$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

"אנשי קוקה־קולה פעלו לגבש חזית אחידה נגד שופרסל"

שופרסל ובכיריה לשעבר, אפי רוזנהויז ואלי גידור, הגישו את סיכומי ההגנה במשפט שמתנהל נגדם. בתשובה להאשמתם בניסיון לעשיית הסדר כובל בכך שדרשו מספקים לעצור מבצע של רשת מגה, הם טוענים: "הספקים השתמשו בפעולות של שופרסל כעלה תאנה לכיסוי ניסיונם להגיע לקרטל"

תומר גנון וענת רואה 08:1923.06.13

"אנשי קוקה־קולה פעלו ללא לאות בניסיון לגבש חזית אחידה במטרה לפעול נגד שופרסל", כך טוענים בשופרסל מנכ"לה לשעבר אפי רוזנהויז והמשנה הבכיר לשעבר אלי גידור, בסיכומי ההגנה שהגישו ביום חמישי לבית המשפט המחוזי בירושלים. שופרסל ושני בכיריה מואשמים בניסיון לעשיית הסדר כובל והפרה של תנאי המיזוג עם קלאבמרקט. הכרעת הדין נקבעה לחודש ספטמבר. 

על פי כתב האישום בכירים בקוקה־קולה, בשטראוס ובאסם התלוננו ברשות ההגבלים העסקיים בדצמבר 2008 כי רוזנהויז כעס על כך שרשת מגה מציעה מוצרים שלהם במחירים של שקלים בודדים בלבד. לפי העדויות של אותם בכירים — ובהם איציק תמיר, מנכ"ל קוקה־קולה; רוני קוברובסקי, נשיא קוקה־קולה; גדי לסין, מנכ"ל שטראוס; וגזי קפלן ז"ל, מנכ"ל אסם לשעבר — רוזנהויז רמז, ובחלק מהמקרים אמר במפורש, כי הוא מצפה מהחברות לפעול לעצירת המבצע, ואף "העניש" אותן בכך שהוריד את מוצריהן מהמדפים.

 

"שופרסל ניסתה להפסיק מבצעי מגה"

 

בסיכומי המדינה, המיוצגת על ידי עו"ד תומר דגני, שהוגשו לאחרונה נטען כי "התביעה הוכיחה כי בתאריכים 21–23 בדצמבר 2008, נוכח פערי המחירים בין מבצעי שופרסל למגה שפורסמו באותם ימים, זימנו הנאשמים שיחות עם שמונה מתוך עשרה מהספקים שמוצריהם נכללו במבצע מגה, ובהמשך אף הוציאו מגיוון רשת שופרסל מוצרים של חלק מהספקים שמוצריהם השתתפו במבצע. הנאשמים ניסו להגיע עם לפחות ארבעה מתוכם להסדרים כובלים שיביאו בהווה ובעתיד להעלאת מחירים — להפסקת מבצע מגה בהווה ולמניעת מבצעים דומים בעתיד".

 

אפי רוזנהויז אפי רוזנהויז צילום: גיא אסיאג

 

לדברי התביעה, "משמעות הדברים הנה מניעת הוזלת מוצרים כדוגמת מבצע מגה - קרי העלאת המחירים שבהם נמכרים מוצרי הספקים אצל מתחרי שופרסל. בשיחת טלפון הובהר כי הנאשמים מצפים מספקים לפעול להפסקת מבצע מגה ומבצעים דומים בעתיד".

 

סיכומי ההגנה, שהוגשו על ידי עו"ד צבי אגמון ועו"ד נתי שמחוני, מפנים אצבע מאשימה כלפי קוקה־קולה ובנוסף מותחים ביקורת על ישיבה של איגוד ספקי המזון שנערכה במשרדי חברת המשקאות. ישיבה זו הולידה את התלונה שהגישו הספקים לרשות ההגבלים העסקיים נגד שופרסל ובכיריה. על פי הסיכומים שהוגשו, מטרת הכינוס האמיתית לא היתה לדון בפעולות של שופרסל, אלא לדון בחשש מפני מלחמת מחירים וקריסת אחת הרשתות.

 

בסיכומי ההגנה נטען בין היתר כי לקוקה־קולה היתה תוכנית לפגוע במבצע במגה. "את הסיבות האמיתיות לכינוס ישיבת הספקים ניסה תמיר (מנכ"ל קוקה־קולה — ת"ג וע"ר) להסתיר", נטען. "מטרתה היתה שימוש בפעולות שופרסל כעלה התאנה לכיסוי על ניסיונות הספקים להגיע לקרטל".

 

"עדות איציק תמיר רצופת סתירות"

 

לגבי עדות מנכ"ל קוקה־קולה בבית המשפט על שהתרחש נטען בסיכומים כי "עדותו של תמיר רצופה סתירות פנימיות, גוזמאות, שינויי גרסה וערבוב בין עובדות להערכות. דבריו של תמיר כאילו ישיבת הספקים כונסה כדי לדון בהוצאת מוצרים מגיוון אינם מדויקים, בלשון המעטה. כפי שהתגלה במהלך המשפט, הטעם האמיתי לכינוס ישיבת הספקים היה חששם מפני קריסת אחת הרשתות, מפני מלחמת מחירים אגרסיבית ביניהן ומפני מקרה 'קלאבמרקט 2' — ולא החשש מפני הוצאת המוצרים מגיוון שופרסל".

 

"קוברובסקי ותמיר היו יוזמי ישיבת הספקים והביאו את גדי לסין לכינוסה במשרדי קוקה־קולה", נטען בסיכומי ההגנה. "אף שקוברובסקי לא נשא תפקיד רשמי באיגוד, הוא התקשר לגזי קפלן ז"ל וזימן אותו לישיבה. במהלך הישיבה היה קוברובסקי הגורם הדומיננטי שנקט קו אגרסיבי, 'משך אחריו' את יתר הספקים והשפיע עליהם".

 

"יום לאחר הישיבה", נטען עוד בסיכומים, "התקשר תמיר למנכ"ל יוניליוור, עדכן אותו על הוצאת מוצרי יוניליוור מגיוון שופרסל, וניסה לצרפו לתלונה נגדה. יומיים לאחר הישיבה גם התקשר קוברובסקי לקפלן, והתייעץ איתו בעניין הפנייה לרשות ההגבלים העסקיים ובעניין פנייה לתקשורת. לפי עדות קפלן, קוברובסקי חשב שהמכתב לממונה הוא בעיניו 'צמחוני'. עולה שאנשי קוקה־קולה נטו במיוחד כנגד שופרסל, ולפיכך יש להקל מאוד במשקל הניתן לעדויותיהם".

איציק תמיר ושטראוס סירבו להגיב לידיעה. תגובת רוני קוברובסקי, אסם וקוקה־קולה עדיין לא התקבלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x