כשיגיע בג"ץ ההסדרה, סולברג חייב להיות בהרכב
כאשר התבררו בבג"ץ העתירות נגד מתווה הגז, הגיע ראש הממשלה בנימין נתניהו בכבודו ובעצמו לאולם ג' של בית המשפט העליון כדי לשכנע אישית את השופטים בחשיבות הכלכלית, החברתית, הגיאו־פוליטית והאינטרנציונלית של המתווה. תרשו לי להמר שלא נזכה לראות את רה"מנו מתייצב שוב כדי להילחם כארי על חוק ההסדרה. ולמה? כי הוא מתנגד לו.
1
משפט פוטר מאחריות
מצביעים בעד, מתפללים להמתה של בג"ץ
האם ממשלת ישראל העבירה חוק שראש הממשלה, שר הביטחון, שרים וח"כים שהצביעו בעדו בעצם מתנגדים לו? במערכת הפוליטית יש קונצנזוס מרשים לטובת תשובה חיובית. בנוסף, דווח שמשרד החוץ מתדרך ומרגיע שגרירים ודיפלומטים זרים כי חוק ההסדרה אינו סופי ובג"ץ צפוי להמיתו. ולכך יש להוסיף את הידיעה של אמנון אברמוביץ' שלפיה היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שוקל להתנגד בבג"ץ, בעצמו או באמצעות נציגו. להערכתי, סיפור כזה לא היה יוצא אלמלא תואם הרעיון עם נתניהו, שאולי אפילו עודד את היועץ ואמר לו: "לך, אביחי, לבג"ץ, ותוודא שהשופטים יפטרו אותי מהצרה הזו".
2
בג"ץ מפסיד תמיד
גם מוציא את הערמונים מהאש וגם אוכל את הפירות הבאושים
רבים השתעשעו ברעיון שלא להגיש כלל עתירה לבג"ץ ולגרום לממשלה לקצור את הסופה שזרעה. מפלגת העבודה, למשל, הודיעה בבוקר רביעי שעבר כי לא תעתור נגד החוק, אך כבר באותו הערב הוגשה עתירה בידי ארגון עדאללה בשם הרשות הפלסטינית. המלאכה כפוית הטובה לא תיחסך כנראה משופטי בג"ץ, שגם נדרשים להוציא את הערמונים מהאש שהבעירה הממשלה וגם לאכול את הפירות הבאושים. אם יפסלו את החוק יחטפו מקיצוני הימין, ואם יכשירו יחטפו מנוטרי שלטון החוק.
3
התחסדות הבריונים
שלא יעבדו עלינו עם ההתחשבות בפלסטינים
עו"ד יהושע שופמן, בכיר לשעבר בפרקליטות, היטיב להגדיר את חוק ההסדרה כמגלם את מידת הרשעות הידועה: "שלי – שלי, שלך – שלי'". אל מול דברים אלה כדאי לקרוא את המשפט הפותח בדברי ההסבר של הצעת החוק: "חוק זה בא לתקן עוול כפול — עוול עם אלפי משפחות, תושבי מספר יישובים ביהודה ושומרון ... ועוול עם בעלי המקרקעין שעליהם הוקמו בתי אותן משפחות או יורשיהם, אשר זכאים לפיצוי בעד אדמותיהם ועד כה טרם קיבלוהו". כל כך אופייני לגלגול העיניים המתחסד שמתלווה לבריונות הגזלנית. אנחנו כאן בשביל להיטיב עם הפלסטינים. אנחנו נעביר את הזקנה. ואם צריך, אפילו נחוקק חוק שיעביר אותה. את הכביש וגם מביתה.
4
ערך השופט המתנחל
למה חשוב שנעם סולברג יהיה בהרכב
מנדלבליט יוצא בסיפור הזה כגבר־גבר, כנלחם ללא חת נגד חוק אנטי־חוקתי שנוגד את המשפט הבינלאומי, שמסכן את ישראל בעולם, שחורג מסמכויות הכנסת, שמנוגד לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. עמדת היועץ מקלה מאוד על שופטי הבג"ץ, אף שגם בלעדיו לא יתקשו להגיע למסקנה על פסלות החוק. וכאן טמונה הבשורה המנחמת: מבחינה משפטית מדובר בהתלבטות קלה עד לא קיימת. לשופטים קל לחיות עם ביקורת קשה, כל עוד הם משוכנעים בצדקת החלטתם, ובמובן זה חוק ההסדרה בהחלט בא לקראתם.
ולסיום בקשה: אינני יודע באיזה הרכב יידונו העתירות נגד חוק ההסדרה, אבל בהרכב חייב להיות השופט הדתי (והמתנחל) נעם סולברג. להנמקותיו יהיה משקל רב וערך מוסף ציבורי חשוב בפסק הדין הצפוי.