מדד הדמוקרטיה: 60% מהישראלים סבורים כי לא יוכלו לפרנס את עצמם בגיל הזיקנה
מהפרויקט שנערך זו השנה ה-15 על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה עולה כי 57% מהישראלים סבורים כי ישראל אינה דמוקרטיה אמיתית וכי 80% מאמינים שהפוליטיקאים דואגים לאינטרסים שלהם יותר מאשר לאלו של הציבור
57% מהישראלים, סבורים שישראל היא לא דמוקרטיה אמיתית, משום שקבוצה קטנה של עשירים משפיעים על השלטון המקבל החלטות לטובתם על חשבון האנשים הפשוטים. 53% סבורים, שאי אפשר לסמוך על המדינה שתעזור לאזרחים בעת צרה ו-60% סבורים שהפערים הגדולים בהכנסות פוגעים באופייה הדמוקרטי של המדינה. כך עולה ממדד הדמוקרטיה לשנת 2017 שהגיש הבוקר (ג') נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, יוחנן פלסנר, לנשיא המדינה ראובן ריבלין. פרויקט מדד הדמוקרטיה נערך זו השנה ה-15 על ידי צוות המחקר של מרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה בראשות פרופ' תמר הרמן.
- דו"ח המבקר על הטיפול בקשישים הסיעודיים: המצב חמור אבל עוד יהיה הרבה יותר גרוע
- מחקר: בשוק העבודה בישראל נוצרו קאסטות
- בנק ישראל על חובות משקי הבית: "בהשוואה בינלאומית אנחנו במקום נמוך"
56% אומרים שהחיים בישראל קשים יותר מאשר ברוב מדינות המערב. מחצית סבורים שעבודה קשה אינה מבטיחה הצלחה כלכלית ו-36% דיווחו שההכנסות בישראל לא מספיקות בכדי לכסות את הוצאות משק הבית שלהם. 60% מהנסקרים, הביעו דאגה שלא יוכלו בעתיד לתמוך כלכלית בילדיהם ו-56% מוטרדים מכך שלא יוכלו להתקיים בכבוד כשיזדקנו.
חברי הכנסת מקבלים במדד כמידי שנה הערכה נמוכה במיוחד מהציבור. 68% מאזרחי המדינה סבורים שהם אינם עובדים קשה ואינם מבצעים את תפקידם, 80%
סבורים שהפוליטקאים דואגים לאינטרסים של עצמם יותר מאשר לאינטרס של ציבור בוחריהם ו-65% סבורים שהם מנותקים מהבעיות ומהצרכים של העם. 50% מהישראלים גם מרגישים, שאין כיום בישראל מפלגה המייצגת את השקפותיהם (לעומת 47% שסבורים הפוך).
רק 29% מהציבור נותן אמון בממשלה;26% בכנסת ו-15% במפלגות. שני המוסדות הנוספים המדורגים בתחתית סולם אמון הציבור, הם התקשורת ש-28% מהישראלים נותנים בה אמון והרבנות הראשית שרק 20% נותנים בה אמון. במוסדות אחרים כמו צה"ל (81% בקרב כלל הציבור ו-88% בקרב היהודים), נשיא המדינה (65%), בית המשפט העליון (56%) והמשטרה (40%) נרשם אמון גבוה יותר.