בלעדי לכלכליסט
אלקטרה חוזרת לרכוש סמסונג ממיני ליין
אחרי שנה של נתק, בעלת רשתות מוצרי החשמל והיבואנית הרשמית של סמסונג מפשירות את היחסים. בענף מעריכים כי אלקטרה הצליחה לקבל ממיני ליין תנאי מסחר טובים יותר מאלה שזכתה להם בעבר
הסכסוך המסחרי בין אלקטרה מוצרי צריכה לבין מיני ליין, היבואנית הרשמית של סמסונג, הגיע לסיומו לאחר שנה של נתק. ל"כלכליסט" נודע כי לפני כשבוע הגיעו השתיים להבנות מסחריות שאפשרו חזרה ליחסי עבודה שוטפים. בענף החשמל סבורים כי לא מן הנמנע שאלקטרה הצליחה לקבל ממיני ליין תנאים מסחריים טובים יותר מאלה שזכתה להם בעבר, פיצוי כספי על הפסדים או השוואת התנאים לאלה שהיא קיבלה מיבואנים מקבילים. "בסוף הריטייל רוצה לחיות. ואם ביבוא המקביל אלקטרה יכלה להרוויח 25%, ודרך היבואן היא יכולה לעבוד על אותם מרווחים פחות או יותר, אז זה נוח לכולם", מסביר גורם בכיר בענף.
- אלקטרה צריכה מרחיבה את תוכנית התייעלות בעוד 10 מיליון שקל
- אלקטרה צריכה חזרה להרוויח והמניה מזנקת
- אלקטרה נדל"ן תקבל 47 מיליון שקל ממכירת נכסים באירופה
הסכסוך בין השתיים פרץ בספטמבר 2014, לאחר שמחסני חשמל, שבשליטת אלקטרה (75%), החלה לרכוש מוצרי סמסונג מהיבואן בשוק הפלסטיני. היבואנית הרשמית מיני ליין, המנוהלת על ידי אבי אשר, הפסיקה לסחור עם אלקטרה, ואף נתנה הוראה לרשת א.ל.מ. שבשליטתה לעצור רכישת מזגנים מאלקטרה ומוצרים חשמליים שהיא מייבאת. במסגרת הסכסוך מיני ליין הפסיקה למכור למחסני חשמל ולשקם אלקטריק, שבבעלות אלקטרה, את מוצרי סמסונג וכן את מוצרי אלקטרולוקס, המיובאים על ידיה לישראל.
היבוא המקביל והזול עולה ביוקר
אלקטרה עבדה בשנה זו עם יבואנים מקבילים של סמסונג, אולם לטענת גורמים בענף, העבודה עם יבואנים מקבילים אינה בעלת ערך מוסף גבוה לרשתות החשמל, שכן לצד העלויות הנמוכות יותר של המוצרים, הן מחויבות להוצאות כספיות גבוהות אחרות. אלקטרה למשל היתה מחויבת לקנות אלפי מקררים מהיבואנים המקבילים, לשלם על הסחורה במזומן ולאפסן אותה במחסני הרשת. מלבד זאת, אלקטרה לא נהנתה מהשתתפות בתקציבי פרסום ושיווק, שמיני ליין מעניקה לרשתות החשמל שעמן היא עובדת. בתקופת הסכסוך מיני ליין סירבה להכיר באחריות על מוצרי סמסונג שנרכשו ביבוא מקביל ואף לא קיבלה לתיקון מוצרים שלא נרכשו דרכה.
מחירי המקררים הצטמקו ב-20%
טרם הסכסוך עמד היקף הרכישות של מחסני חשמל ממיני ליין על כ־60 מיליון שקל בשנה; היקף הרכישות שביצעה א.ל.מ מאלקטרה מוערך ביותר מ־50 מיליון שקל בשנה, ונראה ששני הצדדים יצאו מופסדים מהנתק ביניהם. "אלקטרה נכנסה למלחמה עם גוף חזק, עם אלייד (המחזיקה ב־50% ממיני ליין ‑ א"י) וסמסונג. שם לא נכנעו מהר ולא נתנו לה לנצח", אומר גורם בכיר בענף החשמל. "מיני ליין הורידה את המחיר של מקררי סמסונג ב־15% עד 20% בשנה החולפת, וזה הפך את מחירי היבוא המקביל של מחסני חשמל ללא אטרקטיביים". בגזרה של מיני ליין, רשת א.ל.מ נאלצה להוריד את מחירי סמסונג כדי להתמודד עם מחירי היבוא המקביל ששטף את השוק. מלבד זאת ‑ הפסקת הרכש של מזגני אלקטרה ומכונות גילוח פיליפס הפופולריות שאלקטרה מייבאת פגעו בהיקפי המכירות של א.ל.מ ושל אלקטרה. "כשהתחרות מגיעה לאיוולת והרציונל לא עובד בה, אז שני הצדדים מפסידים כסף", טוען גורם המקורב לצדדים.
הצרכנים יפסידו מסיום הסכסוך
בענף החשמל, הסובל מתחרות קשה המביאה לסגירת עסקים קטנים ובינוניים, מברכים על הפסקת הסכסוך. לטענת גורמים בשוק, הסכסוך הזה הוביל לירידת הרווחיות בכל המותגים, ולא רק במוצרי סמסונג. מנגד, מי שעלולים להפסיד מסיום הסכסוך הם הצרכנים, שכן יבוא מקביל - בעיקר אם הוא נעשה על ידי רשת קמעונאית גדולה כמו מחסני חשמל - מוביל לירידת מחירים, גם אם הוא בעייתי ברמת השירות והאחריות על המוצרים.