ממשלה זמנית, נזק קבוע
הדיון המזלזל בגירעון שהתנהל בישיבת הממשלה בשבוע שעבר ממחיש עד כמה מסוכן המצב הפוליטי הנוכחי של ממשלת מעבר אינסופית, שבה רה"מ והשרים גם לא מתעניינים בעתיד של המדינה וגם לא מוכנים לקחת שום אחריות על מעשי העבר
בישיבת ממשלה שהתקיימה בשבוע שעבר דנו השרים במצב הכלכלי של מדינת ישראל, ובפרט בגירעון המשתולל. אבל דיון זו מילה מחמיאה מדי לתיאור הזלזול וחוסר העניין של הנוכחים בתחזית של משרד האוצר שלפיה ישראל צועדת לקראת בור תקציבי בהיקף של 30 מיליארד שקל, או 4% מהתקציב.
- נתניהו בישיבת הממשלה: "יעד הגירעון בשנה הבאה יהיה 3%-3.3%"
- יש מינוס? אז נגדיל את המסגרת: מופע האימים הכלכלי של נתניהו וכחלון
- האוצר מזהיר: הגירעון עלול לחצות את רף ה-4% בשנה הבאה
הזלזול הזה, הבריחה מאחריות, באה לידי ביטוי בכך שהשרים סירבו לקבל את תחזית האוצר. לא מדובר בתחזית שנויה במחלוקת. גם בנק ישראל רואה עין בעין עם משרד האוצר, ומשרד ראש הממשלה לא מציע תחזית אחרת משלו. ועדיין, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושריו סירבו לאשר את התחזית, משום שגירעון של 4% הוא גבוה מדי.
לדברי גורמים שהשתתפו בדיון, שר האוצר משה כחלון שמתאדה לאט לאט מהתפקיד, לא בדיוק קפץ לקחת אחריות. הוא כן ציין שהוא לא רצה לפרסם את הנתונים, אך היועצים המשפטיים לא אפשרו לו. באשר לנתניהו, כל מה שהיה לו חשוב זה להבהיר לאחר הדיון הוא שלא יהיו העלאות מסים אחרי הבחירות.
משמעות ההבטחה הזו היא קיצוצים ענקיים בתקציבי משרדי הממשלה, גם כדי לרסן את הגירעון ולו במעט, וגם בעקבות הגדלת תשלומי הריבית שמתנפחים ככל שהחוב הממשלתי מעמיק. איך זה מתכנס עם הרצון של נתניהו להוסיף עוד מיליארדי שקלים לתצקיב הביטחון? תשאלו אותו אחרי הבחירות.
ומילא זה, הדיון נקטע באיבו, בטענה התמוהה שנתניהו צריך ללכת. תמוהה כי הוא זה שמכתיב את לוחות הזמנים מלכתחילה. אפשר היה להמשיך בדיון החשוב הזה בישיבת הממשלה שתתקיים היום, אבל הנושא לא נמצא על סדר היום.
היעדר המשך הדיון ממחיש עד כמה מסוכן המצב הפוליטי הנוכחי, של ממשלת מעבר אינסופית, שבה ראש הממשלה והשרים - כולל שר האוצר - גם לא מתעניינים בעתיד של המדינה וגם לא מוכנים לקחת שום אחריות על מעשי העבר.