$
פרסום ושיווק

ספיבק מזהיר מהפחתת מחיר החלב ב-10 אג': "הרפתנים יאבדו 130 מיליון שקל בשנה"

בדו"ח מיוחד שחיברו עבור מועצת החלב מתריעים הכלכלנים אביה ספיבק ומאיר אמיר: המלצות ועדת המשנה למחירי החלב מעקרות את חוק החלב מתוכנו; המרוויחות הגדולות מהן יהיו המחלבות

אורנה יפת 07:5927.07.11

רפורמת החלב שמתכנן ראש הממשלה, ומיועדת "לשבור את קרטל החלב עד סוף השבוע", כלשונו, תפגע קשות ברפתנים, אבל ספק אם תסייע להורדת המחירים לצרכן - כך קובעים הכלכלנים פרופ' אביה ספיבק, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, וד"ר מאיר אמיר, בנייר עמדה שחיברו לבקשת מועצת החלב ושהגיע לידי "כלכליסט".

 

לאחר משבר הקוטג' מינתה הממשלה ועדה לבדיקת התייקרויות המזון, וזו מינתה ועדת משנה לבדיקת שוק החלב. ועדת המשנה הגישה לממשלה שורת המלצות לרפורמה במשק החלב - אלא שבמסמך שחיברו מזהירים ספיבק ואמיר כי יישום ההמלצות יפגע קשות בענף החלב.

 

שני הכלכלנים קובעים כי המלצות ועדת המשנה מייתרות לחלוטין את חוק תכנון משק החלב, שהתקבל רק לפני שלושה חודשים אחרי עבודה של חמש שנים. החוק, המסדיר את פעילות הענף, מבטיח את הייצור המקומי של כלל הכמות השנתית הנצרכת, את מערך המכסות, המחירים, הפיקוח והבקרה - אבל הצעדים שעליהם ממליצה ועדת המשנה "הופכים אותו לאות מתה", קובעים ספיבק ואמיר.

 

לטענתם, נוכח הסתירה בין מסקנות הוועדה לבין החוק שהתקבל זה עתה, אי אפשר להתייחס לעבודת הוועדה כבסיס לקביעת מדיניות. "בדיקה יסודית המתחייבת כאן לא נעשתה", הם כותבים, "ולכן אנו ממליצים לעצור מיד, לא ליישם אף המלצה של ועדת המשנה, ולשוב לדון בשיקול דעת אם יש מקום לשינויים".

 

"רק היבואנים ירוויחו"

 

על ההמלצה להוריד את מחיר המטרה לרפתנים אומרים ספיבק ואמיר כי כבר חמש שנים שמחירו הריאלי של ליטר חלב לא השתנה. לפיכך, לטענתם, עליית מחירי החלב בשנים האחרונות אינה קשורה למחיר המטרה, ו"לא אצל הרפתנים נמצא הפתרון לסוגיית מחיר מוצרי החלב לצרכן".

 

אחת מהפגנות הרפתנים שלשום. "מה רוצים, שנרביץ לפרה?" אחת מהפגנות הרפתנים שלשום. "מה רוצים, שנרביץ לפרה?" צילום: אוראל כהן

 

ועדת המשנה ממליצה עוד להקפיא את מכסות החלב, לקבוע כי כל הגידול בביקוש לחלב בחמש השנים הבאות יועבר לייצור תחרותי (בלי מסגרת מכסות), ולפתוח את שוק החלב ליבוא של גבינות ואבקת חלב. ספיבק ואמיר קובעים כי מצב זה יחזק את החזקים: "אם יהיה, כפי שמוצע, סקטור אחד של שוק חופשי, הוא יישלט על ידי היצרנים היעילים יותר: המחלבות יוכלו לקנות חלב בסקטור הזה במחיר זול יותר. האפשרות לייצר חלב יותר זול או לייבא גבינות ואבקה, תאפשר לכמה יבואנים או יצרנים להגדיל את רווחיהם, ותו לא. לא ברור לנו כיצד ישפיע צעד זה על המחיר לצרכן".

 

המלצה אחרת של הוועדה היתה להוריד את מחיר המטרה ב־10–20 אגורות, החל ב־2012. על כך קובעים ספיבק ואמיר כי הורדה של 10 אג' במחיר המטרה שקולה להורדה של כ־30% בשכר הריאלי של שכיר - "צעד בלתי אפשרי ובלתי נתפס במדינה מתוקנת", כלשונם. לטענתם, הורדת מחיר של 10 אג' לליטר תוריד את הכנסות הרפתנים ב־130 מיליון שקל בשנה. "לא ברור למי תזרום הכנסה זו. לתחושתנו היא לא תגיע לצרכנים הסופיים, אלא תישאר בידי היבואנים או רשתות השיווק".

 

"כשיהיה מחסור, לא נוכל למלא את החסר"

 

בתוך כך, בענף החלב דחו אתמול את טענת שר האוצר כאילו יבוא הגבינות יספק מענה להיעדר תחרות במקטע המחלבות. גורמים בענף הסבירו כי לייצור קילוגרם של גבינה צהובה נדרשים 13 ליטר של חלב ניגר, ומכאן שיבוא הגבינות יפגע גם הוא ברפתנים. לטענתם, היבוא יוסיף וייקר את עלות החלב בישראל ויגדיל את הריכוזיות.

 

"מה יקרה כאשר מחירי הגבינה בחו"ל ירקיעו שחקים?", אומר גורם בכיר בענף. "ייפסק היבוא ויהיה מחסור. הרי למה לא היתה חמאה בשנה שעברה? כי המחיר בעולם עלה והפסיקו לייבא אותה. אם הייצור המקומי יצטמצם, לא נוכל לתת מענה למחסור שייווצר בחלב. אם גם מחירי הגבינות יעלו, מה נוכל לעשות? להרביץ לפרה שתוציא יותר חלב?".

 

הרפתנים גם הביעו זעם נוכח התבטאות נתניהו על "הקרטל של החלב", וציינו כי בפועל קיימות כמה עשרות של רפתות משפחתיות קטנות, וכי שכרו הממוצע של רפתן הוא כ־8,000 שקל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x