$
פרסום ושיווק

האם מחירי העופות יעלו אחרי החגים?

משרדי החקלאות והכלכלה הגיעו להסכמות עם מועצת הלול על צמצום גידול הפטם ב-4,000 טונות עופות בחודש, כדי להבטיח תמורה הוגנת למגדלים; משרד החקלאות: "אין סיבה שהקמעונאים יעלו את המחיר לצרכן שכן המרווח לקמעונאי יקטן מ- 50% ל-35%"

אורנה יפת 17:2627.09.17

האם מחירי העופות יעלו אחרי החגים? משרדי החקלאות והכלכלה הגיעו להסכמות עם מועצת הלול על צמצום גידול הפטם, למשך מספר חודשים עד פסח.

 

 

 

על פי ההסכם, שצפוי להחתם בימים הקרובים, גידול הפטם יצטמצם ב-4,000 טונות עופות בחודש, וזאת בתהליך הדרגתי. מועצת הלול תוציא קול קורא לכלל 500 מגדלי העופות בישראל על המהלך במסגרתו יימנע ייצור של 4,000 טונות עופות ותאפשר למגדלים להצטרף למהלך דילול הגידול, שמטרתו לצמצם הפסדים למגדלים.

 

בתקופה האחרונה נוצרו בשוק עודפים גדולים של עופות של כ-8,000 בחודש שהובילו לירידת המחיר למגדל, שלא שורשרה לצרכנים מכיוון שהעודפים מועברים להקפאה ומשווקים כמוצרים קפואים.

 

לאור העובדה שהמגמה הצרכנית היא לצרוך עוף טרי, הביקוש לעופות קפואים קטן. בנוסף, כושר הקליטה במשחטות אינו מספיק. על פי מועצת הלול, המשחטות יכולות לשחוט כ- 950 אלף עופות ביום - כ-17 מיליון עופות בחודש, כאשר בפועל המגדלים מייצרים כ-22 מיליון עופות בחודש.

 

מצב זה דורש מעורבות יזומה של המועצה לענף הלול בטיפול בעודף הפטם. בנוסף, הצורך בהקפאת העופות גורם לפיגור בהוצאת העופות מהמגדלים, שכן לא כל המשחטות יכולות לקלוט עופות להקפאה ולשווק אותם כמוצרים קפואים.

 

התוצאה היא נזקים כבדים שנגרמים למגדלים שבאים לידי ביטוי בירידה בפדיונות, בלי שהצרכנים נהנים מירידת מחירים בשל העודפים. יתרה מכך, מצב זה מוביל לצער בעלי חיים כיוון שהעופות מוחזקים בלול במשך 55 ימים במקום כ-45 ימים.

 

התרנגולות יסבלו עוד התרנגולות יסבלו עוד צילום: אפי שריר

 

 

"אין סיבה לעות מחירים"

 

במשרד החקלאות אומרים כי על אף היותו של הענף לא מתוכנן, סעיף 52 לחוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק), מאפשר למועצה לענף הלול, באישור שרי החקלאות והכלכלה להבטיח למגדלים תמורה הוגנת בעד תוצרת הלול בדרך של קניית עודפים. "הבקשה להסדר הינה לכמות שעד 4,000 טונות מתוך עודף של 8,000 טונות לחודש, וסוכם עם המועצה שהמהלך המוצע יתבצע בשלבים, תוך תשומת לב לכלל הביקוש בקרב הצרכנים ותוך מעקב ובקרה על כמויות האפרוחים וצפי השחיטה בחודשים אלו. כמו כן, סוכם כי התכנית תפסק כשישה שבועות לפני חג הפסח, על מנת לאפשר התארגנות להספקה סדירה ובכמות הנדרשת לחג".

 

במשרד החקלאות מתבססים על נתוני מועצת הלול וצופים כי התוכנית תקטין את המרווח הקמעונאי, מאחר שהמחיר המשולם למגדל יחזור למתכונתו הקודמת, כפי שהיה בשנים עברו. "להערכתנו אין כל סיבה שהקמעונאים יעלו בעקבות זאת את המחיר לצרכן, וצפוי כי המרווח לקמעונאי יקטן מ 50% ל- 35%", מסרו מהמשרד.

 

מוטי אלקבץ, יו"ר ארגון מגדלי העופות: "ההסדר הזה הוא פלסטר ואני לא מתלהב ממנו אבל זה פתרון זמני למשבר שמגדלי הפטם מצויים בו. אם מגדלים לא ייענו להצעה להפסיק את הגידול, יימשך מרחץ הדמים של החודשים האחרונים שעלות ייצור לקילו פטם עומדת על 5.80 שקלים והמגדל מקבל 3.5 שקלים לקילו. אנחנו התחייבנו שהמחיר המקסימלי לקילו עוף שחוט שלם יעמוד על 13.5 שקל לקילו כשהוא יוצא משער המשחטה.

 

"אחרי החגים בשל העודפים אנחנו צפויים לרדת למחיר של 9.5 שקלים לקילו שזה מחיר שיוצר הפסדים של מיליוני שקלים למשחטה, המגדל מקבל תמורה נמוכה מעלות הייצור, ואחרי כמה מחזורים כאלה המגדלים הקטנים לא ישרדו. במקביל, המחיר לצרכן ברשתות השיווק לא יורד ועומד על 18.5 שקל לקילו, כלומר פערי התיווך גדלים", אמר אלקבץ. 

 

במשרד החקלאות מעריכים כי אי ביצוע התכנית יגרור לכך שהמגדלים לא יקבלו תמורה הוגנת עבור העופות ויגרמו להם הפסדים כספיים גדולים, שעלולים להוביל לקריסת משקים קטנים שנמצאים בצפון הארץ. לפיכך, ובהערכה של המשרד כי לא צפויה השפעה על הכמויות המשווקות ועל המחיר לצרכן, המליצו גורמי המקצוע במשרד על ביצוע התכנית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x