הח"כים נדרשים לשמור על ישראל כמדינה דמוקרטית
גם אם תוקם מחר ועדה מסדרת, לא ברור אם ועדת חוץ וביטחון תאשר את תקנות החירום המאפשרות לשב"כ לעקוב אחר אזרחים עד יום שלישי בצהריים, לפי הוראת בג"ץ. הקמת ועדות הכנסת דחופה לאין שיעור, ובעיקר ועדות הבריאות, העבודה והרווחה והחינוך
120 חברי הכנסת, שהושבעו בשבוע שעבר, טרם החלו בעבודה מעשית עקב החלטתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לא לכנס את המליאה. אותם חברי כנסת יצטרכו להכריע השבוע כיצד הם פועלים לשמירה על ישראל כמדינה דמוקרטית. עליהם לגבש תוכנית לביסוס מעמדה של הכנסת ולהגברת הפיקוח הפרלמנטרי על הממשלה.
- ביום ראשון - דיון בבג"ץ בעתירות נגד אדלשטיין: "מונע את כינוס הכנסת בניגוד לדין"
- משבר ועדות הכנסת: כחול לבן דחתה את הצעת הליכוד
- חיות: "נשקול צו שיחייב הכנסת להקים ועדות עד שני - אחרת יבוטלו תקנות החירום"
ביום רביעי שעבר נעל אדלשטיין את מליאת הכנסת, עקב אי הסכמות בין הליכוד לכחול לבן על הרכב הוועדה המסדרת. גוש הימין, שמהווה מיעוט עם 59 חברי כנסת בבית המחוקקים, גבר, בסיועו של אדלשטיין, על גוש המרכז־שמאל, שלהם רוב של 61 חברי כנסת.
בימים הקרובים יתברר האם עריצות המיעוט בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו תגבר על עמדת הרוב. לאחר המחאה הציבורית בסוף השבוע נגד הפגיעה בדמוקרטיה, שכללה תהלוכת רכבים של מאות נהגים לכנסת, וכשברקע העתירות לבג"ץ שיידונו היום אחר הצהריים נגד שיתוק הכנסת, נאלץ אדלשטיין להודיע שיעלה מחר על סדר יומה של המליאה את הקמת הוועדה המסדרת.
חברי הכנסת יידרשו לבחור מחר בין שתי הצעות: הצעת כחול לבן להקמת ועדה מסדרת בת 17 חברים שבה יש רוב לגוש המרכז־שמאל, לעומת הצעת הליכוד להקמת ועדה בת 9 חברים עם רוב של 5 חברי כנסת לכחול לבן. בכחול לבן כבר דחו את הצעת הליכוד, שהוצגה להם על ידי יו"ר הסיעה ח"כ מיקי זוהר, מאחר שנלווה לה מחיר שערורייתי: התחייבות לא לחוקק חוקים פוליטיים ופרסונליים נגד נתניהו, דוגמת החוק האוסר על כהונת ראש ממשלה שהוגש כנגדו כתב אישום.
מבחינה פרוצדורלית, הדיון וההצבעה במליאה צפויים להיות ארוכים בשל ההגבלות על אופן ההתכנסות. ההצבעות ייערכו בסבבים של כמה חברי כנסת בכל פעם. שני שרים ושני ח"כים נמצאים בבידוד לאחר שנפגשו עם שי חג'ג', יו"ר מרכז המועצות האזוריות, שחלה בקורונה. מדובר באריה דרעי מש"ס וצחי הנגבי מהליכוד. מגוש המרכז־שמאל ‑ רם בן ברק ואלון שוסטר מכחול לבן. מאחר שמדובר בשני חברי כנסת מכל גוש, הם יכולים להתקזז בהצבעה.
השעון מתקתק
לאחר הקמת הוועדה המסדרת, שבראשה עתיד לעמוד יו"ר סיעת כחול לבן אבי ניסנקורן, היא צפויה להתכנס מחר בלילה או בשלישי בבוקר לטובת הקמת ועדת כספים זמנית וכן ועדת חוץ וביטחון זמנית. לאחר שהוועדה המסדרת תאשר את הרכב שתי הוועדות האלה, תימסר הודעה על כך למליאה.
אדלשטיין יוכל מחר בלילה להכריז על הפסקה בישיבת המליאה עד שניסנקורן יכנס את הוועדה המסדרת ויחזור למליאה עם הודעה על הרכב שתי הוועדות החדשות. כך יהיה ניתן לכנס את ועדת חוץ וביטחון כבר ביום שלישי בבוקר.
