פרשנות
הגזירות החדשות: לכבות שריפה עם רובה מים
תוכנית הקיצוצים והגזירות של משרד האוצר שפורסמה היום היא צעד הכרחי, אך רחוק מלהספיק; הגירעון אמנם נשמר מתחת ל-4%, אך הדבר לא פותר את הבעיה האמיתית: הבור התקציבי בסך 26 מיליארד שקל שיהיה צורך לסגור בתקציב 2020
תוכנית הקיצוצים שפרסם היום (ה') משרד האוצר היא צעד הכרחי וכואב אך רחוק מלהספיק.
- ליידרמן מזהיר: בקצב הזה - הגירעון הממשלתי יחצה את ה-4% בשנת 2020
- הציבור מתבקש לסייע בחיפושים אחר שר האוצר
- פקידי האוצר רוצים לקצץ בהטבות המס לקרנות ההשתלמות
לכאורה אין שום הכרח לבצע את הצעדים הללו - קיצוץ רוחבי, העלאת מס על רכבים היברדיים וחשמליים יקרים ועל חומרים המשמשים את התעשייה - כבר עכשיו, שלא במסגרת תקציב. משרד האוצר היה יכול לחכות לתקציב 2020. אבל הפקידות במשרד הבינה שאם לא ישימו ברקס עכשיו להשתוללות, הגירעון הוא יגיע ל-4%. זה הפחיד כנראה גם את שר האוצר משה כחלון ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלא ששים לקצץ בתקופת בחירות, אבל גם לא רוצים להיות חתומים על גירעון חריג בהיקפו רגע לפניהן.
הסיבה לגירעון ברורה: ההכנסות נמוכות יותר ממה שהעריכו בעת אישור התקציב אי שם לפני יותר משנה, ואף נמוכות יותר ממה שהעריכו באוצר בינואר האחרון. וגם הוצאות הממשלה ממשיכות להיות גבוהות באופן חריג לאור הרחבות שנעשו בשנים האחרונות. ולכן הפתרון בהתאם: צריך לקצץ וצריך למצוא עוד הכנסות. אלא שהמהלך הזה כמעט סמנטי. הוא שומר את הגירעון מתחת ל-4%. ולא פותר את הבעיה - הבור האדיר בתקציב המדינה לשנת 2020 בסך 26 מיליארד שקל.
את הבעיה שיצרו נתניהו וכחלון של ממשלת 2015, יצטרכו לפתור, ככל הנראה, כחלון ונתניהו של ממשלת 2020. בינתיים לפחות לא נעשו מהלכים אמיצים, אלה לא אפשריים בתקופת בחירות, ובלאו הכי לא ראינו מצידם של כחלון ונתניהו רמז למהלך כזה בכל השנים שקדמו לבחירות. קיצוץ רוחבי הוא פתרון קל, לוקחים לכולם קצת. פה תוכנית חינוך נסגרת, שם מקצצים בתקן או שניים של עובדת סוציאלית, וכמעט אף אחד לא שם לב. גם להכביד את המיסוי על רכבים, זה יחסית קל. כשהמס גם כך כל כך גבוה ומורכב לחישוב עם ההטבות השונות, ההכבדה לא מורגשת ביום יום. למרות שהתלות של המדינה ברכישות הרכבים שלנו רק הולכת ומעמיקה.
גם הפעם, כמו בשנים קודמות שולפים באוצר טריקים חד פעמיים: מיליארד שקל מחברות הביטוח עבור ביטוח לאומי ו-150 מיליון שקל ממפעל הפיס. אם המהלכים המשלימים שיידרשו לסגירת הבור בתקציב 2020, יהיו כמו אלו, זמניים וקטנים, הדבר יהיה פשוט בבחינת דחיית הבעיה עם הצמדה וריבית. כדי לסגור באמת את הבור שיצרו, נתניהו וכחלון יידרשו להפשיל שרוולים ולקבל החלטות קשות, להביא להתייעלות אמיתית, כמו למשל סגירת משרדי ממשלה ושימוש יעיל יותר בתקציב הקיים. הדוגמה הבולטת ביותר לכך שהפתרון עדיין רחוק היא, איך לא, תוכנית הצהרונים. אמנם אתמול נתניהו וכחלון הודיעו כי הבעיה נפתרה, הם רק שכחו לציין שהפתרון גם הוא זמני. עד 2020. עוד שנה אחת. ואז תיפתח הסאגה המגוחכת מחדש.