אושרה רפורמת הקורנפלקס: יבואני מזון יבש יזכו להקלות משמעותיות
בתום חודשיים של דיונים אישרה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות את סעיפי הרפורמה שעוסקת בהסדרה מקיפה של ענף המזון. יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף: "הרפורמה עתידה להפחית את יוקר המחיה ולהוריד את מחירי המזון לצרכן"
בתום כחודשיים של דיונים אישרה היום ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת פה אחד את סעיפי "הגנה על בריאות הציבור (מזון)", המכונה "רפורמת הקורנפלקס", במסגרת חוק ההסדרים. זאת למעט הסעיפים העוסקים בפיקוח וטרינרי, אשר הדיונים בהם יימשכו בימים הקרובים.
- כחלון חוגג ומבטיח שרפורמת הקורנפלקס תיושם במהירות
- כך חברות המזון נלחמות ברפורמת הקורנפלקס
- לחץ התעשיינים הניב פרי: ועדת הבריאות אישרה שימוש בחומרי גלם שפג תוקפם
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף אמר, "הרפורמה עתידה להפחית את יוקר המחיה ולהוריד את מחירי המזון לצרכן. אישרנו הקלות דרמטיות ליבואני מזון יבש, אך לא התפשרנו על בריאות הציבור והידקנו את הפיקוח על העוסקים במזון". החוק ייכנס לתוקף חצי שנה מיום פרסומו.
הרפורמה, המונה 334 סעיפים, גובשה על ידי ועדה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר הראל לוקר. היא עוסקת בהסדרה מקיפה של ענף המזון בארץ וכלל העוסקים בו, שלהם נקבעו חובות, כללים, אחריות ותנאי רישוי. במסגרת הרפורמה הוחלט על הסרת עיכובים וחסמים ביורוקרטיים ופישוט תהליכי ייבוא של מזון "יבש" לישראל. במהלך הדיונים בוועדה העריך שר האוצר משה כחלון כי פעולות אלה יובילו להוזלה של מאות שקלים בסל המזון השנתי של כל משפחה בישראל. בין ההקלות שאושרו: ביטול הדרישה מיבואן להציג מסמכים מקוריים מיצרן המזון צעד המאפשר לבצע יבוא מקביל וזירוז הכנסת מוצרי מזון לתחומי ישראל תוך יום עבודה אחד מרגע שיגיש היבואן הצהרה על עמידה בכל הוראות הדין. ההקלות שנקבעו מבוססות על מודלים הנהוגים באיחוד האירופי ובארצות הברית.
עם זאת, לא ניתנו הקלות ביבוא מזון "רגיש" כמו מזון לתינוקות, בשר ומוצריו ותוספי תזונה. עוד קבעה הוועדה כי בשר מעובד ובשר קפוא שהופשר יימכרו רק אם יסומנו ככאלה במילים מפורשות. בנוסף, בשר קפוא שהופשר יימכר רק אם ייארז מראש. חברי הכנסת החליטו גם לאסור על ייחוס סגולה של חיזוק, ריפוי הגוף, הקלה על מחלה או מניעת מחלה למוצר מזון.
בנוסף נקבעו החמרות בענישה לעוסקים בתחום המזון שיעברו על החוק כך ששופט יהיה רשאי להטיל עד שנתיים מאסר או קנס בגובה של עד 900 אלף שקל על מבצע עבירות ובהן הצעה לציבור של מזון בלתי ראוי למאכל אדם או מזון הכולל תוסף או חומר טעם וריח אסורים, יצור מזון משאריות, אי קביעה או סימון של אורך חיי המדף, יבוא מזון רגיש ללא אישור מיוחד ועוד. משרד הבריאות יוכל להטיל עיצומים כספיים בגובה של בין 8,000 ל-40 אלף שקל על מפרי סעיפי החוק.