בית הדין הרבני חייב אשה בוגדת להחזיר להורי בעלה מתנות שקיבלה
בפסק דינו של בית הדין הגדול בירושלים נקבע כי האשה מורדת, ולכן היא חויבה להחזיר להורי בעלה מתנות שקיבלה למימון רכישת דירה
פסק דין שהתקבל בשבוע שעבר בבית הדין הרבני הגדול בירושלים קובע, כי אישה מורדת שקיבלה מתנות מהוריו של הבעל תיאלץ להחזירן לאחר שהוכח כי בגדה בו.
"ידע גם ידע כל מי שמתכוון למרוד בבן או בת זוגו שלא יקבל מתנה שניתנה במסגרת חיי הנישואין מבן זוגו שנתן לו על דעת חיים משותפים ללא מרידה", נכתב בפסק הדין.
- ביהמ”ש: חייבי מזונות רשאים לצאת מהארץ
- השופטים שלחו את הגרוש לחפש עבודה
- בת זוג של איש עסקים מוכר תבעה 20 מיליון שקל אך לא תקבל דבר
פסק הדין של בית הדין הרבני הגדול מקבל למעשה ערעור שהוגש על פסיקה של בית הדין הרבני האזורי ברחובות. מדובר בבני זוג שנישאו בשנת 1995 והתגרשו בשנת 2015 ולהם 4 ילדים.
בסוף שנת 2012 הגיש הגבר את תביעת הגירושים ובה טען כי בת הזוג בוגדת בו עם גבר זר. בתביעתו דרש להכריז על האישה כמורדת לאור התנהגותה, הכוללת זניחת התא המשפחתי לטובת בילויים בלילות עם גבר והתעלמות ממנו ומהילדים.
לאחר 4 שנות התדיינות, קבע בית הדין הרבני האזורי כי האישה מורדת וכי הפסידה את כתובתה וזאת מאחר שהוכח כי בגדה בבעלה. "שנים רבות הנני מכהן דיין בבית הדין ולא נתקלתי במרידה כזאת", תיאר זאת אב בית הדין האזורי בפסק דינו.
מאחר ופסק הדין קבע כי היא מורדת הוחלט כי עליה להשיב מתנות שקיבלה מהחם שלה, אבי החתן, במהלך ימי הנישואים, ובעיקר את חלקה בדירה שרכשו מכספו.
"גרושתי מורדת בזנות מהסוג הגרוע ביותר"
האישה ערערה על פסק הדין לבית הדין הרבני הגדול וטענה כי זה שגה כשקבע כי היא מורדת המפסידה מתנות שניתנו לה על ידי חמה.
לדבריה, הגרוש שלה הוא זה שדרש להתגרש ללא עילה מוצדקת והיא הסכימה לכך. לשיטתה הוא עזב את הבית מיוזמתו לאחר שנהג באלימות כלפיה ופחד שהיא תגיש נגדו תלונות וכן בגד בה עם אישה אחרת.
עוד טענה כי אין לבית הדין סמכות לדון בחלוקת הרכוש על פי דין תורה ובניגוד לחוק יחסי ממון. לחילופין ביקשה לקבוע כי היא זכאית למחצית הבית, למחצית הכספי המשותפים ולאיזון משאבים על פי חוק.
מנגד טען הגבר כי גרושתו היא מורדת "בזנות מהסוג הגרוע ביותר". לטענתו, תקופה לפני שפתח את תיק התביעה לגירושים הוא ביקש ממנה לשתף עמו פעולה למען שלום בית אולם היא סירבה, ו"זנחה אותו ואת הילדים לטובת בילויים עם גבר זר".
עוד הוסיף כי מעשה כה חמור של בגידה עם גבר זר בבית שנרכש על ידי אביו תוך כדי מרידה מצדיק החזרת המתנה שניתנה מאביו.
מהי הגדרת אישה מורדת?
"לפנינו מקרה עגום של תא משפחתי שהתפרק תוך כדי הטחת האשמות הדדיות קשות שחלקן לא הוכח וחלקן הוכח". לפי בית הדין האזורי הוכח כי האישה החליפה מנעול והכניסה גבר זר לבית כארבעה חודשים, לפי הודאתה, לאחר פתיחת תיק התביעה וכי היא "חיה עמו בניגוד למעשה בית דין".
"אין חולק שקשרים כה עמוקים עם גבר אינם מתחילים בפתע פתאום", כתבו הרבנים בפסק הדין. "בית הדין בתוך עמו יושב, ובחברה בת ימינו החשופה למתירנות יש יותר מרגליים לדבר שהאישה החלה את הקשרים עם הגבר (ואולי עם גברים) חודשים מספר לפני שהעזה להכניסו לבית".
לפי פסק הדין, הגדרת מורדת היא, אישה שאינה מעוניינת להמשיך את מערכת הנישואים עם הבעל וזה יכול להיות באמצעות חיים משותפים עם גבר זר. בנוסף, דירה לצורך מגורים שניתנת במתנה לאישה על ידי הבעל חוזרת אליו בעת מרידתה כשאין הבדל בין מתנות שנותן בעל לאישה או מתנות שנותן אביו או קרובו.
"עליה להחזיר את המתנות שקיבלה מהחם"
בית הדין הרבני הגדול, בהרכב הרבנים יעקב זמיר, מימון נהרי וציון לוז-אילוז, קיבל את עמדת בית הדין האזורי וקבע כי אכן מדובר באישה מורדת וככזו, על פי ההלכה, עליה להחזיר את המתנות שקיבלה מהחם – כלומר את הכסף לרכישת הדירה. כך נקבע כי האישה תקבל משוויו של הבית רק 16.5% והגבר יקבל 84.5% כשמתוך הסכום שתקבל האישה יש להפחית דמי שכירות של כל התקופה שבה חייה בבית עם הגבר הזר.
"ידע גם ידע כל מי שמתכוון למרוד בבן או בת זוגו שלא יקבל מתנה שניתנה במסגרת חיי הנישואין מבן/ת זוגו שנתן לו על דעת חיים משותפים ללא מרידה", נכתב עוד בפסק הדין, "המתנה ניתנה כל עוד לא הייתה מרידה במערכת הנישואין והמורד/ת לא יעלה בידו זממן ויצא עם רכוש שניתן לו כמתנה לבן/ת זוג זר עמו בחר/ה כדי לחלוק את חייו החדשים, בגדר של 'ונתנו לאחרים חילם'". לפי בית הדין, כל דרך אחרת "כמוה כעידוד לפירוק התא המשפחתי ופירוק החברה הישראלית מערכים בסיסיים של צדר ויושר. יש בה פגיעה מהותית בזכויות הבסיסיות ביותר של נותן מתנה במערכת נישואין".
הרבנים הוסיפו: "קשר ישיר יש בין הציווי של 'לא תחמוד בית רעך' לבין הציווי 'לא תחמוד אשת רעך' והוא שלא יחשוב איש לחמור בית רענן באמצעות חמדה של אשת רעהו כדי לעשוק את נכסיו של רעהו. יש כאן רעיון מוסרי הטמון בדיברה זו שלא ניתן לגזול ממון של חברו באמצעות חמדת אשת רעהו והוא הדין וגם להיפך".
הבעל לשעבר מיוצג על ידי עו"ד דוד טובול וגרושתו מיוצגת על ידי עו"ד עזרא אשרי.