אופיס דיפו: לבדוק התנהלות צחי פישביין לפני קריסת הרשת
שעות ספורות לאחר זכיית קבוצה בראשותו של פישביין בהתמחרות על אופיס דיפו, חרף הצעה גבוהה יותר של קבוצה מתחרה, ל"כלכליסט" נודע כי ברשת שוקלים לדרוש מינוי מפרק חוקר שיבחן את נסיבות קריסתה בעת כהונת פישביין כמנכ"ל
שולי גולדבלט, עורך דינה של רשת אופיס דיפו שנקלעה בחודשים האחרונים להקפאת הליכים, צפוי לפנות בימים הקרובים לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה חריגה: למנות לחברה מפרק חוקר, כדי שיבדוק את התנהלותו של מנכ"ל הרשת לשעבר צחי פישביין בחודשים האחרונים לפני קריסתה.
- קרביץ ומייסדי רשת מחסני חשמל רוצים לרכוש את אופיס דיפו
- קודם כבשנו את דימונה, אחר כך ניקח את המרכז
- צחי פישביין ואפי רוזנהויז צפויים להגיש הצעה משותפת לרכישת אופיס דיפו
העילה לבקשה היא המלצת נאמני אופיס דיפו, עורכי הדין ישראל בכר ודוד פורר, מאתמול לבחור בפישביין - מייסד הרשת ומי שמכר אותה בעבר לאופיס דיפו העולמית - כרוכש החדש של הרשת. פישביין ומנכ"ל שופרסל לשעבר אפי רוזנהויז הובילו קבוצה שהציעה לרכוש את אופיס דיפו ב־35 מיליון שקל והועדפה על פני קבוצות מתחרות.
הבחירה בקבוצה שכנעה את גולדבלט לבקש לבדוק את החודשים האחרונים לכהונת פישביין כמנכ"ל אופיס דיפו בשלהי 2012 ואת נסיבות קריסת הרשת, שעומדת להימכר לפישביין במחיר נמוך מזה שהציע רק לפני חודשים ספורים.
פישביין טוען כי התנהלותו לאורך כל הדרך היתה תקינה לחלוטין, ומגדיר את הביקורת כ"שטויות".
הרוכשים יקבלו רשת שנקייה לגמרי מחובות
באוגוסט 2012, בזמן שכיהן פישביין כמנכ"ל אופיס דיפו תחת המשביר לצרכן, הוא הגיע להבנות על כך שירכוש את הרשת מרמי שביט תמורת שקל בלבד, וזאת בתנאי שימצא משקיעים שיזרימו לרשת 30 מיליון שקל, לצורך פעילותה.
ההצעה העניקה לרשת שווי הנמוך ב־5 מיליון שקל מהצעת הרכישה הנוכחית של פישביין, אך קיים הבדל גדול במצבה של הרשת אז ועכשיו - אופיס דיפו של אחרי הקפאת ההליכים תגיע לפישביין כשהיא נקייה מחובות. בלי חוב של 30 מיליון שקל לעובדים, חוב של 70 מיליון שקל לבנקים וחובות של עשרות מיליוני שקלים נוספים לבעלי נכסים ולספקים. נוסף על כך, אחרי ההקפאה פישביין יכול בהינף יד להחליט אילו סניפים הוא לוקח ולצאת ממיקומים יקרים ולא משתלמים שאליהם נכנסה הרשת בעבר בלי כל השלכה כלכלית על הרשת.
כשבוחנים את העסקה כך, ניתן להבין מדוע קבוצת מלכה, שכוללת את בעלי קבוצת האופנה ML אבי מלכה ומשקיע חרדי שלא מעוניין לחשוף את שמו, היתה מוכנה לשלם עבור הרשת 42 מיליון שקל.
לפני הקפאת ההליכים הציעו מלכה והמשקיע החרדי להזרים לרשת 40 מיליון שקל ולקחת על עצמם את כל חובותיה, אלא שהצעה זו לא התקבלה בגלל התנגדות בנק מזרחי טפחות, שהאמין כי הקבוצה לא תזרים כסף מזומן לרשת. כעת היו אלה הנאמנים שדחו את הצעת מלכה והמשקיע שלו. הפעם מדובר ככל הנראה בשיקולים של איתנות פיננסית: הנאמנים מעריכים כי האיתנות של קבוצת פישביין גבוהה יותר. נוסף על כך, היא נובעת מעמדת הקניונים ובעלי הנכסים שמשכירים לאופיס דיפו את שטחי סניפיה, שמעדיפים לראות את פישביין ושותפו רוזנהויז כמנהלי הרשת העתידיים. הסכמת בעלי הנכסים היא קריטית להשלמת העברת פעילות הרשת: ללא בעלי הנכסים אין סניפים, ובלי סניפים אין רשת.
הקבוצות המפסידות עשויות להגיש ערעור
למרות עמדת הנאמנים כי יש למכור את הרשת לקבוצת פישביין עולה הרושם שבסאגת אופיס דיפו טרם נאמרה המילה האחרונה. לא מן הנמנע כי גם קבוצת מלכה וגם קבוצת קרביץ - הכוללת את מייסדי רשת מחסני חשמל שמואל מנדזיצקי ויורם בדש, לצד החברות בנדא מגנטיק ודאטא פול - יפנו בסופו של דבר לבית המשפט ויערערו על החלטת הנאמנים.
