בלעדי לכלכליסט
הלמבורגיני בדרך? התיקון שיאפשר יבוא רכבי יוקרה
כיום לא ניתן לייבא רכבי־על ביבוא מקביל בשל הרף הנדרש מהדילר בחו"ל. משרד התחבורה בוחן שינוי
משרד התחבורה מקדם בימים אלה שינוי בחוק רישוי רכב שמטרתו היא לאפשר יבוא מקביל מסודר של רכבים יוקרתיים במיוחד. מדובר ברכבים מהדגמים היקרים ביותר בעולם, כך נודע ל"כלכליסט".
- איילון מוטורס לא לבד: כל יבואני הרכב המקבילים חשודים בעבירות פליליות
- השינויים בשוק הרכב: היבואנים ינסו למכור כמה שיותר עד סוף 2016
- היבוא המקביל חוזר: מכוניות טויוטה בדרך
בשנה שעברה נכנס לתוקף חוק רישוי רכב המסדיר את מעמדם של יבואני רכב בישראל. בין היתר קובע חוק זה כי לצד יבואני הרכב הוותיקים, הרוכשים את המכוניות ישירות מיצרן הרכב, יפעלו גם יבואני רכב מקבילים, כלומר יבואנים שאינם רוכשים את הרכב מן היצרן, אלא מ"דילר", כלומר סוכן הפועל בחו"ל.
אלא שכאן נוצרה בעיה: לצד יבואנים מקבילים פוטנציאליים המעוניינים להביא מכוניות מדגמים עממיים כגון טויוטה פנו אל משרד התחבורה גם יבואני רכב מקבילים המעוניינים דווקא ביבוא מסחרי של מכוניות שאינן עממיות כלל. מדובר במכוניות מדגמי היוקרה הבכירים ביותר בעולם כגון בנטלי, רולס רויס ופרארי. למרות שורה ארוכה של הבטחות ומגעים, יבואני הרכב הוותיקים נמנעים מיבוא של חלק ניכר מתוצרת יצרני מכוניות היוקרה, בעיקר בשל סכומי העתק הנדרשים לפתיחת מערך שיווק ושירות העומד בדרישותיהם הדקדקניות של היצרנים, מה שבפועל מותיר את הזירה פתוחה ליבואנים מקבילים לפעול ללא הפרעה.
אלא שבחוק רישוי רכב קיים סעיף הנוגע ליבואנים מקבילים המיועד להבטיח את מהימנותו של הדילר אשר מספק את המכוניות לסוכן הישראלי. לפי לשון החוק , הדילר חייב להיות כזה שמכר לפחות 1,500 מכוניות מדגם מסוים בשנה שקדמה לקבלת זיכיון היבוא לישראל. כלומר, אם אדם מעוניין לייבא מכוניות ניסאן מדילר מסוים, בשנה שלפני קבלת הרישיון היה על הדילר למכור לפחות 1,500 מכוניות ניסאן, מה שמבטיח כי מדובר בגוף מהימן הנהנה מחוסן כלכלי.
אבל בניגוד למכוניות מדגמים עממיים, דילרים של מכוניות־על אינם מוכרים 1,500 מכוניות בשנה, לנוכח העובדה שהם מייצגים יצרנים שמייצרים בשנה כמה אלפי מכוניות בלבד. כך לדוגמה רולס רויס הבריטית מכרה בכל שנת 2016 רק 4,011 מכוניות. כלומר לא ייתכן מצב שבו אפילו סוכן רולס רויס המצליח ביותר בעולם הצליח למכור 1,500 מכוניות. משום שכך, במשרד התחבורה הוחלט לבחון אפשרות לשנות את המכסה הנדרשת ליבוא של רכבי יוקרה קיצוניים ורכבי־על.
ממשרד התחבורה לא התקבלה תגובה.