בלעדי לכלכליסט
משרד הפנים פועל להוצאת נציגי הסביבה ממוסדות התכנון
מינהל התכנון במשרדו של גדעון סער מוביל מהלך להוצאת נציגים סביבתיים מוועדות משמעותיות כדי לזרז הליכי בנייה. השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, בתגובה: "כל השרים בתחרות מטורפת להשפיע ולבנות, אבל זו לא הדרך לקדם את בעיית הדיור"
מינהל התכנון במשרד הפנים יוזם מהלך להוצאת נציגי הסביבה מוועדות המשנה המרכזיות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, כדי לצמצם את הדיון הסביבתי ולהאיץ את הליכי התכנון. כך נודע ל"כלכליסט".
- גדעון סער: "הרפורמה בתכנון ובנייה תצמצם את השחיתות"
- הרפורמה בחוק התכנון: ועדות מקומיות, סמכויות לאומיות
- הרפורמה בתכנון והבנייה: גם המועצות האזוריות במרכז יזכו להקלות
החלטת המינהל להדיר את נציגי הסביבה מוועדות המשנה החשובות כוללת בראש ובראשונה את הוצאתו של נציג ארגוני הסביבה מהוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) - ועדת המשנה המרכזית ביותר של המועצה הארצית כיום, המאשרת בין השאר הקמת יישובים חדשים ונחשבת לגוף העבודה המרכזי של המועצה.
מי שעומדת מאחורי המהלך החדש היא ראש מינהל התכנון, בינת שוורץ, ואישורו צפוי להתקבל כבר בישיבת המועצה הארצית הקרובה שתתקיים השבוע (ביום שלישי).
מהלך זה נחשב לשלב נוסף בסדרה של צעדים שכבר בוצעו בתקופה האחרונה, ובמסגרתם בין השאר בוטלה סמכותו של פקיד היערות בחוק התכנון והבנייה - מהלך המאפשר פגיעה בעצים ללא קבלת היתר - וכן צומצמה השפעתו של המשרד להגנת הסביבה בותמ"ל, הוועדה החדשה שאמורה לקדם במהירות תוכניות מגורים ברחבי הארץ.
"הצעד הזה הוא המשך של האווירה הקיימת"
בשיחה עם "כלכליסט" תקף השר להגנת הסביבה עמיר פרץ את ההחלטה, כשאמר: "אין לי ספק שיש פה שיתוף פעולה של שר הפנים, שר האוצר ושר השיכון והבינוי. כולם היום בתחרות מטורפת להשפיע ולבנות. אין לי ספק שהמועצה לא היתה מקבלת החלטה כזו בלי ברכת הדרך מהשר הממונה, והם בהחלט מנצלים את האווירה הקיימת — אבל זו לא הדרך לקדם את בעית הדיור".
פרץ הוסיף כי "יש פה חוסר התחשבות מוחלט בשורה של נושאים עקרוניים שהמשרד להגנת הסביבה מציב. למשל, הם מעדיפים בנייה בשטחים פתוחים על פני בנייה באזורים מאוכלסים, ולא מוכנים להשקיע את הנדרש בהתחדשות עירונית אף שברור שזה זול יותר ונכון יותר. רוב תסקירי הסביבה היום כבר עברו לידי הגורמים היזמיים, והצעד הזה הוא בהחלט המשך של אותה אווירה".
במשרד להגנת הסביבה מציינים כי הופתעו לגלות את פרטי המהלך על דרך המקרה, רק בשבוע החולף. במכתב ששיגר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר, ליו"ר המועצה הארצית שוקי אמרני, ואשר הגיע לידי "כלכליסט", מבהיר לפלר כי השינויים המוצעים מהווים "פגיעה דרסטית באינטרס הסביבתי". עוד הוסיף: "אני מתנגד בחריפות לשינויים המוצעים לעיל, שלמרבה הצער גם לא תואמו איתנו".
במשרד הפנים דורשים להוציא את הנציג הסביבתי ולהציבו כממלא מקום בלבד לנציג רשות הטבע והגנים, במקום נציג מן המניין כפי שהיה עד כה. בנוסף, הכוונה היא להפוך גם את נציג משרד הבריאות לממלא מקום של נציג המשרד להגנת הסביבה, שנשאר בוועדה.
גם נציג רשות הטבע והגנים בוועדה לשמירה על קרקע חקלאית ושטחים פתוחים (ולקחש"פ) צפויים לעזוב. שם מוצע להחליף את נציג רשות הטבע והגנים בנציגת ארגוני הנשים. ועדה זו נחשבת אף היא למשמעותית מאוד, והיא נועדה לייצר מעין מחסום בירוקרטי ומקצועי מפני הלחץ היזמי ומפני ניצול יתר של עתודת הקרקעות החקלאיות.
כבר כיום מחזיק משרד הפנים באמצעות נציגיו במגזר החקלאי וברשות מקרקעי ישראל ברוב בוועדה. במצב החדש צפויה היחלשות משמעותית נוספת בכוחם של נציגי האינטרס הסביבתי.
זאת ועוד, במשרד הפנים דורשים להוציא את נציג המשרד גם מוועדת הערר של הולקחש"פ — באופן שלא יאפשר להם להיות נוכחים ולהשפיע בדיוני העררים המוגשים על תוכניות בקרקע חקלאית.
"טענות המשרד להגנת הסביבה התקבלו ויישקלו"
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "המועצה הארצית לתכנון ולבנייה היא הגוף הסוברני להמליץ על הרכב ועדות המשנה. ראוי לציין שזה כשמונה שנים, המועצה הארצית לא בחנה את הרכב ועדות המשנה. בשלישי אמורה המועצה הארצית לדון בהרכב ועדות המשנה לאחר עבודת מטה מקיפה כדי להבטיח את פעילותן התקינה של הוועדות תוך ייצוג הולם של המשרדים והגופים השונים בהתאם לתפקידים של ועדות המשנה השונות.
הטענות שמיוחסות למשרד להגנת הסביבה מופרכות מיסודן, מאחר שעל פי ההמלצה המונחת לפני המועצה הארצית יש למשרד להגנת הסביבה נציגים. מכתבו של מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה אכן הגיע, והוא נענה כי טענותיו יישקלו בכובד ראש".