בלעדי ל"כלכליסט" - האוצר שוקל תנאי פרישה מנופחים ברשות השידור
במסגרת הרפורמה ברשות השידור יקבלו העובדים תנאי פרישה מפליגים. אלי כהן, לשעבר הממונה על השכר: "באוצר רוצים הסכם ומחפשים פשרה"
משרד האוצר שוקל להעניק תנאי פרישה מוקדמים לפנסיה לעובדי רשות השידור, גם לאלה שגילם מתקרב לגיל הפרישה במשק, 67. מצב זה נוצר כתוצאה מהגעה להסכמות פרישה של משרד האוצר עם נציגי ועדי העובדים של רשות השידור במרץ 2009 במסגרת הרפורמה ברשות השידור.
ההסכם כלל תנאי פרישה מוקדמים בהטבות מפליגות לעובדים שבזמן החתימה היו בני פחות מ־64. הבעיה נוצרה לאחר שאותם העובדים לא פרשו, ופרישתם הותנתה בחתימת הסכמי עבודה חדשים לעובדים שנשארים ברשות השידור. ההסכמים הללו לא נחתמו עד היום משום שהרפורמה ברשות השידור תקועה, ובינתיים אותם עובדים, שהיו בני 64 בעת חתימת ההסכם, מתקרבים לגיל 66.
עובדי הרשות מתעקשים על קבלת ההטבות, למרות הקרבה לגיל הפרישה המקובל במשק (67). העלות התקציבית למימון הפרישה המוקדמת לעובדים, בהיקף של מיליוני שקלים, תגיע מכיסו של משלם המסים. ההטבות של הפרישה המוקדמת לעובדי רשות השידור כוללות, בין השאר, מענק של 110 אלף שקל, נתינת 2 דרגות פרישה, עד 17 חודשי הסתגלות, 10% תוספת השלמה לפנסיה, תשלום פנסיית גישור עד גיל 67 על ידי רשות השידור לבעלי פנסיה צוברת והמשך הפרשות פנסיוניות לבעלי פנסיה צוברת.
יו"ר אגודת העיתונאים דני זקן מתעקש על ההסכם: "הסכם הפרישה נחתם מתוך מחשבה שתוך שלושה חודשים ייחתמו גם הסכמי עבודה, מה שכידוע לא קרה. אני צריך לדאוג לעובדים שלי, ולא הוגן שבגלל ההתעכבות בחתימת הסכמי העבודה חלק מהאנשים שהיו בני פחות מגיל 64 בעת ההסכם עם האוצר במרץ 2009 לא יקבלו את ההטבות של הפרישה המוקדמת. לכן הגענו להבנה עם ההנהלה של הרשות שגם מי שעבר את גיל הפרישה המוקדמת מאז ההסכם יקבל את אותם התנאים".
הממונה על השכר במשרד האוצר לשעבר אלי כהן אמר ל"כלכליסט" כי "המצב שנוצר כעת ברשות השידור הוא דינמיקה של משא ומתן. שני הצדדים רוצים להגיע בסופו של דבר להסכם ואולי הנתינה של משרד האוצר גדלה כי משרד האוצר מעדיף להתפשר. אני מאמין שאם משרד האוצר ייתן את ההטבות האלו לעובדי הרשות, הוא יביא בחשבון את האפשרות להשלכות רוחביות במגזר הציבורי ומאמין שהן לא יהיו מרחיקות לכת".
עו"ד עדי אברהמוב, מרצה במכללה למינהל על דיני עבודה ויחסי עבודה, הוסיפה כי "החלטה כזו יכולה להשפיע גם על עובדים אחרים במגזר הציבורי, השפעות שהאוצר לא בהכרח צופה אותן. לכן לא מן הנמנע כי בעתיד אנשים בגיל פרישה יידרשו לקבל תנאי פרישה מוקדמת אף שהם אינם זכאים לכך".
בכיר שמקורב לפרשה הוסיף כי "קיפלו את משרד האוצר. הרפורמה לא שווה הרבה, מדובר בברירת מחדל. היא רק סוג של הפסקת אש שאולי תשפר את השידורים לטווח הקצר, אבל לא תיצור שינוי מהותי לאורך זמן".
ברשות השידור טוענים כי לא יקרה מצב שבו עובדים הקרובים לגיל הפנסיה יקבלו תנאי פרישה מועדפים, על אף הרצון של ועדי העובדים בכך, ומסרו בתגובה כי "בהסכמי הפרישה שנחתמו עם ההסתדרות ועם אגודת העיתונאים בחודשים אפריל–מאי 2009, הוגדר כי הזכאות לפרישה מוקדמת בתנאים מועדפים תינתן רק לעובדים שגילם עד 64".