אם התהליך של הקמת הוועדות לא יסתיים עד מחר בלילה, הוא יידחה ליום שלישי בשעה 16:00. תרחיש כזה לא יעמוד בדד־ליין שהעמיד בג"ץ, שקבע כי "אם הוועדות הרלבנטיות לא יוקמו עד יום שלישי ב־12:00 כדי לפקח על תקנות החירום שמאפשרות מעקב דיגיטלי אחר אזרחים, לא יוכל שב"כ לעשות שימוש במידע, מאותו המועד ועד להחלטה אחרת. תקנות השב"כ יופעלו בשלב זה עד יום שלישי ב־12:00 אך ורק לצורך איתור מי ששהו בסביבת חולים שנדבקו בנגיף הקורונה".
לפי התקנות, השב"כ מקבל פרטים של חולים מאומתים ממשרד הבריאות ומאתר באמצעים דיגיטליים מי היו ליד החולה בשבועיים שלפני הגילוי על הידבקותו. בהתאם, משרד הבריאות שולח מסרון למי שהיה ליד החולה כדי שייכנס לבידוד.
מעבר לכך, בג"ץ הקפיא את תקנות המשטרה שהעניקו לה סמכות לפנות לחברות סלולר בלי צו בית משפט ולהוציא מהן מידע על כל מי שאמור להימצא בבידוד כדי לאכוף את ההנחיה.
לפי לוח הזמנים המסתמן, אם ועדת חוץ וביטחון, שבראשה יעמוד ח"כ גבי אשכנזי מכחול לבן, תוקם מחר בלילה, היא תוכל להתכנס ולדון בצווים רק ביום שלישי אחר הצהריים.
אשר לוועדת הכספים, בליכוד מבקשים שהיו"ר הנוכחי, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, ימשיך לעמוד בראשה. בנוסף לוועדות אלה, בכנסת מבקשים להקים גם ועדה מיוחדת שתפקח על פעולות הממשלה במהלך משבר הקורונה. אלא שהקמת ועדה כזו דורשת תחילה את אישור המליאה.
לנוכח משבר הקורונה, והשלכותיו על המדינה והמשק, מן הראוי להקים את כל ועדות הכנסת הכנסת כדי שידונו במצב. במיוחד נדרשות כעת ועדת העבודה והרווחה, שתטפל בעלייה הדרמטית במספר המובטלים, ועדת בריאות, וכן ועדת חינוך שתקבל החלטות לגבי סוגיית הלימודים מרחוק.
אדלשטיין מאבד פופולריות
התבצרותו של אדלשטיין בכיסאו, פוגמת בסיכוייו להיבחר לנשיא בקיץ הבא. המדובר בהצבעה חשאית במליאה שתוכרע, לפי הערכות, על חודו של קול. אדלשטיין נושא את עיניו למשרה, שאותה יפנה הנשיא המכהן ראובן (רובי) ריבלין. אדלשטיין קיווה שגם חלק מחברי הכנסת בגוש המרכז־שמאל וכן ח"כים מישראל ביתנו יתמכו בו, כפי שזכה אשתקד לתמיכה נרחבת במליאה בעד המשך כהונתו כיו"ר הכנסת.
ואולם, סירובו של אדלשטיין להעלות להצבעה במליאה את דרישת 61 הח"כים מגוש המרכז־שמאל להחלפתו, בנימוק שהדבר יפגע במאמצים להקמת
ממשלת אחדות, עוררה את זעמם של אותם ח"כים, שספק אם יבחרו בו לנשיאות בעתיד. בינתיים בג"ץ יידרש להכריע היום לגבי ארבע עתירות נגד אדלשטיין בעניין זה.
בכחול לבן רוצים לבחור לתפקיד היו"ר את ח"כ מאיר כהן מיש עתיד שמכהן כסגן יו"ר הכנסת. בליכוד חוששים שבחירתו לתפקיד של כהן תגרום להטיית הכנסת נגד נתניהו.
לנוכח התנהלותו של אדלשטיין, תובעים בכחול לבן את המשרה לנציגם. השאלה היא עד כמה יתעקש יו"ר כחול לבן בני גנץ בימים הקרובים על בחירתו של כהן.
אם גנץ יצטרף לממשלה בראשות נתניהו, קיימים סיכויים גבוהים לכך שכהן, אם ייבחר ליו"ר הכנסת, יכהן באופן תקדימי כנציג של האופוזיציה, לנוכח סירובו של יאיר לפיד לשבת בקואליציה עם נתניהו. כדי להדיח יו"ר שנבחר, יש צורך בתמיכה של 90 ח"כים, כך שהסיכוי להחליפות 90 ח"כים והסיכוי להחליפו במהלך הקדנציה לא גבוה.