בנק ישראל מתריע מפני סיכונים פיננסים בשוק כלי הרכב
בבנק המרכזי חוששים מירידה חדה ובלתי צפויה במחירם של כלי הרכב - שמשמשים כביטחונות למימון הפעילות בתחום; המערכת הפיננסית בישראל חשופה לענף זה בהיקף של כ-40 מיליארד שקל
העלייה בשיעור שחיקת שווי כלי הרכב מיד שנייה בשנים האחרונות, כמו גם העלייה שנרשמה במכירות כלי הרכב החדשים – מושכים תשומת לב גוברת מצידו של בנק ישראל. מדובר בתמונת מצב מורכבת מעט, הן כלפי השחקניות בענף והן כלפי הבנקים. הבנקים מספקים הלוואות לרוכשי הרכבים וגם מעמידים מסגרות אשראי והלוואות לחברות הליסינג וליבואניות כלי הרכב.
- בועת האשראי הצרכני ממשיכה להתנפח: יתרת החוב של משקי הבית גדלה בכ-1.3% ברבעון הראשון
- האוצר: בישראל יש 350 אלף רכבים צמודים, 78% מבעלי הרכב גברים
- פלוג: הבנקים צריכים להפנים את הסיכון של הגידול בהלוואות לציבור
יבואניות כלי הרכב מעמידות אף הן אשראי לציבור, ומאפשרות לו בכך לזכות באשראי נוסף לתקופה ארוכה, גם על רקע הריבית הנמוכה השוררת במשק. במצב הזה, ציבור מסויים מרוכשי הרכבים מקבל אשראי מעבר למסגרת האשראי שהבנק או חברת כרטיסי האשראי היו מוכנים להעמיד לו.
"הסיכון בשוק נשקף מירידה חדה ובלתי צפויה במחירם של כלי הרכב, כיוון שהם משמשים ביטחונות למימון הפעילות בתחום, הן בקרב משקי הבית והן בקרב החברות עצמן", כך נכתב במסמך שהפיץ היום (ב') בנק ישראל, המהווה קטע מדו"ח היציבות הפיננסית שמפרסם בנק ישראל אחת לחצי שנה, ויפורסם במלואו בקרוב.
המערכת הפיננסית בישראל חשופה לענף זה בהיקף של כ-40 מיליארד שקל (נכון לרבעון השלישי של 2016) באמצעות העמדת אשראי והלוואות למשקי הבית ולחברות הפועלות בענף (חברות ליסינג) - ועל ידי החזקה ישירה בני"ע שלהן.
החשיפה מהווה חלק קטן מסך הנכסים של המערכת הבנקאית, ושל הגופים המוסדיים אך היא חלק משמעותי ביתרות האשראי של חברות כרטיסי האשראי. ביחס למערכת הבנקאית, היקף האשראי הצרכני כנגד כלי רכב משועבדים ברבעון ה3 של 2016 עמד על 9.5 מיליארד שקל – שהם 7.1% מיתרת האשראי הצרכני.
בסקטור העסקי, האשראי לשחקניות בענף הגיע כמעט ל-25 מיליארד שקל, שהם 6.3% מיתרת האשראי למגזר זה. מדובר בעלייה של 0.5% לעומת בתקופה המקבילה אשתקד - 5.8%. אצל הגופים המוסדיים ההחזקה הישירה בחברות בענף מסתכמת (נכון לסוף רבעון השלישי) ב-2.2 מיליארד שקל – 0.17% מסך החזקותיהם.
בתקופה המקבילה ב-2015 עמד הנתון על 0.14%. חשיפה נוספת למוסדיים היא הלוואות שהם מעמידים לחברות בענף הרכב. אלו הסתכמו ב-1.2 מיליארד שקל לעומת 674 מיליון שקל בתקופה המקבילה.
חברות כרטיסי האשראי חשופות מבחינת תיק האשראי שלהן (נכון לרבעון 3 של 2016) היקף חשיפה של 20% מתיק האשראי, זאת לעומת 22% בתקופה המקבילה. בניגוד למערכת הבנקאית ולמוסדיים, אומנם נרשמה ירידה, אך מנגד נתח החשיפה היחסי הוא גבוה פי כמה וכמה.
תשומת הלב הגוברת ביחס לסיכונים הטמונים נעשית על רקע העובדה שבשנים האחרונות ניכרת עלייה מתמדת במכירת כלי רכב חדשים בישראל. לפי איגוד יבואני הרכב, בשנת 2016 נמכרו 286,728 מכוניות פרטיות חדשות, מספר גבוה ביותר מ-12% מהנתון המקביל לשנת 2015. עיקר החשש הוא שהיצע גדול יוזיל את המחיר ולכן יקטין את שווי הביטחונות.
יש לציין כי בהתאם לנתוני החודשים הראשונים של 2017 משתקפת דווקא מגמה הפוכה ביחס לייבוא כלי רכב, שנעוצה בשינויים בנוסחת המיסוי הירוק שהביאו לייבוא מוגבר בדצמבר 2016, טרם כניסת השינוי לתוקף.
החשש בהקשר זה הוא ששווי הבטוחות יקטן מתחת לשווי החזוי שרואים לנגד עיניהם מעמידי האשראי. במילים פשוטות הכוונה שספק אשראי שמקבל בטוחה של כלי רכב, כבר לוקח בחשבון בתמחור מחיר ההלוואה והיקפה את ירידת השווי העתידית של הרכב, אולם החשש הוא לירידת שווי נוספת מעבר לזו שצופה ספק האשראי.
היבט נוסף בהקשר זה הוא כי בהתקיים תנאים קיצוניים של מיתון ואבטלה, כושר ההחזר ויכולת העמידה בתשלומים של הלווים תיפגע, זו תביא לרצון למימוש הבטוחות, שיגרור הצפה בהיצע, וירידה של הבטוחות, בדומה למנגנון ירידת שווי הדירות שאפיין את משבר הסאב-פריים ב 2008.