ממלאים את הילקוט בסין, וחנויות מוצרי הכתיבה סובלות
המכירות של רשתות מוצרי כתיבה הצטמקו ב־15% בשנתיים האחרונות, בעיקר בגלל המעבר לקניות מקוונות. יותר הורים מזמינים את המחברות והתיקים מעלי אקספרס
המכירות המקוונות פוגעות לא רק בחנויות הפיזיות בתחום המזון או האופנה, אלא גם גובות מחיר מחנויות הציוד המשרדי וכלי הכתיבה. לפי הערכות בענף, ירדו מכירות הציוד לבית הספר בחנויות הפיזיות בשנתיים האחרונות בכ־15% בשל התעצמות המכירות המקוונות. הנפגעות העיקריות הן רשת קרביץ וחנויות מקומיות שמתמחות בכלי הכתיבה.
- נחתם הסכם המכירה של גרפיטי לקרביץ תמורת 48 מיליון שקל
- צומת ספרים גברה על קרביץ במכרז של הפיס לשיווק כרטיסי הגרלה לדוכנים
- קניבליזם הדדי: סטימצקי מתחפשת לקרביץ, ולהפך
"המכירות עמדו לאורך שנים על מחזור של כ־200 מיליון שקל בשנה, ובשנתיים האחרונות אנחנו מזהים שהשוק התכווץ לכ־170 מיליון שקל בלבד", מודה מאור ארצי, סמנכ"ל הסחר של רשת קרביץ.
לדבריו, הירידה במכירות הענף נובעת גם ממעבר לרכישה באתרי האינטרנט בחו"ל וגם מריבוי מתחרים בענף. "מלבד השחקנים המרכזיים שמוכרים לאורך כל השנה ציוד חזרה לבית הספר, יש בחודשי הקיץ גורמים רבים מתחום רשתות הספרים והצעצועים, שמייבאים ומשווקים מגוון מוצרי חזרה לבית הספר וגורמים לכך שהמחירים בענף יורדים. בנוסף לכך, אנו ערים להתגברות הרכישות באתרי אינטרנט בחו"ל".
92% מהמזמינים ברשת עושים זאת בזכות המחיר
בשוק אומרים כי בנוסף לאיום המשמעותי מצד אתרי המכירות הבינלאומיים, ובראשם עלי אקספרס, eBay ואמזון, סובלות הרשתות בשנה האחרונה מהתפתחותן של רשתות הסטוק השונות, שמוכרות אף הן שלל ציוד לבית הספר במחירים אפסיים.
את מגמת המעבר לאונליין ניתן לראות גם בתוצאות סקר שערך מכון שילוב עבור דואר ישראל, בקרב 304 הורים לילדים בגילאי בית ספר (6–18). בסקר נמצא כי 55% מההורים לילדים בגילאי 6–18 מתכוונים להזמין השנה ציוד לבית הספר באינטרנט. כ־40% מכלל ההורים שמתכוונים להזמין השנה הם לקוחות חוזרים שהזמינו גם בשנה שעברה ציוד לבית הספר באינטרנט. בנוסף נמצא כי 24% מההורים שיקנו באינטרנט מתכוונים להזמין השנה את מוצרים באתרי אונליין ישראליים, אך הסקר לא בדק אילו אתרים הם הפופולרים בתחום. 30% מההורים יזמינו מאתרים בחו"ל ו־46% יקנו גם באתרים בינלאומיים וגם באתרים מקומיים. לדברי חיים מזעקי, סמנכ"ל התפעול בדואר ישראל, העלייה ברכישות המקוונות נרשמת כיוון שהציבור הישראלי הבין את הנוחות והפשטות שבקניות המקוונות. "כאשר מדובר במשפחה שרוכשת ציוד לכמה ילדים, החיסכון יכול להגיע למאות שקלים בקניה. לעומת שנה קודמת, אנו רואים גידול של 15% בהזמנות מאתרים בתחום הציוד לבית הספר".
מהסקר עולה כי הסיבה העיקרית לקניית מוצרי חזרה לבית ספר דרך אתרים בחו"ל נעוצה במחיר - 92% מאלה שקנו או מתכוונים לקנות דרך אתרים בחו"ל ציינו שהם מזמינים בזכות המחיר. כ־55% מהקונים דרך אתרים בחו"ל מעריכים כי הם חוסכים בהזמנת מוצרי חזרה לבית הספר עד 25%–40% בהשוואה לקנייה בחנויות בארץ.
כשני שליש מהקונים דרך אתרים בארץ ציינו כי הם חוסכים עד 25% מהקנייה ביחס לקנייה בחנויות. נראה כי תפיסת החיסכון באונליין גם בארץ גבוהה יותר ביחס לקנית מוצרי חזרה לבית ספר ברשתות הצעצועים וכלי הכתיבה.
למרות היתרון הכלכלי הגלום בקנייה מהאתרים, נראה כי בני הנוער עדיין מעדיפים לבחור בעצמם את הפריטים בחנויות, וכי חווית הקנייה חשובה להם. מהסקר עולה כי ככל שגיל הילדים קטן יותר, ההורים קונים יותר ברשת: 59% מההורים לילדים בני 6–9 מתכוונים לקנות השנה באינטרנט מוצרים לבית הספר, לעומת 50% בקרב הורים לנוער בגילאי 13–18.
עוד עולה מנתוני הסקר עולה, כי כשליש מהקונים מוצרי חזרה לבית ספר דרך האינטרנט ירכשו 1–3 פריטים, 39% מהקונים ירכשו 5–10 פריטים ורק כרבע (24%) מהקונים ירכשו יותר מ־10 פריטים. ניתן להעריך כי הגבלת כמות הפריטים קשורה לתקרת הפטור ממע"מ המהווה חסם משמעותי לקונים ברשת. כ־70% מהקונים או המתכוונים לקנות מוצרי בית ספר באינטרנט יוציאו עד 75 דולר בקנייה, וזאת על מנת להימנע מתשלום מע"מ.
הרשתות הפיזיות נאלצות להצטרף לעולם המקוון
המגמות מובילות גם את החנויות הפיזיות להצטרף לעולם המקוון. לדברי ארצי, העלייה בקניות האונליין הובילה את קרביץ להקים גם היא אתר ולהתחרות בזירה המקוונת, והמכירות בו עלו השנה ב־30% ביחס לשנה שעברה. גם רשת YOLO, שמוכרת ציוד וכלי כתיבה מעוצבים, הקימה השנה לראשונה חנות מקוונת.
לדברי יעל יגלום, מנכ"לית ובעלת הרשת, האתר מנסה להעביר את חווית הקנייה של החנויות הפיזיות. "האתר עלה בסוף אפריל, אך רק ביולי נערכה ההשקה הרשמית שלו. שמנו דגש רב על עיצוב האתר ועל הפרטים הקטנים על מנת שיעביר את החוויה המלאה לצרכנים, בדומה לחוויית הקנייה בחנויות. לאתר יש חלק חשוב בעלייה המכירות, הוא מאפשר נגישות לצרכנים בכל המקומות שאין לנו בהם סניפים, להיחשף וליהנות מהמותג גם בפריסה ארצית, בנוסף למכירות הרשת וללא קניבלזיציה של מכירות הסניפים".
יגלום הוסיפה כי המוצרים הנמכרים ביותר באתר, בדומה לחנויות, הם מוצרי החזרה לבית הספר.