בלעדי לכלכליסט
מבצעי ההוזלות לא אוששו את קניות המזון
11 החודשים הראשונים של השנה הסתיימו עם ירידה של 1.7% במכירות מוצרי הצריכה. העמקת ההנחות לא הביאה להגדלת סל הצריכה, והמכירות הכמותיות רשמו אף הן נסיגה
שוק המזון בדרך לחתום שנה שנייה ברציפות של ירידה במכירות, כך עולה מנתוני נילסן לסיכום 11 החודשים הראשונים של השנה, שהגיעו לידי "כלכליסט". בחודשים ינואר עד נובמבר נרשמה ירידה כספית של 1.7% במכירות שוק מוצרי הצריכה FMCG (מזון, משקאות, טיפוח ונקיון), בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ואלה הסתכמו ב־41.95 מיליארד שקל. גם המכירות הכמותיות ספגו פגיעה, אם כי במידה פחותה של 0.5%.
על פי הערכות בכירים בשוק המזון, המכירות בדצמבר ימשיכו את המגמה, ו־2015 תיחתם עם ירידה של 1.5% בהשוואה ל־2014. מגמת הצמצום במכירות החלה ב־2014, שרשמה ירידה של 1.4% במכירות הכספיות, בהשוואה ל־2013. לירידה הכספית בשנתיים החולפות קדמה ירידה כמותית בשיעור 1.3% ב־2013. הסיבה לאותה ירידה כמותית היתה העלאת מחירים שביצעו מרבית יצרניות המזון באותה שנה. בניסיון לרסן את הירידה הכמותית, גורמים שונים בענף יצאו במבצעי הוזלות ב־2014, ובעקבות זאת לא נרשמה באותה שנה ירידה כמותית. אלא שנראה שב־2015 מהלך ההוזלות הגיע למיצוי, שכן הנתונים מצביעים על ירידה כספית וכמותית. השיעור הגבוה של הירידה הכספית מצביע על העמקת ההוזלות.
- מדפי תנובה ברשתות מתרוקנים ממוצרים
- ליצרניות המזון עוד נותר לאן לרדת
- 1,000 מכולות מתאגדות כדי להתחרות ברשתות
בקטגוריית מוצרי המזון נרשמה ב־11 החודשים הראשונים של השנה ירידה כספית של 1.6% לצד ירידה כמותית של 0.7% בלבד. חלק מהירידה הכספית בענף המזון ניתן לייחס להתחזקות המותג הפרטי, שהוא זול יותר. שופרסל למשל בלטה השנה בתחום זה עם כניסתה לתחום מוצרי החלב והתחלת יבוא בשר טרי. בקטגוריית מוצרי הטיפוח נרשמה הירידה הכספית החדה ביותר, 3.2%, שאותה ניתן להסביר במבצעי הוזלות, שריסנו את הירידה הכמותית. קטגוריית המשקאות, שסבלה ב־2014 מירידות חדות, התאפיינה במבצעי הוזלות שהובילו לירידה כספית בשיעור 2.1%, אך לצמיחה קלה של 0.3% במכירות הכמותיות.
נתוני נילסן עולים בקנה אחד עם הד"וחות הכספיים של החברות הציבוריות בענף המזון. בתשעת החודשים הראשונים של השנה ספגה קבוצת שטראוס ירידה של 4.9% במכירות בישראל, שהסתכמו ב־2.18 מיליארד שקל. מכירות אסם נפגעו בתקופה זו ב־1.7% במכירות לשוק המקומי, שהסתכמו ב־2.67 מיליארד שקל.
תלוי את מי שואלים: יש גם רשתות שצומחות
חברת המחקר סטורנקסט הגיעה לממצאים שונים מאלה של נילסן בנוגע למצבו של שוק המזון. השונות מיוחסת למגוון הרשתות ולשיטת הבדיקה.
מנתוני סטורנקסט עולה כי מכירות המזון עלו ב־11 החודשים הראשונים של השנה ב־1.5%, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. העלייה מיוחסת בחלקה לעלייה של 5% במכירות נובמבר, בהשוואה לנובמבר אשתקד, שהיה קצר יותר ביום אחד ומכירותיו היו נמוכות באופן חריג. כמו כן נרשמה עלייה של 2.5% במכירות הכמותיות. העלייה הכמותית מחושבת לפי הצמיחה הכספית בענף, תוך הבאה בחשבון של ירידת מחירים. מדד המחירים של סטורנקסט רשם ב־11 החודשים הראשונים של השנה ירידה של 1%.