כמו כן ייתכן כי הקבוצה תחליט בסופו של דבר לשפר את הצעתה, שעמדה ביום שלישי בערב על מינימום 28 מיליון שקל - סכום שיכול לגדול בהתאם למנגנון שהציעו בקבוצה לגבי שווי המלאי של הרשת.
במקביל אופיס דיפו עצמה צריכה להכריע היום סופית אם לפנות לבית המשפט בבקשה למנות חוקר לבחינת פעילותו של פישביין בחברה או להשאיר את המהלך האגרסיבי הזה בצד. אם אכן יחליטו בחברה לפנות לבית המשפט כדי למנות חוקר, סביר כי מהלך זה יעכב את ביצוע המכירה.
הליך ההתמחרות המרתוני על רכישת הרשת החל ביום חמישי, אז יצאו לדרך ארבע קבוצות שהגישו עד יום ראשון בבוקר הצעות ראשונות לרכישת פעילות הרשת. הקבוצה הרביעית שהתמודדה היא קבוצת זריחה בניהולו של אבי בלגה, שככל הנראה לא צלחה את שלב ההתמחרות הראשון. מאותו רגע ועד יום שלישי בערב החלה סדרה מרתונית של הצעות ושיפורי הצעות, עם הפוגות שבהן הנאמנים הסתודדו עם הבנקים ומשכירי הנכסים.
ההשוואה בין ההצעות היתה לא פשוטה, שכן כל קבוצה הציעה להפעיל מספר אחר של סניפים, העניקה ערבויות אחרות והציעה תנאים ומנגנונים אחרים. כך למשל, מנגנון המלאי של קבוצת קרביץ הבטיח כי אם המלאי יימכר במחירים גבוהים התגמול לנאמנים יגדל. כך, ההצעה של הקבוצה היתה עשויה להתברר כגבוהה יותר - ומכל מקום קשה היה להשוות אותה להצעות של קבוצת פישביין וקבוצת מלכה.
כאשר בוחנים מדוע לא הצליח פישביין לרכוש את הרשת בזמן שכיהן כמנכ"ל, מתברר כי הוא לא הצליח למעשה לאסוף את הכספים הדרושים להמשך פעילותה של הרשת.
פישביין היה אמור להביא משקיעים שיזרימו לאופיס דיפו 30 מיליון שקל להמשך פעילותה. בין המשקיעים שבחנו כניסה לרשת היה אבי אשר, מבעלי מיני ליין, ולאחרונה נחשף ב"כלכליסט" כי גם בנדא מגנטיק של מוקי בן־דוד הציעה לפישביין סכום של 10 מיליון שקל תמורת מניות ברשת.
דבריו של פישביין עצמו שאמר כי היו גם ספקים אחרים שהתעניינו בהשקעה ברשת באותה תקופה מעלים כי אם היה בוחר לקבל את הצעות הספקים הוא היה מצליח ככל הנראה לגייס את הסכום שהיה דרוש אז כדי לשמור על הרשת בחיים. עם זאת, פישביין טען כי לאור ייעוץ משפטי שקיבל הבין כי אין לו אפשרות להכניס את הספקים כבעלי מניות של אופיס דיפו, וזאת מחשש כי כאשר ספק יחזיק במניות הרשת הוא ינצל זאת על מנת לשפר את התנאים המסחריים שלו מולה. בבנדא כמובן הכחישו כי זאת כוונתם, ומול טענה זו היה ניתן להציב את מה שקורה היום בשוק החשמל - שם יבואנים ויצרנים רבים מחזיקים גם ברשתות קמעונאיות למכירת המוצרים שלהם.
פישביין כבר מכר את אופיס דיפו פעם אחת
הרומן של פישביין עם אופיס דיפו נמשך כבר 19 שנה. פישביין היה מהיזמים שהביאו את הרשת לישראל בשנת 1994, נמנה עם בעלי הרשת וכיהן כמנכ"ל שלה מאז הקמתה ועד 2007. למעשה פישביין הוביל את האקזיט של השותפים הישראלים שמכרו את אופיס דיפו לרשת האמריקאית תמורת כ־70 מיליון דולר. אותה רשת מכרה למשביר לצרכן של רמי שביט את אופיס דיפו ישראל ב־2010 תמורת סכום נמוך משמעותית של 179 מיליון שקל.
מאז המכירה למשביר סבלה אופיס דיפו מהפסדים תפעוליים, וכאשר התגלו בה "טעויות חשבונאיות" שהביאו להפחתה של המלאי ומחיקות חשבונאיות נוספות - היה ברור כי החזון של שביט לחבר את הרשת לקבוצת הקמעונאות שלו לא מוכיח את עצמו. שביט ניסה במשך תקופה ארוכה למכור את הרשת, אך בשוק הקמעונאות החבוט של אחרי המחאה החברתית לא היה גורם שהסכים לקחת על עצמו את החובות של הרשת.