שמה שאתם בעצם לא אוהבים הוא מקום העבודה ולא המקצוע שלכם – הגיע הזמן לחפש מקום אחר. אולי בארגון אחר תוכלו למצוא גמישות רבה יותר בשעות, שכר גבוה יותר או סביבת עבודה נעימה יותר.

 

ברגע שביררתם ממה בדיוק אתם לא מרוצים בעבודתכם והגעתם למסקנה שמדובר בעיסוק ולא במקום העבודה הספציפי, אתם צריכים לשאול את עצמכם שתי שאלות נוספות: ראשית, האם אתם לא מרוצים מהעיסוק אבל רואים אלטרנטיבה בדרך שבה אתם מבצעים את אותו העיסוק? כלומר, למשל אולי אתם רואי חשבון או עורכי דין ומאמינים שאם תפתחו עסק עצמאי תוכלו להשיג גמישות תעסוקתית ולהגדיל את ההכנסות ביחס למצב הנוכחי בארגון שבו אתם עובדים. אולי אתם מהנדסים ואוהבים אספקטים מסויימים של המקצוע אך בארגון שבו אתם נמצאים הפרוייקטים שעליהם אתם עובדים לא מאפשרים לכם להתעסק באותם אספקטים. במידה ואתם רואים אלטרנטיבה לשינוי צורת ההעסקה שתאפשר לכם להמשיך באותו מקצוע או תחום עיסוק השינוי שאתם מחפשים הוא לא שינוי קריירה אלא מעבר לדרך העסקה אחרת, עצמאות או מעבר לארגון אחר.

 

יכול להיות שהתשובות לכל השאלות עד כה היו "לא". כלומר, אתם לא מרוצים מהעבודה שלכם בגלל שאתם לא אוהבים את העיסוק ואתם לא רואים אלטרנטיבה לשינוי צורת ההעסקה שתגרום לכם לאהוב אותו יותר. במקרה כזה אתם ככל הנראה מעוניינים בשינוי קריירה. גם כאשר החלטתם שזה רצונכם ישנם סוגים שונים של שינוי וצריך לברר איזה מהם מתאים לכם יותר. הסוג הראשון של השינוי הוא כזה שכולל התאמה של סט הכישורים שברשותכם לתפקיד אחר, או מקצוע אחר אבל קשור. למשל, מעצבים גרפיים שעושים שינוי לעיצוב UX (חוויית משתמש). הם מביאים איתם לתוך עולם חוויית המשתמש את ההבנה בעיצוב, הבנת הנראות והטאצ' שבו השתמשו בעיסוק הקודם. "התפיסה שלי היא שעולם העבודה כל הזמן משתנה, כל הזמן נוצרים תפקידים חדשים ולכן אנחנו מחוייבים להיות בתהליך למידה מתמיד ולהתאים כל הזמן את סל הכישורים שאנחנו מביאים איתנו לתוך הדרישות והביקושים של עולם העבודה. לכן זה מאוד מתבקש שאנשים יעשו שינויים והתאמות. אותם מעצבים שעושים הסבה ל-UX מייצרים לעצמם ביקוש ופותחתים עבורם אופציות של משרות גמישות, זהו הכיוון אליו הולך העולם וצריך להיות כל הזמן עם האצבע על הדופק", אומרת שקד.

 

הסוג השני של שינוי הוא מהפך, מעבר לתחום שונה לגמרי, גם אם עדיין תעשו שימוש בחלק מהכישורים שרכשתם במהלך העיסוק במקצוע הקודם. לדוגמא, שקד מספרת על לקוח שעבד כבודק תוכנה בהייטק במשך שנים רבות, נמאס לו והוא פתח בית קפה טבעוני שפועל כבר שלוש שנים. שינוי כזה, של 180 מעלות הוא פחות טריוויאלי וטומן בחובו סיכון גדול יותר. עם זאת, מעברי קריירה שנתפסו בעבר כחריגים נחשבים מקובלים הרבה יותר היום. "יש הרבה יותר מוכנות של השוק לקבל שינוי קריירה ולכן גם הסיכוי למצוא עבודה ולהתקדם הוא הרבה יותר גבוה. אנחנו יכולים לראות הרבה מאוד אנשים שעוברים מעולם הכלכלה לעולם הפיתוח העסקי, ממכירות לשיווק, רופאים שמקימים סטארטאפים רופאיים ועובדים לצד השיווק או גיוס הכספים", אומרת שקד.

 

שאלו את עצמכם: האם אתם לא מרוצים מהעיסוק או מהעבודה הנוכחית? שאלו את עצמכם: האם אתם לא מרוצים מהעיסוק או מהעבודה הנוכחית?

 

למרות שהנכונות של השוק לקבל שינויי קריירה אכן גדולה יותר, כל שינוי כזה יכול לגרום להאטה בהתקדמות, בשכר או בדרגת התפקיד. אדם שעושה שינוי של 180 מעלות ומתחיל במקצוע חדש יצטרך ככל הנראה להתחיל בתפקיד זוטר יותר ולהתמקצע. לכן, מומלץ לסגל מידה של סבלנות ולערוך שינויים הדרגתיים. "למדת עולם תוכן חדש, השקעת, קח לך לפחות שנתיים של התמחות באותו עולם תוכן. נניח שעשית קורס של שנה – תשקיע בתחום החדש, תלמד, תרכוש ניסיון", אומרת שקד. בנוסף, השינוי ההדרגתי עדיף במידת האפשר על השינוי הקיצוני. "ייראה לי מאוד מפתיע למשל שאדם למד משפטים, השקיע שלוש שנים, עשה סטאז' ועבד כמה שנים במקצוע ואז הוא מודע שהוא לא מתכוון להסתכל לכיוון הזה של משפטים לחלוטין. הוא היה צריך לזהות את זה מוקדם יותר", אומרת שקד. כמו כן, הסיכוי למצוא תפקיד שהולם את ההשכלה ורמות השכר במעבר הדרגתי הוא רב יותר. כך לדוגמא, אותו עורך דין יכול לעבור לעולם הכלכלה, להשתמש בידע שלו מדיני חוזים ולעבור לארגון כמו מטה של בית חולים או חברת הייטק בתור כלכלן, היא אומרת.

 

מכיוון ששינויי קריירה הופכים למקובלים יותר, משך שנות התעסוקה גדל ויש יותר רצון למימוש והגשמה מקצועית, השאלה הופכת פחות מ"האם לעשות שינוי קריירה" ל-"מתי נכון לעשות שינוי". התשובה לכך היא כמובן לא חד משמעית אך ככלל אצבע צריך לבדוק מהו מצב הקריירה שלכם – האם אתם בנסיקה? בסטגנציה או דעיכה? במידה ואתם מתקדמים עדיף לא לעצור את המומנטום ולדחות את ביצוע השינוי. במידה ואתם מרגישים שאין לכם לאן להתקדם בקריירה הנוכחית, יכול להיות שהגיעה העת לשינוי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x